15 milioane sincronizate pe muzică

De Paula Munteanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Bani nu-s. Dar o să fie.
Așa ne informează viceprim-ministrul, Mihail Moldovanu, referindu-se la sărbătorirea celor 20 de ani de Independență ai Republicii Moldova.
El susține că banii vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului, dar și de la sponsori.

Vă întrebați oare cât ne va costa sărbătorirea Zilei Independenței și de ce nu ne ajung bani?

Tot Mihail Moldovanu o să vă răspundă:
“Eu nu pot să spun cifrele concrete, dar este vorba de câteva milioane de lei. Numai un milion ne trebuie pentru activităţile culturale festive din piaţă de la paradă până la sfârşitul orei 24.00. Poate ar fi asta la vreo 14-15 milioane de lei. Festivităţile vor începe la ora 9.00 cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi vor finisa la ora 23 cu un foc de artificii urmat de un recital al unor formaţii din România. Pregătirile sunt în toi, dau asigurări unii responsabili de organizarea evenimentului.”

Nu e nici o problemă că pregătirile s-au stopat încă ieri, 8 august, organizatorii evenimentelor plângându-se că lucrările nu mai pot continua din cauza lipsei de bani?

Atenție, urmează o confruntare între “ 2 lumi”:

Lidia Panfil, regizor: “Probleme cu excepţia că ne-am oprit şi nu mai facem nimic din considerentul că la moment nu există un leu, nu sunt. Adică montarea video nu o pot începe, lucrul necesită timp. Montarea audio n-o pot face, pentru că nu am un leu, necesită timp. Schiţa de scenografie am făcut-o, dar nu am început s-o realizez pentru că e nevoie de timp.”

Iar pe de altă parte:
Mihail Moldovanu, viceprim-ministru: “Bani sunt îndeajuns. Ceea e am discutat noi astăzi este o întrebare pe care regizoarea n-o cunoaşte în detalii.”

Oare nu ar trebui un regizor să cunoască aceste “detalii”? Sau poate pur și simplu eu pun prea multe întrebări?

Să urmărim totuși o altă declarație:

Boris Focşa, Ministrul Culturii: “Toate pregătirile sunt în toi. La acest capitol noi nu avem probleme.”

Scurt, clar și cuprinzător.

Dacă tot problema financiară e ca și rezolvată, că așa susțin cei de sus, și noi îi credem pe cuvânt, să trecem la partea cu securitatea și la „cum moldovenii au obiceiul să se distreze”.

Iurie Cheptănaru, viceministru al afacerilor interne declară: „Subdiviziunile MAI practic într-un totul sunt gata pentru menţinerea ordinii publice în ziua de 27[…] Toate măsurile, inclusiv planul sunt realizabile fără careva probleme.”

Reamintim că manifestațiile dedicate Independenței Moldovei vor fi organizate nu numai la Chișinău și în republică, dar și peste hotarele țării. De asemenea, pe 27 august vor fi emise plicuri cu marcă poştală, precum şi câteva ilustrate, dedicate acestui eveniment.

Autorităţile au decis ca, de această dată, să nu instaleze gard de protecţie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru că oamenii care vor veni la sărbătoare să se simtă cu adevărat „independenți”, iar focurile de artificii vor fi sincronizate, în premieră, pe muzică, fiind o altă surpriză pentru cei ce vor veni în centrul Capitalei.

Poate totuși vor fi justificate cele 15.000.000 lei cheltuiți pentru o zi…

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.