Situatia celor doua Corei seamana cu aceea a Romaniei si Republicii Moldova

Presedintele Traian Basescu si-a inceput ieri vizita de stat in Republica Coreea, la invitatia omologului sau coreean, Roh Moo-Hyun, si a avut parte de o primire la palatul prezidential Cheong Wa Dae care ne-a reamintit de pionierii de altadata. Cei doi sefi de stat au fost salutati de un grup destul de numeros de scolari adusi aici de la ore, ce-i drept fara uniforma si cravata, dar fluturand steagurile coreean si roman, la semnalul profesorilor.

Garda a prezentat onorul pe platoul din fata palatului, iar drumul pana la intrarea in resedinta prezidentiala a fost parcurs de cei doi sefi de stat, in picioare, intr-o limuzina decapotabila. Au urmat apoi discutii intre cele doua delegatii si a fost semnat protocolul privind amendarea "Acordului de cooperare economica, stiintifica si tehnica". La finalul intalnirii, cei doi lideri au declarat ca au hotarat intensificarea relatiilor politice, economice si culturale. Presedintele Basescu a sub-liniat ca, pentru Romania, problema pacii si securitatii nucleare in Peninsula Coreea este la fel de importanta ca si pacea in zona Balcanilor de vest. Seful statului roman a mai remarcat o similitudine intre cele doua tari: si in cazul celor doua Corei, de-o parte si de alta a granitei locuieste un singur popor, despartit in urma unui razboi, asa cum este si cazul Romaniei si Republicii Moldova. Traian Basescu a avut o intalnire si cu primarul general al orasului Seul, Lee Myung Bak, la sediul primariei, unde i-a fost acordata medalia de cetatean de onoare al orasului. Aici, Basescu a facut apel la investitorii sud-coreeni sa aiba curajul sa investeasca in Romania, deoarece "fiscalitatea este scazuta, este o piata foarte buna si se ofera oportunitati pentru investitii". Vizita a avut si o importanta componenta eco-nomica, pre-sedintele venind insotit aici de ministrul de stat pentru coordonarea IMM-urilor, Ghe-or-ghe Copos, de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zolt Nagy, de presedintele Agentiei Na-tionale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Eugen Ovidiu Chirovici, si de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Gazdele au organizat, la hotelul Shilla, un forum de afaceri, la care au participat re-prezentanti ai patronatelor, Camerei de Comert si Industrie si Asociatiei de Comert International. Forumul s-a bucurat de un interes deosebit din partea coreenilor, nu intamplator, Coreea fiind cel mai mare investitor asiatic in economia romaneasca.

Coreenii ne ofera un sistem computerizat de avertizare pentru inundatii
Traian Basescu a mai avut intalniri separate cu Sung Leep Zung, presedintele Com-paniei Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering, cu care a discutat extinderea investitiilor companiei la San-tierul Naval din Mangalia. Daewoo Engineering vrea sa ajunga, pana in 2010, la o cifra de afaceri de un miliard de dolari si vrea sa devina cel mai mare constructor de nave din Europa. Pentru aceasta va mai crea alte 2.000 de locuri de munca. A urmat apoi o intrevedere cu presedintele Companiei Coreea Hidro and Nuclear Power, care s-a aratat interesat sa investeasca la Unitatea 3 de la Cernavoda. In timpul discutiilor cu presedintele Companiei Samsung Corporation, acesta s-a oferit sa puna la punct un sistem computerizat de avertizare a inundatiilor, asa cum exista in Filipine, un prim centru-pilot urmand a fi instalat la Targoviste. Romania si Coreea isi vor spori cooperarea si in domeniul IT, cele doua parti semnand un memorandum de intelegere ce vizeaza schimbul de specialisti si demararea unor proiecte comune in acest domeniu.  // Adevarul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.