6 podcasturi din care ai ce învăța

Conform statisticilor mondiale podcast-urile prind o anvergură demnă de invidiat în rândurile consumatorilor de conținut digital. Și de aceea, în acest material, am decis să elaborez o selecție podcast-uri potrivite pentru autodidacți (a se citi printre rânduri: cititori).

Articol de Corina Moisei-Dabija

De la bun început, vreau să te previn că această selecție este subiectivă și a fost consolidată de-a lungul a mai mult de trei ani, de când podcast-urile au intrat în preferințele mele educative. Din păcate, piața autohtonă este încă la început de cale, dar totuși iată două podcast-uri care suplinesc rolul de material educativ pentru orice om aflat în căutarea informațiilor utile:

  • Podcast-ul „Istoria Moldovei” – un proiect ambițios conceput de Natan Garștea, care vine să ne aducă lecții de istorie ale țării noastre din cele mai vechi timpuri. Cu o voce plăcută și mici inserții de umor, autorul podcast-ului ne convinge că istoria nu este doar academică, ci și plăcută.
  • Podcast-ul „Aprinde becul ” – lansat săptămâna trecută și conceput de Stella Jemna, podcast-ul are menirea de a ne prezenta portrete umane și istorii de succes. Formatul de dialog mi se pare foarte comod și ușor de audiat.

Dincolo de Prut, podcast-urile sunt consumate cu interes deosebit și iată care dintre ele mi-au produs dependență culturală:

  • Pe bune” – este podcast-ul celor de la Revista Dor și fiecare episod vine să dezvăluie istoriile de (in)succes ale unor persoane mai mult sau mai puțin publice. Ascultarea acestui podcast este un exercițiu creativ și sociologic amplu, deoarece ne dezvăluie realități ascunse în spatele muncii pe care o fac invitații.
  • Recent am descoperit „Satul Mădălinei”, o istorie despre iubire, altruism și forța compasiunii. 6 episoade care te cuceresc de la prima undă. Audierea acestui podcast este o experiență inedită și empatică, pe care cu siguranță nu o voi uita prea curând.

Și pentru că avem avantajul bilingvismului, am decis să inserez și câteva canale podcast ruse, dar care au un impact educațional foarte intens, mai ales dacă ești cititor feroce sau un curios incurabil:

  • Topul meu e deschis, evident, de „Arzamas”. Acest proiect se poziționează drept o academie on-line, în care te înregistrezi și ai parte de cursuri diverse, începând cu analiza lucrărilor lui Dostoievski și până la examinarea teoriilor criminologiei. Unicul inconvenient este că anumite cursuri sunt cu plată, dar sumele modice sunt mai mult decât meritate.
  • Глаголев ФМ” e un întreg portal de podcasturi, cu cele mai diverse tematici. La ei puteți găsi analiza fenomenului de meme sau dezvăluirile unui agent sub acoperire. Mesajul lor este transmis cu umor, dar foarte proaspăt, fără complicații. Anume acest podcast merge de minune cu cafeaua de dimineață.

Faza bună în cazul podcast-urilor este că le avem mereu la îndemână și ne pot suplini necesarul de informație într-o manieră interactivă. Totodată, ele au potențial educativ, deoarece te provoacă să studiezi mai mult. În cazul meu, idila cu un podcast s-a încheiat cu vreo 16 volume anticariat semnate de Lev Tolstoi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.