10 cărți care te vor face să torci, de Ziua Internațională a Pisicilor

Pentru că astăzi este marcată Ziua Internațională a Pisicilor, am decis să ne amintim de pisicile care s-au transformat în adevărate personaje, adorabile sau nu prea, în cărțile pe care le-am citit. De aceea, am adunat 10 cărți despre/cu pisici, pentru a marca această zi. 🙂

1. Vreau să încep această listă cu minunatele pisici ale lui Haruki Murakami. Pe lângă atmosfera uimitoare pe care o poate crea aparent atât de ușor scriitorul, acesta știe să transforme și animalele în adevărate personaje, cu filosofia și gândurile lor, care te cuceresc chiar din primele clipe. Iar un motan vorbăreț, ușor arogant, îngâmfat și mare filosof găsești și în Kafka pe malul mării.

2. Poate cel mai faimos motan din literatura universală este Behemoth din „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Cartea ni-l prezintă și pe demonul care îmbracă pielea unui motan extrem de mare, viclean, care se plimbă pe două picioare și care adoră distracția și toate viciile oamenilor. În cartea sa, Bulgakov a transformat acest motan într-un adevărat bufon, greu de uitat. 

3. „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa relatează istoria motanului vagabond, Nana. Acesta renunță la viața trăită în libertate și pericol, pentru a intra în casa lui Satoru și să lege o relație frumoasă de prietenie cu un om extrem de singuratic. 

4. „Iubire cu i mic” de Francesc Miralles scoate în prim plan o pisică, care sparge monotonia vieții unui profesor universitar retras și rătăcit printre cărțile sale. Apariția lui Mishima, un pisoi vagabond, devine un fel de catalizator care-l face pe Samuel să se desprindă de cărțile lui și să privească spre oamenii din jur, trecătorii, vecinii, casele pe lângă care trecea fără să le observe. 

5. Se pare că scriitorii japonezi au un atașament aparte pentru feline. Nu s-a abținut nici Takashi Hiraide, când a scris „Pisica musafir” – carte care a înregistrat un uimitor succes la public în multe țări europene. Povestea relatează viața unui cuplu care și-a aranjat viața într-un grafic monoton și fix, iar pisica vecinilor i-a făcut să iasă din această rutină. Astfel, cei doi soți  ajung să își măsoare zilele prin vizitele pisicii, care este un musafir nepoftit, dar totuși așteptat. Pisica care reușește să tragă acel fir roșu de conexiune a acestei familii cu lumea exterioară.  

6. „Motanul care voia să salveze cărțile”, de Sosuke Natsukawa, e o carte despre căutare, curaj și așteptare. După moartea bunicului, Rintaro Natsuki se simte pierdut. Nu știe ce să facă cu prăvălioara de cărți a bunicului, unde petrecea zile la rând printre cărțile preferate. Însă, într-o zi se trezește în prăvălie cu un motan vorbitor pe nume Tigruț, care îi cere ajutorul. Motanul are nevoie de un iubitor de cărți care să-l însoțească într-o misiune de salvare a cărților din mâinile oamenilor care le-au sechestrat, le-au maltratat sau le-au trădat.

7. „Dacă pisicile ar dispărea din lume” de Genki Kawamura a fost descrisă de criticii literari drept o „mică bijuterie de umanitate, plină de umor, deopotrivă luminoasă și melancolică”. Motanul, pe nume Varza, locuiește cu un tânăr poștaș care află că mai are foarte puțin de trăit. Și atunci este momentul potrivit al Demonului să-i facă o ofertă greu de refuzat: câte o zi de viață în plus, pentru câte un lucru care să dispară din lume. Cu fiecare dispariție, poștașul ajunge să redescopere lucrurile mici, dar importante, pe care oamenii ajung să nu le mai observe. 

8. Îți plac filmele animate de Studioul Ghibli și de regizorul Hayao Miyazaki? Atunci, fără îndoială ai auzit de filmul „Kiki – serviciul de livrare”, care a fost inspirat de o carte cu același nume, semnată de Eiko Kadono. Cartea îți povestește despre o mică vrăjitoare care, la împlinirea vârstei de 13 ani, este dornică să urmeze tradiția găsind un oraș nou în care să locuiască timp de un an. Și după cum știm, vrăjitoarele nu se pot lipsi de o pisică neagră care să poată să vorbească și care să o însoțească în marea aventură.

9.Alice în Țara Minunilor” de Lewis Carroll a devenit de-a lungul deceniilor nu doar o operă cunoscută de lumea întreagă, dar și o  carte care s-a bucurat de multe ecranizări. Cartea, încărcată cu tot felul de personaje, a pregătit un loc aparte pentru motanul cu zâmbet larg cât toată fața. Pisica Cheshire este cunoscută pentru rânjetul răutăcios și pentru capacitatea sa de a dispărea (și reapărea) oricând îi place. 

10. Încheiem lista pisicească cu „Coraline” – un roman de groază pentru copii al autorului britanic Neil Gaiman. The Guardian a clasat cartea în top 100 cele mai bune cărți ale secolului 21. Iar marea plimbare a fetiței curioase de 9 ani într-o lume paralelă, ascunsă în spatele unei uși mici care duce spre un hol ciudat, este însoțită și ghidată de singurul personaj care nu se schimbă – pisica. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.