Connect with us

Publicat

pe

Avem sau nu bucătărie tradițională? Dacă nu, Nata Albot este de părerea că ea ar trebui inventată! De când locuiește pe continentul nord-american, ea a înțeles că misiunea generației actuale este de a contribui la construirea identități noastre gastronomice. „Când te afli printre chinezi, columbieni, mexicani, înțelegi că noi nu suntem nici cei mai buni, nici cei mai proști decât toți ceilalți”, spune Nata Albot.

Vedeți interviul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG.

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Publicat

pe

De către

Dragă prietene,

ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte.

M-am născut aici, într-un loc între două râuri, mai jos de munți și mai sus de mare, deasupra unui pământ și dedesubt la un soare. Pământul meu e deal și vale. Deseori, când apuc nițel timp liber, îmi place să urc pe o colină de unde pot vedea cum umbra norilor se întinde încet peste nemărginita verdeață a câmpurilor. De colo se văd și satele noastre, cu casele zglobii construite cu trudă de om, dar nu cu macarale cum se deprinde acum pe la orașe. Să vezi curțile noastre, acoperite de viță-de-vie, să te odihnești puțin pe pragul din fața ușii, înconjurat de o grămadă de pui aurii și să înțelegi că mai liniște ca la noi nu există.

M-am născut printre oameni simpli. Nu o să-i auzi încurcându-se în filozofii, mai degrabă vor povesti sincer despre viețile lor, vor vorbi despre trecut, ici-colo despre câtă sare se pune la brânza din Nord și cum se fac sarmale mici de un deget la Trușeni, despre politicienii deocheați, vor arunca câte o anecdotă piperată și vor anina vreun sughiț de la o rudă ori prieten care nu este alături de ei atunci când dau să închine un păhărel de sănătate. Ceea ce este frumos în ei, accesibil ca solnița pe masă, este însuflețirea lor inconfundabilă: vigoarea cu care muncesc, energia cu care își întâlnesc oaspeții și îi așază la masă, grija înalt expusă despre ce o să creadă vecinii și flerul, ah, flerul!

Ochii oamenilor noștri ard ca un foc în umbra zilei și, parcă, ar vrea să îți spună: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene! Spiritul e moștenirea noastră culturală, puterea cu care privim cerul și talismanul pe care-l purtăm cu mândrie în noi”.

În 2018, el ne va aduna într-o prezență absolută a tot ceea ce este autentic, a tot ceea ce este omul simplu din Moldova.

Te aștept,

Să vii liber și să aduci o bucățică de fericire cu tine.

Ignite Chisinau va avea loc pe 9 februarie, ora 19:00, în incinta Tekwill. Participarea la eveniment se realizează pe baza unui bilet achiziționat în prealabil. Până pe 7 ianuarie, biletele costă doar 100 de lei și pot fi achiziționate aici. Pentru mai multe informații, vizitează pagina de Facebook a evenimentului.

– – – –

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Citește mai departe

Cultură

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, premiată de Igor Dodon cu Diploma de Onoare a Președintelui

Publicat

pe

De către

Ana Munteanu, câștigătoarea „Vocea României”, a fost premiată astăzi de Igor Dodon cu Diploma de Onoare a Președintelui.

Distincția a fost acordată pentru succesul remarcabil obținut în cadrul acestei competiții a celor mai originale voci și stiluri interpretative, pentru promovarea imaginii Republicii Moldova în lume și în semn de apreciere a talentului și a efortului depus în perfecționarea acestuia.

“Totodată, am asigurat-o de sprijinul meu personal și al Instituției Prezidențiale oricând are nevoie. Menționez că Republica Moldova este o țară bogată în talente, care trebuie susținute și promovate. Este obiectivul pe care mi l-am propus și pe care îl urmez cu fidelitate”, a declarat Igor Dodon.

Basarabeanca Ana Munteanu a câștigat marele trofeu „Vocea României” si premiul ]n valoare de 100.000 de euro.

Este pentru prima dată în istoria competiției, când învinge un concurent originar din Republica Moldova.

Ana Munteanu, în vârstă de 16 ani, este originară din Chişinău. A făcut canto timp de 5 ani la Şcoala Populară de Arte din Chişinău, iar în prezent este elevă la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. Acolo studiază la xilofon, tobe şi pian.

