A doua oară-i cu noroc? Artiștii care au participat de mai multe ori la Eurovision

În această seară are loc la Liverpool prima semifinală Eurovision 2023. Pasha Parfeni, reprezentantul Moldovei la faimosul concurs, evoluează sub numărul zece cu piesa „Soarele și Luna”. Este a doua oară când Parfeni ajunge la Eurovision. Prima dată a fost în 2017 cu piesa „Lăutar”, clasându-se pe locul 11.  

Pasha Parfeni nu este singurul participant ales în mod repetat să-și reprezinte țara la Eurovision. Iată alți artiști, de-ai noștri și de peste hotare, care au urcat de mai multe ori pe marea scenă europeană. 

Reprezentanții recurenți ai Moldovei la Eurovision 

Zdob și Zdub 

Zdob și Zdub 

„Veteranii” locali ai concursului, Zdupii au primit de trei ori votul de încredere al moldovenilor pentru a merge la concursul european. Au participat la primul Eurovision la care-a fost invitată Moldova și s-au clasat pe locul șase în finală cu „Bunica bate toba”. În 2011 au mers pentru a doua oară cu piesa „So Lucky”, dar au fost mai puțin „norocoși” și au luat doar locul 12. Anul trecut o nouă încercare i-a propulsat în topurile europene: evoluția pe scena Eurovision alături de Frații Advahov cu piesa „Trenulețul” le-a adus locul șapte în finală. 

SunStroke Project 

SunStroke Project 

Deși participarea din 2010 alături de Olia Tira le-a adus doar locul 22, evoluția saxofonistului trupei, „The Sax Guy”, a devenit un fenomen pe internet. În 2017 au participat din nou cu piesa „Hey, Mamma!” și s-au întors acasă cu locul trei.  

Natalia Gordienko 

Interpreta a mers prima dată la Eurovision în 2006 cu Arsenium și Connect-R și s-a clasat în finală pe modestul loc 20. Gordienko a fost aleasă să reprezinte Moldova și în 2020, dar concursul a fost anulat din cauza pandemiei. În 2021 interpreta a mers la Eurovision cu piesa „Sugar”, care i-a adus locul 13. 

Artiști europeni care s-au întors pe scena Eurovision

Loreen e cântăreața suedeză care a luat marele premiu la Eurovision în 2012 cu „Euphoria”. Anul acesta ea participă la concursul găzduit la Liverpool cu piesa „Tattoo”. Pe lângă Pasha Parfeni și Loreen, la Eurovision 2023 vor participa din nou încă doi artiști europeni: Marco Mengoni, reprezentantul Italiei în 2013, și Monika Linkytė, participanta Lituaniei în 2015.   

Vezi și ce așteptări are Pasha Parfeni de la Eurovision 2023 

Valentina Monetta și-a reprezentat țara, San Marino, de patru ori la marele concurs, dar a ajuns în finală doar o singură dată, în 2015. Senhit este o altă reprezentantă din San Marino care a participat repetat la Eurovision, în 2011 și 2021.  

Alexander Rybak este un alt câștigător al concursului european pe care publicul din Norvegia a decis să-l trimită de două ori la Eurovision. Rybak a luat marele premiu în 2009 cu piesa „Fairytale”, apoi s-a reîntors în 2018, clasându-se pe locul 15. 

Alexander Rybak, Norvegia

Koit Tomme, interpretul estonian a participat pentru prima dată la Eurovision tocmai în 1998 cu piesa „Mere lapsed”, clasându-se pe locul 12. A doua încercare a fost la aproape 20 de ani diferență. Atunci reprezentantul Estoniei a interpretat piesa „Verona” alături de Laura Poldvere fără a se clasa în finala concursului. Și colega sa de duet a reprezentat Estonia de două ori – de fiecare dată la Kyiv.  

Waylon, reprezentantul Țărilor de Jos, a fost delegat în 2014 și 2018 de publicul olandez să meargă la concursul european de muzică. Prima participare i-a adus locul doi în marea finală, dar cea de-a doua încercare a avut mai puțin succes și i-a adus doar poziția 18.  

Waylon, Olanda

Dima Bilan a pășit pe scena europeană prima dată în 2006 cu „Never Let You Go” și a luat locul doi în finală. Interpretul rus s-a reîntors în 2008 și a luat marele premiu cu piesa „Believe”. Serghei Lazarev e un alt reprezentant al Rusiei cu dublă participare la concurs: în 2016 și 2019. 

Rusia a fost exclusă de la Eurovision odată cu invadarea Ucrainei în 2022 și nu va participa la concurs anul acesta. 

 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.