Adepți ai celei mai scurte căi de integrare în Nato și UE

De Valentina Ursu

Unirea cu România obiectivul Vitaliei Pavlicenco și al PNL.

Partidul National Liberal figureaza primul in buletinul de vot, cu simbolul Sageata. Sloganul este „PNL face majoritatea. Si reda Demnitatea”. Invitata editiei electorale este Vitalia Pavlicenco, presedinta formatiunii.

Europa Liberă: Dna Pavlicenco, părerile oamenilor sunt împărţite atunci când este vorba despre participarea la vot. Ce face şi, mai ales, cum face PNL să convingă alegătorul să se prezinte la urna de vot în data de 28 noiembrie?

Vitalia Pavlicenco: „În primul rând, vreau să vă spun că sloganul „PNL face majoritatea. Şi redă demnitatea” a fost un slogan de testare. Sloganele noastre acum sunt: „PNL propune unirea cu România”, „PNL redă demnitatea”. Noi considerăm că în Parlamentul viitor este nevoie de un partid naţional liberal care a demonstrat în acest an, ca şi în anii precedenţi, că poate să apere valorile naţionale, aspiraţiile româneşti, că propune cea mai scurtă cale de integrare în NATO şi UE – unirea cu România. Aţi văzut că oamenii sunt extrem de dezamăgiţi, a demonstrat-o şi referendumul, şi este foarte mare pericolul absenteismului la vot. Tocmai pentru că au trecut 20 de ani şi oamenii nu mai ştiu în cine să creadă că îi vor scoate din mizerie, din criză, că le vor reda demnitatea şi speranţa, locuri de muncă, tocmai de aceea PNL are curajul să vină în faţa alegătorilor cu cel mai firesc mesaj, care a fost reprimat atât de autorităţile sovietice, cât şi de autorităţile comuniste, după proclamarea independenţei”.

Europa Liberă: Dna Pavlicenco, sunteţi printre puţinii politicieni sau chiar unicul politician care vorbeşte deschis despre unirea cu România. Găsiţi potrivit momentul pentru o astfel de abordare de subiect?

Vitalia Pavlicenco: „Noi am promovat acestă poziţie în referendumul cu privire la alegerea preşedintelui şi vreau să vă spun că sunt oameni care se simt absolut mândri şi onoraţi de faptul că PNL are curajul să spună acest deziderat şi obiectiv absolut sincer şi necesar, pentru ca noi să ne salvăm de sfera de influenţă rusă şi să fim, împreună cu România, un stat puternic în Europa, şi să oferim o perspectivă europeană tuturor cetăţenilor, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului. Dacă vă amintiţi, actualul preşedinte român, Traian Băsescu, a spus acum un an că doreşte ca România să ofere cetăţenie tuturor locuitorilor Republicii Moldova. Noi sprijinim această idee şi credem că, în viitoarea guvernare, PNL din România va trebui să răspundă acestor aşteptări ale cetăţenilor noştri, indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc”.

Europa Liberă: Dna Pavlicenco, pentru liderii transnistreni şi pentru populaţia de acolo este o sperietoare această unire cu România. Atunci ei vor insista şi mai mult să nu fie soluţionată problema transnistreană sau vor cere alipirea lor la Federaţia Rusă.

Vitalia Pavlicenco: „Vreau să vă spun că acest stereotip: să ne temem de comunişti şi să nu spunem ce credem, să ne temem de Smirnov şi de cercurile imperiale ruseşti, ne-au condus la faptul că suntem cei mai săraci în Europa. Noi dorim prin acest mesaj să scoatem românofobia din sufletele oamenilor. Considerăm că Smirnov şi clanul său mafiot are interesul să menţină cetăţenii din stânga Nistrului într-un bantustan din care ei să nu iasă decât atunci când doreşte Smirnov. Nu uitaţi, din populaţia din 700 de mii din stânga Nistrului au rămas doar 400 de mii. Noi vrem să le oferim posibilitatea de integrare românească prin cetăţenia românească, europeană, acordată tuturor locuitorilor din Republica Moldova. În felul acesta tinerii vor avea un orizont european şi vor înţelege că a fi cetăţean român înseamnă a fi cetăţean european. Noi le propunem o dublă integrare în spaţiul româneasc, de fapt triplă – moldovenesc, românesc şi european”.

Europa Liberă: Unele voci acreditează ideea că partidele extraparlamentare au puţine şanse să ajungă în legislativ. Un blogger se întreabă cine întreţine aceste partide şi care este sensul participării în campania electorală a mai multor partide mici, care de fiecare dată nu trec pragul electoral? Ce răspuns aţi avea pentru acest blogger?

Vitalia Pavlicenco: „PNL nu a participat încă de sine stătător, ca entitate politică, niciodată în alegerile parlamentare. Noi am apărut în februarie 2007, am participat în alegerile locale, iar în alegerile parlamentare trecute, ştiţi bine, am participat cu Mişcarea Acţiunea Europană, apoi am sprijinit actualele partide de guvernământ. Este pentru prima dată când vom participa în alegeri parlamentare, pentru că a trecut un an şi partidele de guvernământ au manifestat oportunism, conjuncturism, şi nu au spus clar că trebuie să ieşim din CSI, că trebuie să intrăm în NATO, că trebuie să ne integrăm cu paşi rapizi în Europa”.

Europa Liberă: Dna Pavlicenco, vă mulţumim. La întrebările Europei Libere a răspuns Vitalia Pavlicenco, preşedinta PNL, formaţiune ce figurează prima în buletinul de vot.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.