Anasatase: Chişinăul incapabil de a crea un cadru democratic

Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a criticat starea democraţiei din R.Moldova, cerând intervenţia Uniunii Europene pentru “corectarea” neregulilor din această ţară, “fără îndepărtarea cetăţenilor moldoveni”, relatează pagina online a agenţiei APcom citată de Mediafax.

Episoadele de violenţă şi instabilitate care s-au succedat în ultimele săptămâni în R.Moldova trebuie “corectate” de Uniunea Europeană, garantând stabilitatea la frontierele UE fără însă a-i îndepărta pe cetăţenii moldoveni “care doresc foarte mult să intre şi să facă parte din familia europeană”, a declarat Roberta Anastase în cursul vizitei la Roma.

“În R.Moldova am asistat la devieri de la democraţie şi de la comportamentele democratice şi de aceea am cerut autorităţilor de la Roma crearea unor strategii comune la nivel european pentru a evita repetarea acestor lucruri la frontierele UE, fără a opri accesul acestor ţări în Europa”, a declarat Anastase, într-un interviu acordat APcom după întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

“Am susţinut desfăşurarea de alegeri libere şi corecte în R.Moldova, în conformitate cu cerinţele europene, dar suntem serios preocupaţi de ceea ce s-a întâmplat şi de încălcarea drepturilor omului. Actele de reprimare violentă care au avut loc după alegeri demonstrează incapacitatea Chişinăului de creare a unui cadru cu adevărat democratic. Toate comportamentele antidemocratice trebuie corectate de Uniunea Europeană fără îndepărtarea moldovenilor de Europa, pentru că doresc să facă parte din această mare familie”, a continuat Anastase.

Referindu-se la simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei române de către moldoveni, Anastase a declarat: “În acest moment sunt evaluate 8.000 de cereri de obţinere a cetăţeniei române, dar este necesar să precizez că această facilitare se referă la cei care au avut cetăţenia română sau la urmaşii acestora; pentru noi este un act de dreptate faţă de persoane care au avut un drept şi care l-au pierdut în mod nedrept. Nu facem altceva decât să scurtăm timpul de redobândire a drepturilor”.

“Majoritatea acestor persoane sunt vârstnici, nu se gândesc să părăsească ţara, dar vor să redobândească cetăţenia română. În privinţa forţei de muncă moldovene, cine a vrut să plece la muncă în străinătate deja a făcut-o, iar statisticile confirmă acest lucru. Nu mai au nevoie de cetăţenia română pentru a părăsi R.Moldova”, dă asigurări Anastase
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.