166 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Moldova marchează Ziua Națională a Culturii

Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 166 de ani de la naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. În semn de omagiu în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii. Politicieni, funcţionari publici, diplomați, oameni de artă, cetăţeni de rând vor veni la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, pentru a depune flori şi a-i aduce un omagiu pentru moștenirea lăsată.

Astfel, la ora 10.00, va avea loc depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

La ora 11.00, în spatele monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt va fi inaugurată expoziția ”În mine bate inima lumii”, organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

La ora 12.00, la Biblioteca ”Onisifor Ghibu” va avea loc lansarea cărții ”Păstorul solitar sau naiul lui Vasile Iovu” de Rodica Iancu.

În acelaşi timp, la ora 12.30, direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău, organizează de Ziua lui Eminescu, de Ziua Națională a Culturii, o manifestare la Liceul Teoretic ”Gheorghe Asache”.

Aici va avea loc întâlnirea cu scriitorii Spiridon Vangheli, Maria Șleahtițchi şi Theo Chiriac, dar şi prezentarea videoclipului la piesa ”De-ași avea”, versuri – M. Eminescu, muzică – A. Chiriac, interpretare Alex Calancea Band și Cătălin Josan şi un concert cu Alex Calancea Band și interpreții: Mariana Bulicanu, Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Tania Cergă și Andrei Glavan.

Tot astăzi, ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc, va susține o prelegere publică cu genericul „Viziune integratoare asupra culturii din Republica Moldova: retrospectivă si provocări”, care va avea loc la Academia de Științe a Moldovei, începând cu ora 11:00.

Începând cu ora 17:00, la Palatul Republicii se va desfășura Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru creaţiile reprezentative în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2015.

Inițiativa privind instituirea Zilei Naționale a Culturii la 15 ianuarie în Republica Moldova a fost votată în Parlamentul de la Chișinău, în aprilie 2012.

Amintim ca la aceeași dată este marcată Ziua Culturii Naţionale și în România.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.