120 de ani de la Pogrom. Cum sunt comemorate victimele masacrului anti-evreiesc la Chișinău  

Pe 20 și 21 aprilie, Comunitatea evreiască din Republica Moldova marchează 120 de ani de la masacrul anti-evreiesc, cunoscut drept Pogromul de la Chișinău. În zilele de 6-7 aprilie după calendarul vechi, 49 de oameni și-au pierdut viața, sute au fost grav răniți și aproximativ 1.500 de case și clădiri aparținând comunității evreiești au fost ruinate.  

Impactul Pogromului s-a simțit cu mult dincolo de granițele Moldovei de astăzi. Violența a provocat o emigrare la scară largă din Basarabia către America de Nord, America Latină și alte zone ale Europei. Totodată, această tragedie i-a convins pe mulți dintre primii sioniști de importanța cauzei lor.  

În acest sens, Președintele Comunității Evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, a accentuat în discursul lui din cadrul concertul comemorativ din 20 aprilie care s-a desfășurat la Palatul Republicii că este prea devreme ca omenirea să-și uite lecțiile.  

„Astăzi, când lumea trăiește în condiții de criză totală și provocări globale, este mai important ca niciodată să răspundem la timp și corect. Nu există un termen de prescripție pentru tragedia de la Chișinău din 1903”, a adăugat acesta la mitingul de comemorare din 21 aprilie la Memorialul Victimelor Pogromului din parcul Alunelul al Capitalei.  

La fel, A. Bilinkis a mulțumit autorităților naționale, Primăriei Chișinău, Ambasadei Statului Israel și partenerilor internaționali pentru implicarea în organizarea evenimentelor din aceste zile.   

Ambasadorul Ronald S. Lauder, președintele Congresului Mondial Evreiesc, solidar cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, a declarat că „Pogromul de la Chișinău ne amintește de pericolele discursului instigator la ură și subliniază importanța combaterii antisemitismului și a promovării toleranței și înțelegerii”.  

Comemorării victimelor Pogromului s-a alăturat și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon. Acesta a recunoscut că, astăzi, când merge pe străzile din centrul Chișinăului, vede un oraș european. „Cei care lipsesc astăzi pe străzile vibrante ale Chișinăului sunt urmașii oamenilor care au fost uciși din ură și noi nu vom putea să-i întoarcem vreodată, însă putem să le cinstim memoria și să încercăm să le facem dreptate”, a accentuat Excelența Sa.  

Istoricul Ovidiu Creangă, de la Claims Conference, SUA, în materialul său de opinie, a încurajat Guvernul Republicii Moldova să delegheze un reprezentant special, care să lucreze împreună cu Comunitatea Evreiască din Moldova și cu Organizația Evreiască Mondială pentru Restituirea Proprietăților. „Or, comemorarea fără acțiune nu este suficientă”, a punctat acesta.   

Evenimentele comemorative din 20-21 aprilie  

Pentru a marca această importantă, dar tragică aniversare, au fost organizate mai multe evenimente distincte. Seria de activități a debutat pe 20 aprilie cu o expoziție intitulată „În zilele de doliu: 120 de zile ale Pogromului din Chișinău” la Muzeul de istorie a orașului și a continuat cu un concert memorial de anvergură la Palatul Republicii.  

Pe 21 aprilie s-a desfășurat o ceremonie de comemorare la Memorialul Victimelor Pogromului de la Chișinău din Parcul Alunelul al capitalei. La eveniment au participat Președintele Parlamentului Igor Grosu, Primarul Chișinăului Ion Ceban, Ambasadorul Statului Israel Lion Joel, lideri religioși, membri ai Comunității Evreiești, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și reprezentanți ai societății civile. 

Prezent la ceremonie alături de deputați și reprezentanți ai corpului diplomatic, Președintele Parlamentului Igor Grosu a subliniat că „nu trebuie să uităm aceste evenimente și să facem tot ce e posibil ca ele să nu să se mai repete niciodată. Nu există nicio ideologie în lumea asta care ar merita viața unui om”. 

„Puțini cunosc că în acest spațiu a fost odată cimitirul evreiesc, unde sunt înmormântate și victime ale Pogromului din 1903. Iată de ce, în procesul de reabilitare a Parcului „Alunelul”, la care a contribuit și România, am ținut cont de toate recomandările Comunității Evreiești și am păstrat toate elementele Monumentului Pogromului. Este o onoare pentru noi să contribuim la păstrarea istoriei”, a declarat edilul Capitalei Ion Ceban.

Oaspeții s-au alăturat apoi unui tur ghidat al zonelor istorice, conexe Pogromului de la Chișinău. Turul s-a încheiat cu premiera unui film documentar despre Pogromul din 1903, a cărui previzualizare este disponibilă pe Facebook 

Printre persoanele intervievate pentru documentar s-au numărat Mark Hetfield, președinte al Societății Evreiești de Ajutor pentru Imigranți HIAS, profesorul Steven Zipperstein, cercetător notoriu al istoriei moderne a evreilor europeni, istoricii din Moldova Roman Rabinovici și Leonid Moseonhnic, edilul Capitalei, lideri de opinie. Acest proiect unic a fost realizat la inițiativa și cu sprijinul Primăriei mun. Chișinău.  

Șabatul din Centrul Comunitar Evreiesc a încheiat agenda acestor zile comemorative reafirmând că viața comunității și păstrarea tradițiilor sunt parte importantă a prezentului țării și societății noastre. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.