Connect with us

Politică

PAS solicită abrogarea legii cetățeniei „prin investiții”. Maia Sandu: „Reprezintă o bombă nucleară pentru prezentul și viitorul țări”

Publicat

pe

PAS a solicitat astăzi, în mod repetat, stoparea punerii în aplicare a așa-numitei legi a cetățeniei „prin investiții” întrucât, potrivit formațiunii, generează riscuri majore pentru securitatea statului și siguranța cetățenilor. Cei de la  PAS susțin că legea este contrară obligațiilor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere, de aceea formațiunea  va informa partenerii externi – UE și FMI – despre riscurile iminente ale punerii în aplicare a acesteia.

„Solicităm abrogarea legii cetățeniei „prin investiții” având în vedere că reprezintă o bombă nucleară pentru prezentul și viitorul țări”, a declarat Maia Sandu la o conferință de presă.

Potrivit ei, cumpărătorii de cetățenie a RM, cu siguranță, nu vor fi cetățeni ai UE pentru că aceștia nu au niciun motiv să investească într-o economie măcinată de corupție.

Drept urmare, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să fie acordată persoanelor cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din Federația Rusă, din țările asiatice, africane sau America latină, celor implicați în ”Spălătoria rusească” sau care se află pe lista sancțiunilor SUA sau UE, și utilizată pentru legalizarea banilor din ”Furtul Miliardului”.

„Rămân alte două categorii de beneficiari, în primul rând oameni de afaceri din Federația Rusă, din țări asiatice, africane sau din america latină. A doua categorie de persoane care ar putea beneficia de această lege sunt însuși cetățeni din R. Moldova, care de exemplu au participat la furtul miliardului prin persoane străine interpuse și acum vor să aducă în țară bani murdari, după care să cumpere apartamente, alte imobile, hârtii de valoare de stat, astfel curățându-și banii”, a spus lidera PAS.

Sergiu Litvinenco, unul din fruntașii PAS, a explicat că recent, la 31 mai, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova va fi secretizat (numele și prenumele persoanelor respective nu va mai fi publicat în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei).

De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5 mii a cetățeniilor astfel acordate (limita de 5 mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor).

„Excluderea limitei numărului de cetățenii poate conduce la aceea că ne vom putea pomeni cu zeci de mii de străini în Republica Moldova, fapt care, conform mai multor experți în domeniu, ar fi în măsură să pună sub semnul întrebării existența în continuare a regimului liberalizat de vize cu UE”, au explicat cei de la PAS.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari., a declarat pentru Radio Chișinău că dacă se vor găsi persoane care vor dori să investească în Republica Moldova în schimbul cetățeniei statului nostru, „asta ar trebui doar să ne bucure”.

„Asta înseamnă că cetățenia moldovenească costă ceva și persoanele în cauză au încredere în autoritățile de la Chișinău și în regimul de la Chișinău. Astfel, acceptând să vină cu anumite investiții. Existând o practică internațională pe care am preluat-o. Nu văd nicio problemă în cazul dat, evident că politicienii vor interpreta diferit”, a opinat Vitalie Gămurari.

Prin modificările Parlamentului, străinii vor putea să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unor investiții, dacă vor contribui cu cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domenii de dezvoltare strategică.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Parlamentul ar putea aproba, pe parcursul anului curent, includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană

Publicat

pe

De către

Parlamentul ar putea aproba, pe parcursul anului curent, includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Speakerul a precizat că inițiativa de a include în Constituție sintagma privind aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova ar putea să se regăsească pe agenda Parlamentului pentru discuții pe parcursul următoarelor luni.

„Toate eforturile autorităților din ultimii ani sunt de integrare europeană a Republicii Moldova, o prioritate a țării noastre. Ne propunem să facem modificări în Constituție, astfel încât să fie stabilit expres că singura direcție de dezvoltare a Republicii Moldova este integrarea europeană. Sper să reușim cât mai curând”, a declarat Președintele Parlamentului.

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în 2019, Andrian Candu a subliniat importanța dinamizării relațiilor bilaterale, în special prin proiecte de infrastructură comune.

„Noi simțim în fiecare zi suportul României. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene oferă Republicii Moldova posibilitatea să fie mai vizibilă pe agenda UE”, a menționat președintele Parlamentului.

La rândul său, Copreședintele Comisiei, Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat faptul că România va continua să sprijine Republica Moldova pe drumul european și să dinamizeze relațiile de diplomație parlamentară prin diverse instrumente legislative.

Prezent la întrevedere, europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, a menționat că este nevoie să se continue cu aceeași seriozitate din partea autorităților din Republica Moldova pe drumul de apropiere de UE.

Parlamentul găzduiește, astăzi, cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Citește mai departe

Politică

VIDEO// Despre politica de ieri și azi, cu Nadejda Brânzan

Publicat

pe

De către

Imaginați-vă un Parlament format din tocmai 380 de deputați, dintre care doar 13 sunt femei. Imaginați-vă că, în scurt timp, două dintre ele renunță la funcție, și rămân doar 11. Aceasta nu este o ficțiune, ci primul Parlament al Moldovei independente. „Așa era în Uniunea Sovietică. Femeii i se dădea un cadou de 8 martie, iar în rest nu era apreciată. Ne având experiență, femeile nu se implicau în luptă”, povestește Nadejda Brânzan una din puținele femei care au luptat din Parlament pentru un viitor mai bun.

Citiți reportajul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe

Politică

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României va avea loc la Chișinău

Publicat

pe

De către

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la Chișinău, luni, 11 iunie 2018. Cea de a VII-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul Republicii Moldova.

Urmare a discuțiilor dintre deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și parlamentarii din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României, va fi semnată Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul va puncta prioritățile în viitoarea colaborare moldo-română. Ulterior, Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu vor susține un briefing de presă.

Potrivit agendei, delegația Parlamentului României la Comisia Comună pentru Integrare Europeană va avea întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu, deputații din Comisia economie, buget și finanțe, Comisia politică externă și integrare europeană, Comisia protecție socială, sănătate și familie. Parlamentarii români vor mai purta discuții cu oficiali de la Guvern și vor vizita o serie de instituții de menire socială și culturală, renovate cu sprijinul financiar al Guvernului României.

Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniune de către deputații George Mocanu, Marcel Răducan, Roman Boțan, Corneliu Padnevici, Igor Vremea și Aliona Goța.

Delegația Parlamentului României va fi formată din deputații Bogdan-Ionel Rodeanu, Silviu-Nicu Macovei, Andrei-Daniel Gheorghe, József-György Kulcsár-Terza, Ștefan Mușoiu, Ștefan-Alexandru Băișanu, Tudor Ciuhodaru, Maricela Cobuz, Nicolae-Daniel Popescu și senatorul Ion Hadârcă.

La Reuniune va mai participa europarlamentarul Andi Cristea, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017.

Citește mai departe