Membrii PSL cer demisia lui Oleg Serebrian

Pentru ca l-au criticat pe lider, Ala Mindicanu si Valeriu Matei risca sa fie exclusi din partid

Membrii organizatiei regionale sud a Partidului Social-Liberal cer demisia celor trei deputati social-liberali – Oleg Serebrian, presedinte al PSL, Igor Klipii, secretar general, si Valentina Holban, vicepresedinte. Ei insista ca cei trei lideri sa plece din partid ca urmare a votului lor pro-Voronin din 4 aprilie, care „risca sa transforme intregul partid intr-o anexa muribunda a Partidului Comunistilor”.

„Acest vot a socat opinia publica, a desconsiderat vointa celor care i-au ales in parlament. A fost un act rusinos, facut fara a consulta organele de conducere ale PSL, si a demonstrat inca o data ca cei trei deputati considera formatiunea noastra ca fiind o ocina personala, menita doar sa-i propulseze in functii de conducere”, se spune in declaratia regionalei de sud a PSL.

Solicitat sa comenteze acuzatiile din declaratie si intrebat daca intentioneaza sa demisioneze, O. Serebrian a calificat drept deplasata cererea de plecare, deoarece „atit presedintele PSL, cit si ceilalti lideri ai partidului si-au incheiat mandatul inca la 9 mai 2005”. „Pentru moment, noi trei suntem doar “in exercitiul functiunii” si urmeaza ca la congresul din 2 iulie sa fie aleasa noua conducere a partidului”, sustine Serebrian. Tot el a considerat textul respectiv drept „o declaratie de iesire din partid a unor membri si un fel de manifest electoral in sprijinul unor candidati la functia de presedinte a PSL”.

Desi declaratia celor din sud a fost semnata pe 26 mai, intimplator sau nu, ea a fost facuta publica abia luni, adica la o zi dupa sedinta Consiliului national PSL din 5 iunie. Ce s-a intimplat la acea sedinta, la care presa nu a avut acces? Marti, „Jurnal de Chisinau” a publicat declaratiile vicepresedintilor PSL, Ala Mindicanu si Valeriu Matei, care, la consiliul de duminica, au adus acuzatii liderului formatiunii. „PSL nu mai este un partid democratic, ci un SRL condus de o singura persoana si de apropiatii lui, care au fractionat formatiunea in „ai nostri” si „ceilalti”. Daca vrei sa fii in „gasca” trebuie sa te supui fara cricnire… Cine refuza sa se supuna – e plecat peste noapte, nici nu-ti dai seama cind si cum”, a declarat A. Mindicanu. La rindul sau, V. Matei a afirmat ca „votul celor trei deputati PSL pentru Voronin a fost o consecinta a unor evolutii nu prea democratice din interiorul formatiunii din ultimii ani, adica a ignorarii organelor colective de conducere si a asumarii de catre O. Serebrian, I. Klipii si alti citiva a tuturor prerogativelor”.

in replica, ieri, PSL a difuzat un comunicat de presa in care se mentioneaza ca „O. Serebrian n-a spus ca-si depune mandatul de presedinte de partid, care oricum a expirat si a fost prelungit aproape in unanimitate de catre membrii Consiliului, ci doar ca este gata sa-si depuna mandatul in cazul in care Consiliul i-ar cere acest lucru si chiar sa-si depuna mandatul de deputat. Presedintele PSL a mai adaugat ca in acest caz n-ar ramine somer, ci ar reveni fie la catedra, fie in serviciul diplomatic”.

Tot ieri, Serviciul presa si relatii externe al PSL a anuntat ca pe 25 iunie va fi convocata o sedinta extraordinara a Consiliului national al PSL ce va „examina actiunile de scindare a partidului intreprinse de V. Matei si A. Mindicanu si alti membri ai Biroului Permanent si, implicit, excluderea acestora din partid”. // Ina Prisacaru,

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.