10 cărți de Crăciun. Avem cu ce ne răsfăța

Timpul de afară nu-ți permite să te cufunzi în atmosfera sărbătorilor de iarnă? Atunci soluția perfectă este să-ți pui o muzică bună pe fundal, să-ți faci un ceai fierbinte și să începi să citești.

Ți-am pregătit o serie de cărți numai bune de citit în perioada Crăciunului.

„O zi de decembrie” de Josie Silver 

Cartea îți relatează o poveste de dragoste de la prima vedere. Aceasta te face să râzi în hohote, să suspini pe alocuri, dar și să te înfofolești și mai mult în plapumă. „O zi de decembrie” este ca un respiro în aceste vremuri agitate.

Autoarea Josie Silver este o romantică incurabilă, cum s-a descris chiar ea. Anume de aceea, ea reușește să scrie povești de dragoste atât de frumos, încât personajele ei rămân cu tine în minte mult timp după ce ai terminat să o citești. Eroina acestei cărți este Laurie, convinsă că nu există dragoste la prima vedere. Însă, într-o zi de decembrie, printr-o ninsoare puternică, zărește din autobuz un bărbat. Ochii lor se întâlnesc. Este un moment de magie pură… și apoi autobuzul ei pleacă. Povestea îi face să se reîntâlnească, dar lucrurile iau cu totul o altă întorsătură care se lungește ani în șir. 

„Un An Magic” de Joanne K. Rowling

Cine nu a auzit de Joanne K. Rowling? Nu, nu vom vorbi astăzi despre Harry Potter… Adică nu doar despre Harry Potter, ci despre ilustrațiile și schițele minunate create de artistul Jim Kay. Creațiile sale ne-au plimbat prin lumi fantastice și ne-au făcut cunoștință cu fiecare personaj de la Hogwarts. 

Acest volum prezintă o selecție din ilustrațiile emblematice ale lui Jim Kay, inclusiv schițe și desene nepublicate până acum, alături de 366 de citate de neuitat, pe care să le descoperi în fiecare zi a anului.

Lasă arta lui Jim Kay să te poarte într-o călătorie unică și bucură-te de fiecare strop de magie. 

„Crăciunul regal” de Principesa Margareta și Principele Radu ai României

Te-ai întrebat cândva cum arată un Crăciun regal? Este oare sărbătorit ca în filmele cu care ne-am obișnuit? Acest mister au decis să-l dezvăluie Principesa Margareta și Principele Radu. Au descris cu lux de amănunte cum, timp de 150 de ani, Crăciunul a fost marcat în Familia Regală a României. 

Pentru familia Regală, sărbătorile de Crăciun sunt despre tradiții, simboluri și așteptări. Acestea au fost celebrate atât în Palatul Domnesc de pe Calea Victoriei, cât și la Sinaia: Castelele Peleș, Pelișor și Foișor. Toate aceste istorii sunt însoțite de fotografii din acea perioadă în care vei recunoaște regi, regine, prinți și prințese. Astfel, acest volum te invită la o călătorie de un secol și jumătate prin intimitatea reședințelor regale. 

„Țara Zăpezilor” de Yasunari Kawabata

Cel mai bun timp pentru lectură este iarna. Iar „Țara Zăpezilor” te va convinge de asta. Mai mult, cartea este scrisă de Yasunari Kawabata – prozator care în 1968 a primit premiul Nobel pentru literatură, fiind primul japonez care a câștigat acest premiu. 

Autorul ne descrie viața lui Shimamura care obișnuiește să se retragă iarna în Țara Zăpezilor, într-o micuță stațiune montană, lăsând în urmă agitația capitalei și viața de familie. Iar acolo o întâlnește pe Komako… 

Kawabata este un scriitor subtil, care reușește prin textul său să prezinte frumusețea lucrurilor mici, dar care fac diferența. Dacă în proza scurtă a lui Kawabata, una dintre cele mai expresive metafore ale vieții este vânătoarea de licurici (viața fiind privită ca pândă), în „Țara Zăpezilor” lumea este o proiecție a umbrelor suprapuse pe geamul unui tren. 

„Crăciunul lui Poirot” de Agatha Christie

Agatha Christie ne-a obișnuit cu istoriile ei care îți înfierbântă creierul, cât încerci să înțelegi cine ar putea fi ucigașul.  Acțiune, dramă și mister sunt cuvintele care stau la baza fiecărui roman polițist semnat de scriitoarea engleză. Nu este o excepție nici „Crăciunul lui Poirot”. 

