Angela Merkel: UE responsabilă pentru soluţionarea conflictului transnistrean

De Irina Gherasimov/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Problema transnistreană devine un subiect tot mai acut atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană.

“Uniunea Europeană poartă răspundere pentru identificarea unei soluţii a conflictului transnistrean, care să asigure o viaţă mai bună tuturor cetăţenilor Republicii Moldova într-o ţară unită”, a declarat Angela Merkel în cadrul unei întrevederi bileterale cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, care a avut loc astăzi, 19 mai, la Berlin.

La întâlnirea dintre Vlad Filat şi Cancelarul german, Angela Merkel, au mai participat vicepremierii Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Eugen Carpov, responsabil de reintegrare, dar şi Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Aureliu Ciocoi.

Interlocutorii au abordat subiecte ce ţin de stadiul actual al relaţiilor bilaterale moldo-germane, menţionând caracterul ascendent al acestora în domeniul politic, economic, investiţional şi cultural.

De asemenea, s-a vorbit despre parcursul european al Republicii Moldova, acţiunile pe care le întreprinde ţara noastră în acest sens şi perspectivele de dezvoltare pe termen scurt şi mediu.

Un subiect aparte l-a constituit problematica transnistreană şi evoluţiile din ultima perioadă. Părţile au menţionat necesitatea reluării necondiţionate a negocierilor în format 5+2.

În luarea sa de cuvânt, Cancelarul german a declarat că Moldova a demarat un amplu proces de reforme, economia ţării fiind în proces de transformare spre una funcţională şi că partea germană sprijină Moldova în acest sens.

Angela Merkel a mai spus că destinul Republicii Moldova este marcat de conflictul transnistrean, care, încă nu a fost soluţionat.

„Noi înţelegem situaţia Moldovei, deoarece Germania a fost afectată de scindare. Ne bucurăm mult că în luna iunie vor fi reluate negocierile în format 5+2, cu participarea tuturor părţilor implicate”, a spus Cancelarul.

Merkel a precizat că în discuţiile purtate cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev, a pledat pentru accelerarea procesului de identificare a unei soluţii care să conducă la reintegrarea Republicii Moldova.

Totodată, Cancelarul german şi-a exprimat simpatia şi sprijinul faţă de Republica Moldova, precizând că apreciază cursul său politic curajos.

Prim-ministrul Vlad Filat a mulţumit Cancelarului german pentru atitudinea pe care o are faţă de Moldova, precizând că Germania joacă un rol important în parcursul european al Moldovei şi în cea ce ţine de reintegrarea ţării.

„Credem că în iunie vor fi reluate negocierile în format 5 + 2 pentru identificarea unei soluţii viabile şi durabile pentru problema transnistreană”, a spus Premierul.

Vlad Filat a amintit în context, că integrarea europeană este o prioritate a Guvernului şi a menţionat că Moldova va depune şi în continuare toate eforturile pentru a obţine realizarea acestui obiectiv.

Totodată, această vizită a stârnit îngrijorări în rândurile analiştilor politici din Republica Moldova.

Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, şi expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi consideră că Germania ar putea influenţa foarte mult identificarea unei soluţii pentru problema transnistreană la nivelul dialogului dintre Rusia şi Uniunea Europeană, însă aceştia au păreri diferite despre posibilitatea unui eventual scenariu federativ al Republicii. Nantoi este de părerea că această idee de federalizare a Moldovei nu este deloc favorabilă pentru ţara nostră, în orice condiţii ar apărea ea.

“Noi avem astăzi o situaţie concretă. Avem la Tiraspol aşa-numitul Minister al securităţii de stat, care arestează când vrea cetăţenii Republicii Moldova şi îi declară „trădători”. Avem, pe teritoriul Republicii Moldova, trei armate, avem două monede, avem două sisteme vamale, avem grăniceri cu două feluri de epoleţi… Deci în orice stat federativ aşa ceva nu există. Nu există pe teritoriul Germaniei federative trei armate, trei monede şi nu există MGB-ul (ministerului securităţii de la Tiraspol) pe teritoriul Germaniei. Dacă cineva vrea să rezolve problema conflictului transnistrean, aceasta înseamnă că noi trebuie să avem un stat funcţional, viabil”, a declarat expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, pentru Deutsche Welle.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.