Gica Petrescu, legenda muzicii rominesti, a trecut in nefiinta!

Maestul, printre putinii din lume care au imprimat muzica pe discuri de patefon, de pick-up, pe casete audio si video, pina la CD-uri, a incetat din viata la virsta de 91 de ani.

Gica Petrescu a trait cu bucurie, prin si pentru muzica. Desi aproape uitat de lume, melodiile lui rasuna inca la petreceri, pentru ca nimeni nu va reusi sa cinte mai bine ca maestrul "Costica, Costica", sau "Ia mai toarna un paharel", "Uite-asa as vrea sa mor" sau "Du-ma acasa, mai, tramvai".

Gica Petrescu s-a nascut pe 2 aprilie 1915, in Bucuresti. Debutul muzical l-a avut in adolescenta, la serbarile Liceului "Gheorghe Sincai", al carui elev era. La scurt timp, a realizat primele inregistrari pentru radio.

A cintat in cele mai celebre teatre de revista si restaurante din Rominia si a incintat cu melodiile sale, de-a lungul timpului, personalitati ca Regele Mihai, Yehudi Menuhin sau Louis Armstrong.

A sustinut mii de concerte in intreaga lume, a inregistrat zeci de albume si sute de emisiuni de radio si tv.

Despre viata sa s-a scris si o carte, intitulata "Viata si cintecele lui Gica Petrescu" si semnata de George Sbircea. Dupa aceasta a fost realizat si un film, singurul in care maestrul a jucat: "Muzica e viata mea".

A fost decorat, in 2003, de catre presedintele Rominiei de atunci, Ion Iliescu, pentru prestigioasa activitate in domeniul artei muzicale, cu Ordinul National "Steaua Rominiei" in grad de Cavaler, pentru ca in 2004, sa primeasca premiul pentru intreaga cariera – "Life Time Award" de la MTV Romanian Music Awards, ca o recunoastere din partea generatiei mult mai tinere.

A fost casatorit cu Cezarina Moldoveanu timp de 34 de ani, poeta si scriitoare contribuind semnificativ la succesul maestrului.

Printre slagarele maestrului Gica se numara: "Fetite dulci ca-n Bucuresti", "Costica, Costica", "Ia mai toarna un paharel", "Uite-asa as vrea sa mor", "Du-ma acasa, mai, tramvai", "Inima, de ce nu vrei sa-mbatrinesti?", "Zi-i una mai saltareata", "Cel mai frumos tango", "Astazi e ziua ta", "Sa-mi cinti cobzar", "Iubesc femeia", "Bucurestiul meu iubit" si "Da-i cu spritul pin’ la ziua".

Dumnezeu sa-l odihneaca in pace!

AMOS News Agentie independenta de presa

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.