Povestea începe după ce detectivului Hercule Poirot i s-a încredințat rezolvarea unei crime care s-a petrecut într-o seară liniștită de iarnă. Spre consternarea întregii familii, bogatul proprietar Simeon Lee le cere tuturor fiilor săi și soțiilor acestora să vină acasă la el, pentru a petrece Crăciunul împreună. Dar reuniunea de familie nu se va dovedi prea fericită atunci când apar și câțiva oaspeți neașteptați. Vechi răni și păcate ies la iveală. Iar bătrânul Lee amenință că-și va schimba testamentul. În cele din urmă, are loc o crimă chiar în ajunul Crăciunului… 

„Autobiografia lui Moș Crăciun” de Jeff Guinn

Moș Crăciun este numele care stă pe buzele fiecărui copil și nu numai, în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar cum este viața lui? Ce copilărie a avut și de ce a devenit un Moș atât de darnic și îndrăgit? Anume despre asta ne va povesti Moș Crăciun în această autobiografie.

„Acum locuiesc la Polul Nord, dar mi-am început viața înconjurat de nisipuri.[…] Unul dintre cele mai triste lucruri legate de viața mea la Polul Nord este că nu mai găsesc brânză de capră. Poate că unii dintre cei care citesc aceasta carte îmi vor lăsa în viitor, în Ajun, un pic de brânză în locul prăjiturilor, care, de altfel, îmi plac foarte mult, mai ales cele de casă, cu ciocolată. Asta, dacă voi nu o să uitați până atunci…”, scrie Moș Crăciun în autobiografia sa. Alte secrete le lăsăm pentru momentele când vei putea răsfoi chiar tu această carte. 

„Fulgi de iubire”

Trei dintre cei mai cunoscuți autori americani de literatură pentru adolescenți – John Green, Maureen Johnson și Lauren Myracle și-au unit forțele și au adunat fulgi de iubire într-o carte cu trei povești romantice, tocmai bune de citit în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Te întrebi ce au în comun 14 majorete, un restaurant Waffle House și un tip învelit în folie de aluminiu? Vei afla când vei citi acest volum încărcat cu umor, romantism, aventură și un final construit extrem de iscusit. „Fulgi de iubire” poate fi un cadou perfect pentru adolescenți și nu doar. 

„Un altfel de Crăciun” de John Grisham 

De cele mai multe ori, maturitatea vine la pachet cu scepticismul, pe care cu greu putem să-l înfrângem. De multe ori alegi să îți faci singur cadoul perfect de Crăciun, însă, acesta ar putea fi mai puțin pe placul celor din jur. Cel puțin aceasta este istoria familiei Krank, care au decis să meargă de Crăciun într-o croazieră de 10 zile în Caraibe. 

Cu mult umor, ironie și îndemânare, romancierul american John Grisham descrie agitația acestei perioade în ajunul Crăciunului, cât și încercările mai mult sau mai puțin reușite ale nonconformistului cuplu de a scăpa de asalturile cunoscuților și, în special, ale vecinilor care nu pot înțelege cum e posibil să nu vrei să-ți decorezi acoperișul cu un om de zăpadă uriaș? Cine va câștiga acest război, află în această carte care te va face să râzi în hohote. 

„Când Moș Crăciun a căzut din cer” de Cornelia Funke 

Aceasta este una dintre cele mai de succes cărți ale autoare germane, Cornelia Funke, celebră pentru lucrările sale de ficțiune pentru copii și adulți. 

Gerold Geronimus Goblynch, conducătorul Consiliului de Crăciun, își dorește să transforme sărbătoarea magică într-o mașinărie de făcut bani. Toți Moși Crăciunii care i s-au opus au fost transformați în ciocolată. Și doar unul a reușit să rămână. Acesta decide să ia situația în mâinile sale și împreună cu Steaua Căzătoare, renul său și câțiva îngeri încearcă să îndeplinească dorințele copiilor și să salveze Crăciunul. 

„O amintire de Crăciun” de Truman Capote 

Îți place „Mic dejun la Tiffany”? Autorul acestei cărți este Truman Capote. Iar de această dată, îți propunem să citești volumul „O amintire de Crăciun”. Prin aceasta, autorul ne permite să intrăm în cele mai frumoase amintiri legate de Crăciun. Această carte este o poveste încântătoare despre familie, tradiție și relațiile între oameni, pe care vei vrea să o citești o dată și apoi încă o dată. 

Povestea îți face cunoștință cu Buddy, un băiețel de 7 ani, care ajunge să trăiască împreună cu o verișoară și câinele ei Queenie. Cei trei formează o echipă formidabilă, împotmolită în sărăcie, dar hotărâtă să petreacă cel mai frumos Crăciun. Pregătirile încep încă în noiembrie.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.