A cui este vina dacă vine Zina?

Când socialiștii au anunțat că Igor Dodon nu va candida la primăria capitalei, consensul public a fost că a renunțat la primărie. Zinaida Greceanîi, ultimul prim-ministru comunist, a rămas în istorie ca Bloody Zina sau Zina Carabina, cea care a amenințat părinții că poliția va trage în copiii lor dacă ies la protest. Ulterior, comuniștii au încercat de vreo două ori chiar s-o facă președinte, dar n-au reușit. Mai nou, la reputația ei glorioasă s-au adăugat niște credite de la cele trei bănci fraudate. Cum n-ai da, Greceanîi nu părea un candidat care să-l bată pe Dorin Chirtoacă în alegeri.

După protestele de ieri, situația nu pare la fel de sigură.

Vina 1: Partidul Liberal a avut încăpățânarea să organizeze o manifestație electorală în PMAN concomitent cu Platforma Civică ”Dreptate și Adevăr”. Rezultatul a fost rușinos: 300 de oameni de la PL ocupând PMAN și mii de oameni de la celalalt protest înghesuiți în Scuarul Catedralei și pe buldevardul Ștefan cel Mare. Această inferioritate numerică a făcut ridicolă încăpățânarea liberalilor: dacă aveau vreo 2-3 mii de susținători, mai aveau o scuză relativ acceptabilă. Dar cu 300 de spartani ca ieri…

Vina 2: Apoi, Dorin Chirtoacă a comis cea mai gravă greșeală ca politician: a arătat că nu-și cunoaște alegătorii și chiar i-a insultat. Pentru toată lumea în afară de conducerea PL-ului, era clar că măcar jumătate din cei prezenți la protestul DA ar fi votat PL la alegeri. Dar, de cealaltă parte a străzii, Mihai Ghimpu i-a numit ”lingăi și trădători”, iar Dorin Chirtoacă urla în microfon că sunt ”cei care au votat PD și PLDM, iar după alegeri și-au dat seama că au dat cu nasul în ceva”, ”cu mintea cea de pe urmă a moldovanului”. Către câteva mii dintre proprii alegători, semânând mai multe dubii în mintea lor decât ar fi putut s-o facă socialiștii și comuniștii la un loc.

Vina 3: Desigur, soarta alegilor nu s-a decis doar ieri. Dacă după opt ani de zile în fruntea primăriei, victoria sau eșecul la alegeri depinde de rezultatul unei manifestații electorale, atunci nu ai fost un primar foarte convingător. Dacă străzile reparate ar ține mai mult de un an, dacă chioșcurile și panourile publicitare n-ar fi scoase selectiv (după principiul ”le scoatem pe-ale voastre, rămân ale noastre”), dacă parcurile n-ar fi mutilate cu diverse construcții precum îs fațadele blocurilor cu pristroici, dacă trotuarele n-ar fi atât de crăpate încât să riști să te împiedici și să cazi, dacă strada pietonală ar fi pentru pietoni și nu pentru poze pe Facebook, dacă centrul istoric ar exista cât de cât ca măcar ca o preocupare, dacă o majoritate informală PL-PCRM nu și-ar împărți terenuri fără număr, dacă reforma transportului public s-ar face cu cap și nu pe pile… Dacă.

Vina 4: Revenind la protest, scandalul cu Năstas și Țopa a fost prea ușor de ignorat în condamnarea generală a PL-ului. E cel puțin curios faptul că, după ce mulțimea adunată de Platforma DA a scandat ”Liberali veniți cu noi!”, a ieșit Năstas la microfon și a făcut din Chirtoacă și Ghimpu ”iude și trădători”. La scurt timp, munca oratorică a lui Năstas s-a încununat de succes și vorbele au început a fi scandate de mulțime.

Apoi, mai e treaba cu data. Dacă PL-ul într-adevăr programase această acțiune din timp, de ce liderii Platformei nu au negociat? Iar dacă au încercat și PL-ul a rămas încăpățânat, de ce nu au făcut protestul sâmbătă? Chiar dacă nu a fost intenționat, deși pare, protestul Platformei DA a lovit mult în Chirtoacă, a cărui observație rămâne valabilă: candidatul cui se va opune socialiștilor?

Vina 5: Aici ajungem la altă problemă – lipsa candidaților. Chirtoacă nu prea are alternative. Pe dreapta, îi avem doar pe Urechean și Năntoi. Primul este la fel de controversat și iubit ca și PLDM-ul care l-a înaintat. Urechean și Filat sunt, fără dubii, o apă și-un pământ. Rămâne Oazu Năntoi, care ar fi avut potențialul de a fi un concurent serios doar fiindcă e candidatul lui Iurie Leancă. Fostul prim-ministru, cu tot cu controversele în care e implicat, îl întrecuse pe Chirtoacă atât ca popularitate, cât și ca încredere, pe eșichierul de dreapta. Și ce folos? Jumătate din chișinăuieni habar nu au că Năntoi e candidatul lui Leancă. Fie din lipsă de resurse, fie din incompetență, fie din ambele motive, campania lui Leancă și Năntoi este printre cele mai anemice, letargice și cvasi-invizibile pe care le-a văzut scena moldovenească. E vina lor, drept cea mai viabilă alternativă pe dreapta, că nu pot culege ceea ce Chirtoacă pierde.

Așa că dacă iese primar Zina Carabina, socialiștii n-o să aibă nicio vină. Ei nici măcar nu și-au înaintat candidatul cel mai puternic, iar campania lor nu a fost la fel de intensă ca la parlamentare. Socialiștii, la drept vorbind, păreau mulțumiți să înhațe o bucată mare de consiliu, dar gafele lui Chirtoacă, atacul lui Năstas și pasivitatea duetului Leancă-Năntoi au transformat-o pe tovarașa din Tomsk în favorită pentru fotoliul de primar.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.