AMN cheama democratii la solidarizare

Moldova.ORG – „Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), inclusiv fracţiunea sa parlamentară, face apel la conducătorii şi membrii partidelor democratice să înceteze atacurile reciproce şi rivalităţile mărunte dintre ele, solidarizându-se în lupta politică împotriva regimului dictatorial şi antinaţional al clanului Voronin!..”, a declarat, joi, 17 aprilie 2008, în şedinţa Parlamentului, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu.

Liderul AMN îndeamnă clasa politică de la Chişinău la înaltă responsabilitate faţă de cetăţenii R. Moldova şi faţă de instituţiile occidentale. El regretă faptul că, în condiţiile în care comuniştii „au modificat restrictiv sistemul electoral (au ridicat pragul electoral de la 4% la 6% – n.r.), lăsând puţine posibilităţi de manevră la viitoarele alegeri parlamentare”, „unii colegi din partidele democratice” recurg la „acţiuni de subminare reciprocă”, de „autodistrugere”, „reglări de conturi între liderii democraţi”, ceea ce constituie, în viziunea AMN, „un spectacol atât de convenabil păpuşarilor comunişti încât aceştia, dacă nu-l organizează, atunci îl alimentează din răsputeri”.

Din Declaraţia-apel a AMN desprindem următoarele detalii referitoare la regimul comunist de la guvernare: „nu are morală”, „e gata să înlocuiască „păpuşile” urâte cu altele mai frumoase”, „au banii pe care i-au furat din munca moldovenilor (din escrocheriile cu bunuri publice, din preluarea afacerilor private, din economiile făcute pe seama salariaţilor si a pensionarilor, din speculaţiile valutare si cele comerciale, prin care absorb redevenţele trimise de cei peste un milion de moldoveni alungaţi la munca peste hotare)”, „au resursele mediatice, pe care şi le-au subordonat într-o măsură nemaivăzută – domină programele Radioteleviziunii numită publică şi controlează cel puţin trei reţele private de televiziune cu acoperire naţionala, câteva agenţii de presă, inclusiv pe cea de stat, câteva ziare cu acoperire masivă la nivel naţional, inclusiv pe cele luate de la Guvern”, „au concentrat resursele administrative, coercitive, logistice si materiale ale statului, pe care le folosesc cu o obrăznicie rară în interesele Clanului de la putere: – de la ajutoare umanitare sau credite preferenţiale împărţite în numele lui Voronin „si compania”, până la justiţie, poliţie, procuratură, toate structurile Guvernului şi chiar cele care ar trebui sa fie autonome…”.

Pornind de la faptul că regimul comunist din R. Moldova este o “neo-dictatură”, liderul AMN se întreabă: “ce este, ce poate şi ce face Opoziţia democratică?”. E o întrebare care, potrivit lui Serafim Urecheanu „sună tot mai des şi mai apăsat din partea cetăţenilor simpli, din partea observatorilor locali, dar şi din cea a exponenţilor structurilor externe, internaţionale, din partea principalelor state-partenere – România, Ucraina, SUA, Rusia ş.a.”. În context, Urecheanu s-a referit la „starea dezastruoasă a economiei” şi la graba suspectă cu care se doreşte rezolvarea diferendului transnistrean.

Fostul primar de Chişinău precizează că nu se erijează în arbitru al partidelor politice proeuropene, dar consideră că este o obligaţie a sa cetăţenească să facă acest apel, “având în vedere pericolul reprezentat de clanul corupt, mafiotizat, aflat la putere” şi necesitatea “formării coaliţiei pentru o nouă guvernare în anul 2009”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.