Ambasadorul Franței la Chișinău: Procesul de integrare europeană nu este ușor/ INTERVIU

Franţa, unul dintre fondatorii actualei UE, rămâne a fi un susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Colaborarea pe multiple planuri este armonioasă şi urmează să se extindă… afirmă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze în Republica Moldova Gerard Guillonneau într-un interviu solicitat cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Franţei, 14 iulie.

Domnule ambasador, cum apreciaţi la ora actuală, cooperarea bilaterală franco-moldavă. Care sunt domeniile prioritare?
Cooperarea dintre Republica Franceză şi Republica Moldova conitnuă să fie excelentă. Desigur, rămân a fi prioritare domeniile în care avem multe realizări – cultural, educaţional, lingvistic, ţinând cont de faptul că tot mai mulţi tineri studiază limba franceză, dar mai este un domeniu – buna guvernare, care presupune reforme în domeniile justiţiei, migraţiei, sănătăţii, drepturilor omului, combaterea traficului de fiinşe umane. În aceste sfere există o susţinere constantă a Republicii Moldova, înscrisă în procesul de integrare europeană. Colaborăm direct cu Ministerul Afacerilor Interne pentru combaterea crimei organizate. Dintr-un proces de cooperare nu poate fi exclusă nici dimensiunea economică. Trebuie să amintesc faptul că în Republica Moldova sunt multe întreprinderi cu capital francez. Oricum, este loc pentru mai bine. Sper că apară în decorul investiţional şi alte întreprinderi franceze.

Criza politică din ţara noastră a afectat dialogul dintre Paris şi Chişinău?
Raspunsul poate fi afirmativ, dar şi negativ. Pot afirma, da, a afectat într-un fel acest dialog, deoarece într-o cooperare bilaterală sunt implicate două părţi. Astfel, dacă pe de o parte nu este o guvernare stabilă, funcţionalitatea instituţiilor statului lasă de dorit, atunci nu poate fi o cooperare armonioasă. Or, poate fi şi răspunsul negativ al acestei întrebări – nu influenţează dialogul bilateral, deoarece datele fundamentale ale Franţei şi Moldovei nu s-au schimbat şi noi putem continua cooperarea bilaterală în baza celor stabilite anterior.

Situaţia din Uniunea Europeană, marcată de crize, de ameninţări la unele simboluri, cum ar fi moneda euro, nu este un impediment în calea extinderii Uniunii Europene, proces în care este încadrată şi ţara noastră?
Aveţi dreptate, şi UE se confruntă cu probleme. Din punct de vedere psihologic ar putea fi o difucultate, exact ca într-o familie când există probleme. A fost o problemă cu câteva luni în urmă, criza monedei euro, dar a trebuit să facem faţă. UE nu este singura pe lume şi a fost nevoită să asigure o continuitate în relaţiile cu restul lumii, cu vecinii săi, cum ar fi şi Republica Moldova.

Franţa este o voce puternică în cadrul Uniunii Europene, cu o bogată experienţă în spaţiul comunitar. Care ar fi recomandările Franţei pentru Republica Moldova în procesul de integrare Europeană ?

Procesul de integrare europeană pentru Republica Moldova are două aspecte principale. În primul rând, sunt necesare mai multe reforme, în special de armonizare a legislaţiei naţionale la standardele europene, dar şi reforme în sistemul de justiţie care presupune lupta cu corupţia, buna funcţionare a instituţiilor. Dat fiind faptul că Republica Moldova are nevoie de susţinere, inclusiv, financiară, UE acordă sprijin constant ţării Dumneavoatră şi promovează necesitatea atragerii investiţilor în Moldova. Ca să rezumez, Republica Moldova trebuie să-şi asume partea sa în aceste reforme, fiind susţinută de UE.

Summitul Parteneriatului Estic este aşteptat de ţara noastră, deoarece urmează să fi luată o decizie importantă – parafarea Acorului de Asociere. Dar se mai aud voci la Bruxelles că parafarea ar putea fi amînată pentru primăvara anului 2014. Dumneavoastră care sunteţi la Chişinău de aproape 2 ani, ce părerea aveţi – este pegătită ţara noastră să semneze un asemenea Acord?
Sper şi cred că acest acord va fi parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Doar o catastrofă politică majoră ar putea să împiedice parafarea acestui acord. Odată parafat şi semnat, urmează principalul – implementarea tuturor prevederilor. Toate acestea începând cu anul 2014. A parafa şi a semna sunt acte juridice, dar după ce intră în vigoare, trebuie să menţii procesul.

Care este mesajul Dumneavoastră pentru cetăţenii Republicii Moldova, în contextul Sărbătorii Naţionale a  Franţei ?
Desigur, pentru noi, francezii, este mesajul bine cunoscut Egalitate, Fraternitate, Libertate. Revoluţia franceză a avut loc în anul 1789. În această perioadă de peste 2 secole Franţa a făcut progrese. Nu a fost simplu. Pe când Moldova, de 21 de ani independentă, doar acum câţiva ani a început reformele. Aşa că Moldova trebuie să urmeze acest proces dacă doreşte să ajungă ca şi alte ţări europene la Egalitate, Fraternitate, Libertate, dar sa ştiţi că este foarte greu.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.