Connect with us

Cultură

Festivalul Gustar revine cu un car de surprize

Publicat

pe

Festivalul muzical internațional Gustar 2017 revine cu noi surprize, iar toți doritorii sunt așteptați pe 19 și 20 august să petreacă timpul frumos și interesant cu muzică bună și o mulțime de activități pentru copii, dar și maturi.

„Cred că a 7-a ediție va fi una specială pentru că avem artiști foarte buni, participanți, respectiv și un public numeros. În prima zi, porțile festivalului se deschid la ora 12:00, iar programul artistic începe la ora 17:00. Spectatorii vor fi antrenați în diferite activități și excursii”, a menționat Vlad Constandoi, director general, compania „Sens Music”.

Pentru cei care vor ajunge mai devreme la festival, începând cu ora 19:30, pe scena mică, la intrarea în camping, vor evolua câțiva tineri talentați: Mark Stam, 7 Klasse și DJ Anderson. „În acest an, Gustarul și-a  propus un obiectiv nou: Zona Familiei. Festivalul, începe vineri, 18 august, începând cu ora 18:00, când are loc cazarea în zona camping. Ulterior, toată ziua avem frisbee, fotbal, yoga, perete de alpinism pentru începători, drumeții pentru maturi cu o distanță de 10 km, plimbări la apusul soarelui pe vârful stâncii. Toată ziua va fi prezentată Republica Moldova de oriunde, iar de la amiază avem master-class-uri pentru copii și maturi în Zona Familiei. Vom avea zona excursiei și multe lucruri frumoase despre istoria acestui loc. Totuși, suntem într-o rezervație și trebuie să păstrăm acest pământ, deoarece ne reprezintă la nivel internațional”, a explicat Artiom Ursoi, organizator.

Pe teritoriul festivalului, cei prezenți vor putea vizita planetariul, târgul de artizanat, expoziția de obiecte unice din lut, caruselul și participa la multe alte activități distractive, iar pe scena principală vor evolua mai mulți artiști autohtoni, și anume: The B- Groove, Via Dacă, Freedom Boombox, Gândul Mâței, Koza Mostra, N.O.H.A.

Autor: Daniela Juratu, stagiară

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

În Chișinău a fost inaugurat bustul ilustrului om de cultură belarus Francisk Skorina

Publicat

pe

De către

În Chișinău a fost inaugurat bustul ilustrului om de cultură belarus Francisk Skorina. Acesta a fost amplasat în scuarul de la intersecția străzilor Alexei Mateevici și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Francisk Skorina a fost unul dintre cei mai mari umaniști belaruși din prima jumătate a secolului al XVI-lea, om de știință, scriitor, traducător, pictor, iluminist, primul tipograf al slavilor de est.

Hotărârea privind instalarea bustului lui Francisk Skorina  a fost aprobată de Guvern în scopul eternizării memoriei acestuia, precum şi cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la tipărirea primei cărți în limba belarusă.

Bustul lui Francisk Skorina a fost executat în Republica Belarus, în baza unui concurs de schițe-concept a monumentului. Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect privind edificarea bustului, pentru executarea și instalarea acestuia, precum și pentru amenajarea terenului aferent au fost acoperite din mijloacele financiare ale Republicii Belarus și din donații.

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc și omologul său belarus Iuri Bondar, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Monica Babuc a menționat că instalarea bustului unuia dintre cei mai străluciți oameni de cultură belaruși – cel al lui Francisk Skorina, ne vorbește despre deschiderea poporului nostru către valorile umane universale și năzuința noastră de a prelua modele importante.

Citește mai departe

Cultură

Premiile Muzicale Radio România: Irina Rimeș, Carla’s Dreams și The Motans au ridicat trofee

Publicat

pe

De către

Artișitii moldoveni Irina Rimeș, Carla’s Dreams și The Motans au ridicat trofee luni seara la cea de-a 16-a ediţie a galei Premiile Muzicale Radio România. În cadrul acesteia au fost acordate 16 trofee pentru cele mai bune performanţe înregistrate anul trecut în muzica pop, folk, pop-dance şi pop-rock din România.

Astfel, „Antiexemplu” este piesa care i-a adus trupei Carla’s Dreams cele mai multe aprecieri din partea fanilor. Artiștii moldoveni au luat distincția Big Like Video.

Melodia „Bolnavi amândoi” a Irinei Rimes a fost desemnată piesa anului 2017 în România.

Iar cei de la The Motans au primi titlul pentru cel mai bun artist pop de peste Prut.

Câştigătorii trofeelor celei de-a XVI-a ediţii sunt:

Debutul anului 2017: Ioana Ignat;

Cea mai bună piesă pop: „La refren” – Andra;

Cel mai bun artist pop: The Motans;

Cea mai bună piesă rock: Un sfert de secundă – The Mono Jacks;

Cel mai bun artist rock: Vunk;

Cel mai bun album folk: „[email protected]” – Florin Chilian;

Omul cu chitara: Mircea Vintilă;

Cea mai bună piesă alternative rock: „Dur de-a dura” – Viţa de Vie;

Cel mai bun album pop rock: „Happy Day” – Direcţia 5;

Cel mai bun compozitor: Şerban Cazan;

Big like video: „Antiexemplu” – Carla’s Dreams;

Cea mai bună voce feminină: Andra;

Cea mai bună voce masculină: Cristi Enache;

Piesa anului 2017: „Bolnavi amândoi” – Irina Rimes;

Albumul anului 2017: „Confesiune” – Smiley;

Artistul anului 2017: Smiley.

Premiul de excelenţă – Dida Drăgan.

Citește mai departe

Cultură

Un festival internațional va prezenta la Chișinău peste 40 de spectacole gratis

Publicat

pe

În perioada 30 aprilie – 05 mai, 2018, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice organizează cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” – o acţiune artistică internaţională, unică în Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane.

Spectacolele din cadrul festivalului abordează diverse teme, ce vizează politica, relațiile conjugale, crizele familiale, violenţa, războiul, teroarea, iubirea etc., tratate în dramaturgia scriitorilor Eugene Ionesco, William Shakespeare, Samuel Beckett, Brandon Thomas, Vasili Sigarev, Maxim Gorki ş.a. Producţiile teatrale vor fi prezentate în: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, Teatrul de Revistă Ginta Latină, Teatrul Naţional Satiricus I. L. Caragiale, Teatrul Republican de Păpuşi Licurici, Teatrul Dramatic Rus de Stat A .P. Cehov, Teatrul Republican Luceafărul, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Centrul de Educaţie şi Cultură prin Artă, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Accesul la toate spectacolele este liber.

Citește mai departe