62 de ani de la cel mai mare val de deportări basarabene

Chişinău / Moldova.ORG/ — Flori, doliu şi amintiri dureroase la 62 de ani de la cel mai mare val de deportări efectuat de către sovietici. Zeci de oameni s-au întâlnit, astăzi, în scuarul gării feroviare din Chişinău, să cinstească memoria celor care au murit sau au suferit în gulagurile NKVD-ului.

Acţiunea a avut loc în scuarul gării feroviare, unde, la 6 iulie 1949, au fost aduşi peste 41 mii de oameni, urcaţi în trenuri şi transportaţi spre Siberia, Asia Centrală şi Kazahstan.

Foştii deportaţi, prezenţi la ceremonia de comemorare de astăzi, spun că îşi amintesc cu groază şi cu durere în suflet despre noaptea în care au fost aduşi la gara din Chişinău, urcaţi în vagoane murdare pentru vite şi duşi la mii de km distanţă de patrie.

La eveniment au participat Primarul general Dorin Chirtoacă, Prim-ministrul Vlad Filat, funcţionari ai Primăriei şi oameni simpli care au fost profund mişcaţi de sorţile deportaţilor şi care nu şi-au uitat istoria.

“Partidul Comuniştilor nu a participat la eveniment, pentru a nu recunoaşte că deportarea este o crimă. În fiecare an vom veni aici şi vom comemora victimele deportărilor”, a declarat Primarul general, Dorin Chirtoacă.

La rândul său, Premierul Vlad Filat a menţionat, pentru presă, că “ţine de obligaţia fiecăruia să comemoreze şi să aducă omagii celor care ne-au oferit posibilitatea ca să nu pierdem ceea ce avem de valoare, idealurile noastre şi neamul nostru”.

“Consecinţele deportărilor le-am simţit tot timpul. Am fost destituit din funcţia de profesor, am dus zile grele şi foame”, a spus cu durere în suflet unul dintre deportaţi.

Potrivit Preşedintelui Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, Valentina Sturza, a mărturisit că nu există o statistică oficială a deportaţilor care s-au întors acasă, însă, conform unor date neoficiale, în Republica Moldova au rămas în viaţa 8.600 de victime ale deportărilor sau 9% din totalul persoanelor care au fost deportate.

Menţionăm că în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, autorităţile sovietice au deportat 11.293 de familii – 35.796 persoane, dintre care 9.864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.