Alegerile ca achitare în avans

De Vasile Botnaru

Igor Boțan: Grație vigilenției mediilor de informare în masă, partidele politice au devenit mai prudente la prezentarea platformelor electorale.

Igor Boţan: „O campanie electorală, într-adevăr, este un iarmaroc al ofertelor. Adică, o vânzare de speranţe, pe care cetăţenii le cumpără, în schimbul voturilor, pe care-l dau pentru politicieni.”

Europa Liberă: Adică le plătesc în avans.

Igor Boţan: „Da, este o achitare în avans şi politicienii din Republica Moldova sunt deja destul de bine instruţi. Ei ştiu că pot promite orice, este important să realizeze măcar un lucru din cele promise. Totul se iartă, dacă există cel puţin un anumit progres. Din acest punct de vedere, toate partidele procedează la fel – promit marea şi sarea. Aşa a procedat Partidul Comuniştilor în 2001 şi am văzut că în 2005 i s-a iertat foarte multe lucruri, dat fiind faptul, că conjunctura internaţională a fost benefică pentru o creştere economică.”

Europa Liberă: Ar fi partidele mai prudente, dacă ar fi o instituţie a expertizei, care să atragă atenţia, că nu toate lucrurile sunt de crezut?

Igor Boţan: „Cu certitudine da şi avem progrese în acest sens. Mă refer la mass media. Mass media a devenit mult mai liberalizată în Republica Moldova, iar politicienii au fost luaţi la bani mărunţi şi chiar s-a făcut ironie pe seama promisiunilor lor electorale. Acum vedem că deja câteva partide politice şi-au lansat platformele pentru această campanie şi vedem că sunt mult, mult mai prudente, decât au fost, de exemplu, un an şi jumătate în urmă, la alegerile din 5 aprilie. Lucrul ăsta poate fi doar salutat, dar cred că meritul este, totuşi, al instituţiilor mass media, care ţin ochii pe politicieni. Politicienii sunt conştienţi că multe, sau 90 la sută din promisiunile lor, vor rămâne irealizabile. Dar, aşa cum spuneam, este important să realizeze măcar un singur lucru. Şi dacă ne referim la Alianţa pentru Integrare Europeană, această Alianţă, în pofida disensiunilor existente, poate raporta cetăţenilor că a stopat declinul economic şi a relansat creşterea economică, a menţinut Republica Moldova pe linia de plutire. Sunt nişte lucruri, nişte realizări, care nu pot fi ignorate. Toate celelalte – 500 de dolari salarii, sau 500 de euro salarii ş.a.m.d., sigur, că au rămas neatinse, dar acum vedem că partidele din Alianţă vin cu lucruri interesante. Ei spun că zborul lor a fost cu escală şi că promisiunile date au fost pentru un mandat integru de patru ani de zile. Deci, vin cu anumite rectificări şi lucrul ăsta este îmbucurător.”

Europa Liberă: Experţii sunt într-o situaţie delicată – nu pot să fie suficient de critici, ca să nu fie asociaţi cu o anumită tabără politică.

Igor Boţan: „Eu cred că experţii trebuie, în primul rând, să fie decenţi şi să discute cu alegătorii într-un limbaj, pe care aceştia îl înţeleg. Trebuie să ia în considerare că, într-adevăr, Republica Moldova a fost într-o situaţie foarte dificilă şi marea realizare a guvernării a fost că a putut obţine suportul Uniunii Europene şi datorită acestui suport Republica Moldova s-a menţinut pe linia de plutire. Şi cel mai important lucru, Republica Moldova acum are o imensă ocazie de a se relansa pe calea integrării europene. Există interesul din partea Uniunii Europene ca Republica Moldova să fie un caz de succes în parteneriatul estic. Şi cea de-a doua realizare, din punctul meu de vedere, imensă este că a început să se dezgheţe conflictul transnistrean şi există oportunităţi extraordinare. Deci, dacă punem toate aceste lucruri destul de sofisticate într-un limbaj accesibil pentru cetăţeni, eu cred, că această Alianţă are cu ce veni şi nu este necesar iarăşi să facă promisiuni foarte concrete vis-a-vis de ce salarii vor avea cetăţenii ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar alegătorii asta vor să audă. Parametri concreţi.

Igor Boţan: „Alegătorii vor să audă lucruri concrete şi asta este explicaţia, de ce se promite mult, pentru a realiza macar ceva. Dar oricum, dacă ţinem cont de faptul că într-un an şi jumătate am avut trei campanii pentru alegerea Parlamentului, eu cred că politicienii trebuie să nu facă exces de zel şi să înţeleagă că mesajul cel mai important pentru cetăţeni ar fi menţinerea gradului relativ înalt de optimism social. Adică, am reparat anumite lucruri, acum, după aceste alegeri, relansăm economia şi sfera socială din Republica Moldova.”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.