Alexandru Tănase rămâne de luna viitoare fără mandat de preşedinte al CC

Mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale deţinut de Alexandru Tănase expiră luna viitoare. Magistratul declară că deocamdată nu ştie dacă va fi reales în funcţia de preşedinte al CC de colegii săi. Chiar în aşa condiţii, magistratul rămâne în funcţia de judecător încă pe o perioadă de aproximativ trei ani.

Alexandru Tănase, a menţionat la emisiunea TV a portalului Unimedia că pe toată perioada aflării sale la Curtea Constituţională s-a „simţit fericit şi mulţumit pentru că face ceea ce îi place”. El a spus că se simte fericit pentru că a reuşit să facă „o curte vizibila, care are un cuvânt de spus şi care in ciuda diferitor campanii şi atacuri are o poziţie de care actorii politici trebuie sa tina cont”.

Întrebat de perspectiva realegerii în funcţia de preşedinte al CC, Tănase a declarat că „este un subiect care trebuie discutat pe interior cu colegii săi şi că ei sunt acei care trebuie sa decidă”. Totodată, el a ţinut să precizeze că această funcţie nu-l diferenţiază de ceilalţi judecători ai Înaltei Curţi. „Avem birouri similare, salarii egale . Nu este o funcţie ierarhic superioară”, a spus Tănase.

La aceeaşi emisiune magistratul a spus că, în opinia sa, CC ar trebuie reformată – ar trebui majorat cu un membru numărul de judecători, dat fiind faptul că acum este un număr par de magistraţi, să fie schimbată structura internă a Curţii şi să se decidă dacă totuşi Curtea va avea dreptul la examinarea recursurilor individuale.

Moldova.ORG precizează că Alexandru Tănase a fost ales președinte al Curții Constituționale la 4 octombrie 2011, cu votul unanim al celorlalţi magistraţi ai Înaltei Curţi. Acesta a fost ales, după ce preşedintele de atunci al CC Dumitru Pulbere a fost demis din funcție pentru că a făcut anumite declaraţii care au contravenit cu funcţia de preşedinte al CC.

Alexandru Tănase a fost numit judecător la Curtea Constituţională în aprilie 2011 pe un termen de 6 ani. Anterior, el a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.