Interesele Rusiei pentru Moldova, mai mari decât posibilitatea României de a le ţine piept

Agenţia americană de analiză Stratfor crede în interesele mari ale Rusiei şi ale României în privinţa Republicii Moldova, susţinând că România nu este suficient de puternică pentru a ţine piept Rusiei, "stat interesat de menţinerea haosului politic de la Chişinău".

Fostele state sovietice ca Ucraina, Belarus sau Republica Moldova sunt importante pentru Rusia prin localizarea lor geografică sau relaţiile economice. În general, toate aceste state cooperează cu Moscova, însă fiecare îşi are sistemul său.

"Moldova este o ţară în care se întâlnesc puterile occidentale şi Moscova şi cel mai probabil va rămâne paralizată din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu", susţine agenţia americană, Stratfor.

Localizarea geografică a Moldovei o face importantă pentru Rusia, fiind o rută tradiţională de invazie dinspre sud-vest şi statele balcanice.

Aceasta este situată în apropiere de portul strategic Odessa şi Peninsula Crimeea, unde Rusia îşi staţionează flota la Marea Neagră şi face parte din reţeaua de tranzit de energie care leagă Rusia de Europa şi Turcia.

Din punct de vedere politic, pârghia Moscovei o reprezintă fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM).

Rusia are relaţii strânse şi cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeana, inclusiv cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Marian Lupu.

Cel mai important însă este faptul că Moscova subvenţionează conducerea regiunii separatiste Transnistria.

În Moldova, 6 la sută din populaţie este de etnie rusă, iar în Transnistria procentul este de 30 la sută (alţi 30 la sută sunt ucraineni).

În plus, Moscova are aproximativ 1.100 de militari în Transnistria, iar Moldova depinde în proporţie de 100 la sută de Rusia în privinţa gazelor, în timp ce 20 la sută din exporturile sale merg pe piaţa rusă, menţionează agenţia Stratfort

Dependenţa economică a Transnistriei faţă de Rusia este şi mai mare, aceasta beneficiind, în plus faţă de regiunea din dreapta Nistrului a Moldovei, de asistenţă financiară şi subvenţii ruseşti, conchid analiştii de la Stratfort.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.