Anul 2012, unul din cei mai sângeroşi ani pentru jurnalişti

Anul curent a fost, probabil, unul dintre cei mai sângeroşi ani pentru jurnaliştii din întreaga lume. Cel puţin 67 dintre jurnalişti au fost ucişi la datorie, a anunţat marţi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor /CPJ/, cu sediul la New York, relatează AFP citată de Agerpres.

„Cu 67 de jurnalişti ucişi la datorie până la jumătatea lui decembrie, 2012 va deveni, probabil, unul din cei mai sângeroşi ani de când a început CPJ să publice rapoarte anuale, în 1992”, a indicat organizaţia în raportul său anual.

Bilanţul a crescut cu 42% faţă de anul trecut, în special în contextul conflictului din Siria, al atacurilor armate din Somalia, violenţelor din Pakistan şi al asasinărilor unor jurnalişti în Brazilia. Potrivit CPJ, Siria este cea mai periculoasă ţară, cu 28 de reporteri omorâţi.

Cel mai nefast an de până acum pentru profesia de jurnalist a fost 2009, când au murit la datorie 74 de reporteri, din care aproape jumătate au fost ucişi într-un masacru în provincia filipineză Maguindanao.

Majoritatea victimelor, 94%, au fost ucise în propria ţară. Doar patru jurnalişti au fost ucişi în afara ţării lor, toţi în Siria: doi francezi, fotograful independent Rémi Olchik şi reporterul de la France 2 Gilles Jacquier, americana Marie Colvin, care scria pentru Sunday Times, şi jurnalista de la Japan Press Mika Yamamoto.

„Jurnaliştii pe internet au fost afectaţi mai grav decât oricând, iar proporţia reporterilor independenţi ucişi a fost superioară mediei istorice”, a mai subliniat organizaţia în raportul său.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.