Alte cazuri de teroare comunistă

Primăria mun. Chişinău continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie. Autoritatea publică locală a înregistrat încă 25 de persoane care susţin că poliţia a aplicat forţa împotriva lor. Vă prezentăm alţi câţiva tineri care spun că au fost maltrataţi la comisariate…

Marius Malaniţchi, 15 ani, elev la Liceul „Ciprian Porumbescu”. În timpul protestelor de la 7 aprilie a fost lovit cu o piatră de marmură ascuţită, care a fost aruncată din preşedinţie. A rămas fără câţiva dinţi şi a suportat o intervenţie chirurgicală în regiunea feţei.

Anatol Mătăsaru, 38 de ani, s-a ales cu fracturi ale coastelor şi nasului, comoţie cranio-cerebrală. A participat la protest, inclusiv la devastare. Medicii de la Spitalul de Urgenţă au cerut să fie internat de urgenţă, iar poliţia a refuzat. A fost intimidat şi impus să sărute încălţămintea poliţiştilor, călcat pe cap şi corp, torturat. A fost arestat la 8 aprilie pentru 30 de zile. Avocatul a cerut sa-i fie făcută expertiza medico-legală, dar a fost refuzat.

Alexandru Gâscă, 17 ani, a fost protestatar paşnic. La 8 aprilie, a fost reţinut de trei poliţişti în timp ce se afla pe strada Gheorghe Asachi. În urma loviturilor primite, s-a ales cu plagă conjunctivală ruptă, hematom al pleoapelor inferioare. A fost supus unei intervenţii chirurgicale la ochiul stâng.

Valeriu Rusu, student, participant paşnic la proteste. A fost bătut şi maltratat la comisariatul de poliţie, fiind lipsit de apă şi hrană timp de câteva zile. A fost deţinut împreună cu 14 persoane într-o celulă de 3m x 4m.

Igor Darie, 23 de ani. Nu a participat la proteste. A fost reţinut la miezul nopţii în spatele parlamentului. El susţine că a fost bătut cu bestialitate atât în stradă, cât şi la comisariatul de poliţie. În urma loviturilor, s-a ales cu traumatism cranio-cerebral închis, comoţie cerebrală.

Dumitru Mozan, elev în clasa a XI-a, Liceul „Gaudeamus”. Participant paşnic la protest pe data de 7 aprilie. A fost bătut cu pumnii şi picioarele de câţiva
poliţişti în timpul protestelor. În urma multiplelor lovituri, aplicate de poliţişti, a fost internat în spital, având traumă cranio-cerebrală închisă şi comoţie cerebrală.

Valeriu Grasun, student. A fost reţinut la 7 aprilie împreună cu alţi protestatari. A fost dus la Comisariatul general de poliţie unde a fost bătut şi ţinut timp de 14 zile în izolator, după care i s-au aplicat 20 zile de arest.

Nicolae Cojocar, 24 de ani, student. A fost reţinut la 8 aprilie, la unu de noapte, în timp ce se deplasa pe str. Puşkin. Spune că a fost torturat de colaboratorii poliţiei şi lipsit de hrană şi apă timp de două zile. A trecut prin tunelul morţii.

Eugen Cebanu, 20 de ani, student. A fost reţinut la 11 aprilie şi bătut în momentul reţinerii şi la poliţie. A participat la protest în mod paşnic. I s-a încriminat faptul că ar fi furat un calculator de la parlament. Părinţii au aflat despre locul aflării băiatului peste trei zile.

Alexandru Cucu, 18 ani. A fost reţinut la 8 aprilie. Susţine că a fost bătut cu bestialitate de poliţişti şi dus în penitenciarul de la Vulcăneşti. A fost găsit de rude abia peste patru zile. Conform certificatului medico-legal, are comoţie cerebrală şi multiple vânătăi pe corp.

Nicolae Bâzgu, 17 ani, elev în clasa a XI-a, Liceul „Mircea Eliade”, protestatar paşnic. A fost reţinut pe 9 aprilie, fiind luat de la ore. A fost dus la Comisariatul Centru şi maltratat de poliţie.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.