Analiza: In 2009 nu vor invinge nici comunistii, nici democratii

Autor: Constantin CHEIANU

Ceea ce se intampla acum in Consiliul Municipal e o copie fidela a ceea ce va urma dupa alegerile din 2009. Iar un scenariu romanesc sau, mai curand, unul ucrainean, la noi, nu poate fi deloc exclus.

Ne convingem ca, nici dupa aproape doua decenii, R. Moldova nu este gata sa scape de trecut, de oamenii trecutului, sa ofere o clasa politica noua si sa mearga pe o cale cu adevarat democratica. Intotdeauna se va gasi un partid ori un lider care nu vor sti (nu vor dori) sa negocieze ori vor sparge orice alianta. In 1999, a fost Iurie Rosca, acum e Mihai Ghimpu, in 2009 va fi altcineva (sau poate tot unul dintre cei doi).

Bineinteles, vina nu este (nu va fi) numai a unor astfel de oameni, problema e in calitatea clasei politice in general si a asa-zisilor „democrati”, in special.

La guvernare in R. Moldova s-au perindat trei tipuri de forte politice: partid puternic cu lider mediocru (Partidul Agrar, de pilda,), coalitie (ADR) si, in sfarsit, partid slab cu lider puternic (comunistii). Vedem ca, deocamdata, cel mai functional este cel de-al treilea tip.

Avand un partid foarte slab, Voronin a invins in alegeri, s-a inconjurat cu cativa consilieri abili, si-a impus vointa atat in fata majoritatii mediocre din PCRM, cat si in fata celor cativa fruntasi ai partidului, a stiut sa atraga in PCRM si in Guvern politicieni si specialisti de toate culorile politice. Fireste, presedintele comunist a fost favorizat de o conjunctura politica benefica, mai ales in primul mandat, dar nu stiu cati lideri politici de la noi ar fi reusit tot atatea in conditii similare.

Ceea ce i-a mai ramas lui Voronin sa faca este sa-si salveze formatiunea de scindare. Nici tabara lui Tarlev, nici cea a lui Lupu nu sunt capabile sa invinga in alegeri de sine statator si nu-mi este greu sa-mi inchipui ca, in ciuda disensiunilor dintre speaker si premier, Voronin ii va forta sa se tina de miini in campania electorala din 2009.

Si „democratii”?…

PPCD reprezinta, la randul sau, tipul de partid slab cu un lider puternic, dar, in virtutea programului, a trecutului si a liderului sau, acesta nu va intruni, cel putin in apropiatii ani, adeziunea unui numar mare de alegatori.

Am putea vorbi in aceiasi termeni si despre Partidul Liberal, adica un lider puternic si un partid anemic, daca aici nu am avea de a face cu o conducere „bicefala”, cu doua „capete” inegale.

Nu vreau sa sugerez ca schema „partid slab – lider puternic” este singura ce ar asigura o guvernare buna in R. Moldova, dar constat ca clasa politica din R. Moldova, fiind una foarte atomizata, tine mai mult la diferentele ce separa formatiunile politice intre ele, decat la asemanari. Diferente iluzorice, de fapt, pentru ca programele politice ale partidelor seamana izbitor de mult. Mai degraba trebuie sa mai spunem o data ceea ce repetam de ani de zile: vina pentru faramitarea politica o poarta liderii si conducerile partidelor in general.

Liderii nostri sunt fie niste insi complexati care nu cunosc decat o singura modalitate de a scapa de complexul inferioritatii, aceea de a fi sefi de partide, ori sunt niste tirani a caror sete de putere le intuneca mintile, ori sunt niste hoti pentru care sefia asupra unor partide este calea spre putere si, implicit, spre bunuri de furat.

Clasa politica din R. Moldova este inca foarte „amestecata”, nu avem vreo cinci sau zece lideri de tipul lui Dorin Chirtoaca si, in apropiatii zece ani, nu stiu daca e posibila aparitia unei clase politice noi si, totodata, mature.

Prin urmare, trebuie sa pornim de la ceea ce avem, nu sa ne preocupam de „puritatea” ideologiei si trecutului altor partide si lideri, cum face domnul Ghimpu, de pilda. Nu inteleg cu ce e mai buna alierea cu PD, de pilda, decat cu colegii lui Musuc! Numai pentru ca Braghis a fost lider comsomolist? Dar el a fost si prim ministru si nu unul dintre cei mai rai. Iar Diacov a fost „luptator al Frontului ideologic” in vechiul regim. Iar Urechean a fost sef de raionala de partid.

Daca Voronin ar fi pledat pentru „puritate”, partidul lui se prabusea demult. Liderul comunist a luat oameni de la cine si de unde a putut si am vazut ca lucrul acesta a functionat. // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.