10 mii de pași pe zi garantează sănătatea? Ce spun, de fapt, studiile 

Sursa: unsplash/ thomas-thompson

De câte ori ai reușit luna asta să faci zece mii de pași așa cum se recomandă? Cine recomandă? De când? 10 mii de pași pe zi garantează sănătatea?

Noi am aflat că această cifră nu are un substrat factologic, ci a făcut parte dintr-o campanie de marketing. Specialiștii spun că nu este nevoie să mergi peste șapte kilometri (cam atât ar fi zece mii de pași). Este suficient să faci cel puțin 20 minute zilnic de mișcare de intensitate moderată pentru a-ți menține sănătatea. Hai să-ți povestesc cum a început totul. 

10 mii de pași – marketing 

Recomandarea de zece mii de pași pe zi nu are niciun studiu la bază. De fapt, a fost parte a unei campanii de marketing în Japonia, la începutul anilor ’60 ai secolului trecut. O companie a început să vândă un pedometru numit Manpo-kei: „man” înseamnă 10.000, „po” înseamnă pași și „kei” înseamnă contor. A avut un succes enorm și numărul pare să fi rămas imprimat în opinia publică globală.

Sursa: milionsteps.com

Totuși, ultimele studii arată că nu este nevoie de tocmai zece mii de pași pe zi ca să-ți menții sănătatea.  

Mișcarea scade rata mortalității 

Într-o analiză făcută în baza a 17 studii cu aproape 230 de mii participanți, publicată în 2023, au fost evaluate efectele mersului pe jos asupra sănătății. S-a constatat că dacă o persoană va merge cu o mie de pași mai mult pe zi va reduce cu 15% rata mortalității generale. Dacă va merge cu 500 de pași mai mult pe zi, aceeași rată va scădea cu 7%.  

Analiza a mai arătat că noi nu avem nevoie să facem atât de mulți pași ca să fim sănătoși. Dacă începem cu 2.500-4.000 de pași pe zi, nu vom mai putea spune că avem o viață sedentară. 

Un alt studiu, publicat tot în 2023, a demonstrat că urcarea a mai mult de cinci etaje de scări, zilnic (ar fi aproximativ 50 de trepte), a fost asociată cu un risc cu peste 20% mai mic de boală cardiovasculară aterosclerotică. Studiul mai spune că beneficiile sunt aceleași dacă această activitate fizică o împarți pe parcursul zilei și nu o faci dintr-o singură dată. 

De asemenea, mișcarea activă cum ar fi mersul în ritm rapid, joggingul sau mersul de bicicletă timp de 20-25 de minute pe zi pot ajuta o persoană să trăiască mai mult. Un alt studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine, a arătat că reprizele scurte de activitate mai intensă pot face bine organismului. S-a demonstrat că oamenii sedentari care nu fac nici măcar 20 de minute de mișcare activă pe zi, au un risc de mortalitate crescut față de cei care fac mișcare.  

Mișcarea contribuie la sănătatea mintală 

Mersul zilnic pe jos poate duce la o stare de spirit mai optimistă, ajută persoanele care au depresie și scade nivelul de stres și anxietate. 

S-a demonstrat că mersul pe jos ajută la reducerea simptomelor depresiei. În plus, creșterea expunerii la lumina soarelui poate ajuta la ameliorarea depresiei, inclusiv la cei cu tulburare afectivă sezonieră. 

Foto simbol: Tatiana Beghiu

Planurile autorităților moldovenești 

Autoritățile au elaborat un program național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027. Acesta se aliniază angajamentelor asumate de țară la nivel european pentru a scădea mortalitatea prematură (între 30 și 69 de ani). 

Bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova. Constituie anual peste 50% din mortalitatea total înregistrată. Cardiopatia ischemică, bolile cerebrovasculare, cardiopatia hipertensivă și infarctul miocardic acut sunt principalele cauze de deces. Republica Moldova se clasifică printre țările cu cea mai înaltă mortalitate generală a populației din regiunea europeană.  

Aceste boli au factori de risc cum ar fi: 

  1. factori comportamentali – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică; 
  2. factori de risc fiziologici asociați, cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia (creșterea colesterolului, a trigliceridelor sau a ambelor în sânge sau un nivel scăzut al colesterolului „bun”), glicemia crescută, obezitatea;  
  3. factori de risc genetici (nemodificabili). 

Dacă ar fi eliminați factorii de risc comportamentali, decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite până la 80 la sută. 

Citește și: Mitul pe care-l înghițim la mesele de sărbătoare, dar nu ne ajută la digestie

10 mii de pași pe zi garantează sănătatea?

Am discutat cu Viorica Prisacari, medică igienistă, specialistă în promovarea sănătății la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Specialista spune că prin acest program se vrea scăderea ratei mortalității prin activitatea fizică. „Pentru a reduce cu 5% sedentarismul”, spune femeia. Autoritățile au stabilit că aproximativ una din 10 persoane (9,1%) din Republica Moldova nu respectă recomandările OMS privind activitatea fizică pentru sănătate. 

Foto simbol: Tatiana Beghiu

Recomandarea OMS sunt: 

  •  cel puțin 150 de minute până la 300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână pentru adulț;
  • 60 de minute pe zi de activitate fizică pentru copii și adolescenți. 

Potrivit recomandărilor OMS, femeile ar trebui să mențină o activitate fizică regulată pe tot parcursul sarcinii și după naștere. Iar persoanelor trecute de 65 de ani li se recomandă să adauge activități care pun accent pe echilibru și coordonare, precum și pe întărirea mușchilor, pentru a ajuta la prevenirea căderilor și la îmbunătățirea sănătății. 

Cât despre mitul celor zece mii de pași, specialista spune că mai degrabă recomandă oamenilor să facă atâți pași cât pot și să nu se forțeze. „Atât cât își permite omul”, spune Viorica Pricasari. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.