72 de ani după crearea RSSM

La data de 2 august s-au împlinit 72 de ani de la înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM) de către Uniunea Sovietică în 1940.

„Construcţia RSSM, în general, a lăsat populaţia majoritară a acestei republici în afara unei posibilităţi de a exercita efectiv controlul asupra republicii”, afirmă istoricul Octavian Ţâcu în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

„Noi nu am avut în funcţiile de conducere basarabeni. Din cei 10 prim-secretari ai partidului pe care i-a avut RSSM, doar doi au fost basarabeni şi doar în anul 1989. Nemaivorbind de faptul că în funcţiile cheie de conducere economică, a celor mai mari întreprinderi, moldovenii reprezentau în anii 1960 doi întreg şi ceva la sută. În anii 1980 – şase întreg şi ceva la sută. Asta în condiţiile în care reprezentau peste 65 la sută din populaţie. Plus, omniprezenţa limbii ruse, care face extrem de problematică interpretarea acestei perioade în termeni de pozitivism”, susţine istoricul.

Referindu-se la faptul cât de adecvate sunt manualele de istorie în privinţa datei de 2 august 1940, Octavian Ţâcu a menţionat că „de 20 de ani se predă într-un singur sens, cu excepţia acelei perioade în care guvernarea comunistă a impus un manual integrat în care a încercat să prezinte în tonalităţile istoriografiei sovietice”.

„E o dominaţie totală a discursului istoriografic românesc asupra acestei date, care vorbeşte şi de o opţiune, dacă vreţi, de civilizaţie, o ruptură de civilizaţie europeană şi mondială în general, şi aducerea Basarabiei într-un context de civilizaţie eurasiatică sub formatul unui regim totalitar comunist care a dominat aici timp de 50 de ani”, afirmă istoricul.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.