11 femei de știință din Moldova care au scris istorie

11 februarie este marcată ca Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință. Astfel, am decis să enumerăm 11 femei din Republica Moldova au adus o contribuție importantă la crearea lumii în care trăim astăzi.

 

Aleksandra Bujilova, născută la 8 octombrie 1960, la Chișinău, RSS Moldovenească, este arheologă și antropologă rusă, directoare al Institutului de cercetare și al Muzeului de antropologie M. V. Lomonosov de la Universitatea de Stat din Moscova, doctoră în științe istorice, academiciană a Academiei de Științe din Rusia. În domeniile sale de interes intră paleoantropologia, paleodemografia, paleoecologia, bolile oamenilor antici, reconstrucția bioarheologică, paleogenetica. 

Aleksandra este autoare și coautoare a peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 21 de monografii, dintre care 19 cu alți coautori.

Leonela Amoasii este directoare de Cercetare a Editării Genetice la Vertex Genetic Therapies. În trecut a fost directoare de Cercetare a Editării Genetice la Exonics Therapeutics. Înainte de asta, timp de aproape 6 ani a lucrat la dezvoltarea inimii și a mușchilor la UT Southwestern Medical Center din Dallas. 

Elena Zubcov s-a născut la 18 februarie 1948. Este o cercetătoare din Republica Moldova, profesor, doctoră habilitată în științe biologice și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Elena Zubcov a publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice și deține 7 brevete de invenţie. În 2019 a fost decorată cu Ordinul Gloria Muncii. 

A fost prima cercetătoare din Moldova care a studiat rolul metalelor grele în lanțul trofic al ecosistemelor acvatice.

Svetlana Cojocaru s-a născut la 26 iulie 1952 și este prima femeie directoare a Institutului de Matematică și Informatică a Academiei de Știință a Moldovei. De asemenea, a realizat o teză de doctorat în domeniul informaticii, prima în țara noastră susținută de o femeie. 

Maria Sagaidac, născută la 20 octombrie 1942, este o actriță, doctoră în matematică și profesoară din Moldova. A făcut specializare și aspirantura la Institutul de Matematică al Academiei de științe a URSS. Și-a obținut masterul în cibernetică la Universitatea din Kiev și apoi a devenit doctor în științe fizico-matematice. 

În 1968 a debutat ca actriță cu rolul Amparo în filmul „Această clipă” în regia lui Emil Loteanu, după care a mai avut roluri în peste 10 filme.

Maria Iovu este o fiziciană născută la 23 septembrie 1946 în Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Electrofizică, specialitatea Aparate cu Semiconductori, a Institutului Politehnic din Chișinău. Este cercetătoare științifică la Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Științe a Moldovei.

Eva Gudumac, născută la 6 mai 1941, este o specialistă în domeniul chirurgiei pediatrice, care a fost aleasă, în anul 2000, ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. A lucrat asistentă la catedra de pediatrie, conferențiar, șefă a catedrei de chirurgie și ortopedie și a fost decan al Facultății de Pediatrie a Institutului de Medicină din Chișinău. Din 1992, este membră a Societății de chirurgie pediatrică din România.

Natalia Gheorghiu s-a născut la 29 noiembrie 1914 în Gubernia Basarabia, Imperiul Rus și a decedat la 4 februarie 2001 în Chișinău. Natalia Gheorghiu a fost o chirurgă pediatră, profesoară și doctoră în științe medicale. Este considerată pioniera chirurgiei pediatrice din Moldova. A instruit 6 profesori universitari, 15 conferențiari și 20 de doctori în științe medicale. Este autoarea a 650 de lucrări științifice, 6 monografii, 5 culegeri tematice și două brevete. Natalia Gheorghiu nu a fost căsătorită și a avut un fiu adoptiv.

Natalia Ostianu a fost o matematiciană din Moldova, născută la 7 martie 1922 și decedată la 17 februarie 2005. A fost o doctoră habilitată în științe fizico-matematice, profesoară universitară, membră a Academiei de Științe a Moldovei. S-a specializat în domeniul geometriei diferențiale, devenind o autoritate științifică. A scris peste 60 de publicații științifice. A pregătit 7 doctori în științe fizico-matematice. 

Maria Pocora s-a născut la 1 septembrie 1884 și a fost prima femeie geolog din Basarabia. Colaboratoare a Institutului Geologic al României și geologă la Muzeul Național din Chișinău, Maria Pocora a realizat studii, cartografiind rezultatele observațiilor sale pedologice și toate tipurile de soluri din Basarabia. În anul 1916 a fost onorată cu Diploma de gradul I pe baza tezei științifice, iar în perioada 1916-1920 a lucrat ca asistentă la catedrele de geologie și geografie a Universității Imperiale Novorossiisk din Odesa. Aceasta a decedat la data de 7 aprilie 1933. 

Elena Dron, născută în 1897 în raionul Orhei, URSS, și decedată în 1989 în Simeria, România, a fost prima femeie inginer din România. În 1923 absolvește Facultatea de Construcții a Institutului Politehnic din București. Elena a fost înscrisă în „Cartea de aur” a Politehnicii din București.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.