Actele de vandalism din centrul capitalei sunt opera comuniştilor

Ieri, Vlad Filat, preşedintele PLDM, şi Serafim Urecheanu, preşedintele AMN, au făcut separat câte o conferinţă de presă în care şi-au exprimat opiniile vizavi de evenimentele care s-au petrecut în Chişinău după 5 aprilie şi ceea ce urmează să întreprindă pe viitor. Iată ce au declarat cei doi lideri ai partidelor de opoziţie:

Vlad Filat, preşedinte PLDM

În seara zilei de luni, către protestatari au început să apară mesaje şi chemări să intre în preşedinţie, să devasteze etc. Eu am fost cel care am oprit această pornire şi am îndemnat tinerii să meargă în PMAN, unde este un spaţiu adecvat pentru a-şi expune punctul de vedere şi a nu recurge la agresiune. Din păcate, organizatorii acelei acţiuni au dispărut, lăsându-i pe tineri fără niciun fel de coordonare. Deoarece nu reuşeam să-i conving să plece din Piaţă, le-am transmis un mesaj că ne revedem a doua zi în acelaşi loc. Ei au decis să plece, dar unii au revenit şi au încercat să răstoarne unităţi de transport. Foarte mulţi tineri agresivi, turmentaţi, care luptau cu pietre erau reprezentanţi ai organizaţiei „Noua generaţie” a PPCD-ului. Avem probe şi vom face propriile investigaţii.

Pe parcursul zilei de marţi, am făcut tot posibilul să intervin în calea acestor acţiuni inadmisibile, dar n-am reuşit întru totul, fiindcă nu s-a dorit, în primul râd, din partea instituţiilor statului. Toate afirmaţiile şi insinuările făcute de către Vladimir Voronin – precum că PLDM, AMN şi PL sunt responsabili de ceea ce se întâmplă – sunt speculative, manipulatorii, minciuni. Era absolut necesar ca poliţia să intervină. Nu s-a intervenit, pentru că acesta le-a fost scopul. Îmi pare rău să recunosc, dar comuniştii au reuşit să devieze discuţia pe care am avut-o cu ei de la motivul principal al ieşirii oamenilor în stradă – anume fraudarea alegerilor – la incendierea parlamentului şi la devastarea preşedinţiei. Apoi au început să învinuiască România (urmând expulzarea ambasadorului Filip Teodorescu din RM), să facă declaraţii privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români etc.
Noi am fost alături de protestatari atunci când le-a fost mai greu. Marţi, până noaptea târziu, am dialogat cu reprezentanţii organismelor internaţionale de la Chişinău, am fost într-o şedinţă comună cu colegii de la AMN şi PL, am comunicat cu presa din străinătate, dorind să informăm obiectiv despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în ţară. Vrem ca oamenii să protesteze paşnic şi să le asigurăm condiţii pentru a nu se lăsa provocaţi. Iar referitor la verificarea listelor electorale, chiar dacă Voronin s-a arătat foarte deschis la întâlnirea de marţi, CEC-ul a refuzat să ni le prezinte. În continuare, vom sprijini protestatarii prin participare, dar ne desolidarizăm categoric de tot ce a însemnat acţiune de distrugere, violenţă şi condamnăm aceste porniri. Trebuie să afle toată lumea că principalii vinovaţi nu sunt tinerii care au devastat instituţiile statului, ci acei care i-au provocat la asemenea acţiuni.

Serafim Urecheanu, preşedinte AMN

AMN anunţă opinia publică şi comunităţile internaţionale că destabilizarea protestelor studenţeşti este opera grupării comuniste şi a acoliţilor săi. Scopul constă în a obţine motive pentru aplicarea forţei, a bloca contestarea fraudelor electorale şi a instaura definitiv dictatura în R. Moldova. Cine a devastat clădirea parlamentului în noaptea de marţi? Mai mulţi deputaţi din AMN am fost în parlament la opt seara, când aceasta era sub controlul poliţiştilor şi securiştilor. În multe birouri se intrase cu cheia, nu era nimic devastat. Azi-dimineaţă însă, când ne-am dus în aceste birouri, totul era distrus. Mai am o întrebare: cum de a fost devastată toată preşedinţia, în afară de biroul preşedintelui Voronin? Suntem ferm convinşi că este folosit scenariul din 1999, când a fost distrusă clădirea primăriei Chişinău. Atunci când am venit cu dovezi că această acţiune a fost organizată de serviciile secrete din RM nimeni nu s-a ocupat de investigaţie. Voronin repetă un procedeu istoric de anihilare a opoziţiei, întocmai cum a procedat Hitler, incendiind în 1933 Reichstagul. AMN cere în mod repetat să ni se pună la dispoziţie listele electorale de la scrutinul din 5 aprilie şi să fie asigurată examinarea obiectivă a tuturor semnalelor ce vin din teritoriu privind falsificarea votului înainte de anunţarea rezultatelor finale. Să fie formată o comisie de anchetă pentru a cerceta derularea evenimentelor de la 7 aprilie, pentru a depista organizatorii şi instigatorii adevăraţi, comisie care să includă deputaţi din toate fracţiunile actuale ale parlamentului, reprezentanţi ai societăţii civile etc. Să fie eliberate şi cercetate în stare de libertate toate persoanele reţinute până în prezent. Să fie oferit accesul Opoziţiei la radioteleviziunea publică, pentru a prezenta realitatea evenimentelor de protest şi a provocărilor din ultimele zile.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.