Analiza: Integrarea europeana si cazul ambasadorului Carpov

Autor: Vladimir Socor, Radio Free Europe

Saptamana aceasta, Presedintele Vladimir Voronin intra in cea de-a doua jumatate a celui de-al doilea si ultim mandat prezidential. In care domenii de activitate poate dansul sa-si incheie mandatul cu succes, asigurindu-si o imagine pozitiva in istoria statului ? Aceasta intrebare se va pune din ce in ce mai des pe parcursul urmatorilor doi ani.

Astazi insa, Presedintele poate avea cuvintul hotaritor pentru imbunatatiri imediate si foarte necesare in cel putin doua domenii: integrarea europeana a Republicii Moldova si reformarea tot in spirit european a partidului de guvernamint.

Recent s-au inmultit semnalele din Bruxelles potrivit carora integrarea europeana a Republicii Moldova nu avanseaza atit de eficient pe cit ar fi posibil, si nu chiar in masura in care Ministerul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene a raportat Presedintelui si tzarii.

In presa chisinaueana au circulat diverse zvonuri despre activitatea Ministerului, dar informatii reale n-au prea ajuns la cunostinta publicului. Realitatea este ca oficialitati ale Uniunii Europene la Bruxelles care gestioneaza direct relatiile UE cu Moldova au ramas cu impresii foarte neplacute in urma destituirii d-lui Eugen Carpov din postul de Ambasador al Republicii Moldova pe linga Uniunea Europeana.

Ambasadorul Carpov a raportat la Chisinau in mod obiectiv atit succesele cit si lipsurile in efortul Republicii Moldova de a indeplini Planul de Actiuni RM-UE. Obiectivitatea d-lui Carpov a fost cu atit mai apreciata in capitala europeana deoarece demersurile MAEIE din Chisinau pareau sa reflecte numai succesele, reale desigur, dar nu si lipsurile, care nefiind recunoscute la Chisinau, ramin necorectate.

Destituirea brutala a unui ambasador atit de competent ca dl Carpov a stirbit imaginea Republicii Moldova la Bruxelles, mai ales ca este pusa in legatura cu unele ambitii de politica interna chisinaueana, care niciodata nu ar trebui sa afecteze politica externa. A impresionat neplacut la Bruxelles si procedura de tip politzist inscenata in cadrul Ministerului pentru destituirea unui ambasador competent, cinstit si onorabil.

Iata numai un exemplu al situatiilor in care depinde de Presedintele tarii si anume de Domnia sa sa indrepte lucrurile, pentru ca interesul national sa primeze asupra oricaror considerente personale sau de grup.

Presedintele Voronin a fost cel dintai care, in rolul de sef al statului, a definit integrarea europeana ca interesul national si prioritatea prioritatilor Republicii Moldova. Desigur, istoria va consemna acest lucru. Tot istoria va masura si eficientza cu care acest interes si scop national va fi fost promovat in ultimii ani ai mandatului Presedintelui Voronin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.