Citește mai departe

Cultură

La Balul Brazilor de Crăciun au fost adunați 41,6 mii de lei

Publicat

pe

De către

De la sute până la mii de lei au fost oferiți pentru cei mai frumoși brazi licitați la Balul Brazilor de Crăciun. Cu un total de 41,6 mii de lei, adunați la final, organizatorii evenimentului s-au declarat mulțumiți de rezultat. O parte dintre bani vor fi direcționați participanților, iar cealaltă parte va acoperi costurile de organizare, transmite IPN.

Bătălia cea mare s-a dat pentru bradul brodat „Fir cu Fir”, prețul căruia a început de la 800 de lei și a ajuns la 6500. Autoarea lui, studenta Universitatății Tehnice din Moldova, Zolotaia Cristina, spune că  a brodat bradul cu mult suflet, așa încât anume el să fie cel mai bun. Lucrarea a făcut-o timp de două săptămâni.

Valentin Bostan, cel care a luat premiul mare la ediția de anul trecut, și-a expus lucrarea pe care a numit-o „Regele Brazilor” și care cântărește aproximativ 30 kg, cerând pentru ea 10 mii de lei. Bradul este din lemn de tei și, spune autorul, până a ajunge la forma finală, a lucrat practic neîntrerupt la el timp de șase zile. Lucrarea a fost cumpărată la un preț care îl depășește puțin pe cel inițial.

Un alt brad – „Artificiile”, procurat de un agent economic cu zece mii de lei, a fost realizat prin tehnica point to point, pe sticlă, de studenta Universității Pedagogice, Eugenia Teguța, care participă pentru prima dată în concurs. „Lucrarea pe care am realizat-o a fost inspirată de la artificii pentru că de mică eram fascinată de acest miracol care se întâmplă pe cer. Am lucrat cinci zile și cinci nopți la ea”, a spus tânăra.

Nata Albot, fondatoarea Klumea, a spus că pentru prima dată la licitație au putut participa și doritorii, nu doar oamenii de afaceri sau agenți economici invitați. S-au putut implica toți cei care au procurat bilete.

În cadrul concursului, juriul a desemnat patru câștigători, fiind oferit și premiul „Ales de public”. Învingătorii au primit bani și premii de la sponsori și parteneri.

La Balul Brazilor a avut loc și un târg de Crăciun, cu lucrări create de meșterii autohtoni. Participanții au putut savura un concert de colinde și un recital live al trupei Via Dacă.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Cultură1 minut în urmă

Nata Albot: Noi arătăm prin mâncare cât de bine merg lucrurile în casa noastră

Avem sau nu bucătărie tradițională? Dacă nu, Nata Albot este de părerea că ea ar trebui inventată! De când locuiește pe...

Politică4 ore în urmă

Pavel Filip îi dorește lui Igor Dodon ca noul an să-i aducă o busolă

Premierul Pavel Filip susține că preşedintele Igor Dodon e confuz și îi dorește ca noul an să îi aducă o...

Social11 ore în urmă

Cheltuielile grădinițelor din Chișinău vor fi publicate online

Părinții copiilor care merg la grădinețile din Chișinău vor putea urmări online cum sunt gestionați banii pe care le primesc...

Externe12 ore în urmă

Trei județe din Bulgaria vor independența pentru a se lipi de România

Trei județe din Bulgaria vor independența pentru a se lipi de România. Reprezentanții celor trei provincii din nord-vestul țării au...

Externe14 ore în urmă

O femeie a strâns 16 mii euro pentru apartament, dar a uitat banii în restaurant. Cum și-a primit banii

O femeie şi-a uitat miercuri seară într-un restaurant geanta în care avea peste 16.000 de euro. Aceasta nu a anunţat...

Cultură14 ore în urmă

Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Dragă prietene, ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte. M-am născut aici, într-un loc între...

Externe15 ore în urmă

Primii turişti din R.Moldova, Ucraina şi Rusia au ajuns la Poiana Braşov şi Predeal, pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi

Primii turişti din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia au ajuns la Poiana Braşov şi Predeal, pentru a petrece Crăciunul pe...

Advertisement

Opinii