Universitățile din Moldova: reformate și cu specialități noi

Mai multe universități vor fi comasate, într-un proces de reorganizare și modernizare a sistemului de învățământ superior din Republica Moldova. Din cele 16 instituții existente vor rămâne 11. Cinci universități, precum Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol și Universitatea de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia vor fi absorbite de patru universități mari: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Academia de Studii Economice din Moldova. Reforma a stârnit un val de critici şi revolte din partea universităţilor ce urmează să fie absorbite. 

Cu cinci universități mai puțin

Potrivit proiectului Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și alte 13 institute de cercetare. Rectorul instituției, Igor Șarov, salută noua reformă, care spune el, este inevitabilă.

„Principala problemă cu care ne confruntăm este tendința demografică, pe care nu o putem neglija. Întărirea capacităților universităților nu este doar o tendință în Moldova, dar și la nivel mondial, în special în Europa de Sud-Vest. Noi salutăm această reformă, dar contează foarte mult ca ea să nu fie dureroasă pentru oameni”, declară Igor Șarov, rectorul USM.

Reprezentanții Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) au emis, însă, o scrisoare deschisă prin care au cerut autorităților să stopeze planul de reorganizare. USEFS precizează că este singurul centru universitar specializat care pregătește cadre de înaltă calificare și dispune de o infrastructură modernă.

„USEFS are la activ multipli absolvenți, specialiști notorii din țară și de peste hotare, campioni mondiali, europeni și olimpici, care au fost pregătiți de cadrele instituției. Universitatea s-a ocupat de formarea Strategiei de dezvoltare a culturii fizice și sportului din Republica Moldova, în care au fost sistematizate și conceptualizate toate dimensiunile și direcțiile de dezvoltare strategică a sportului din țară”, se mai arată în scrisoare. 

Conform reformei, Universitatea Tehnică va absorbi Universitatea Agrară și alte trei instituții. Rectorul Viorel Bostan declară că sunt necesare schimbări în învățământul superior.

„Despre necesitatea acestei reforme s-a discutat în ultimii 6-7 ani. Trebuie să recunoaștem că există mai multe probleme, legate de numărul mic al studenților, modernizarea învățământului și consolidarea resurselor. Doar printr-o simplă comasare sigur că nu pot fi atinse scopurile propuse. Ministerul ne-a anunțat că va suplimenta fondurile pentru învățământul superior. Totodată, în timpul apropiat se propune o metodologie de finanțare a cercetării”, punctează Viorel Bostan. 

De altă parte, reprezentanții Universității Agrare și-au manifestat dezacordul față de această intenție. Administrația instituției consideră că trecerea în subordinea UTM ar putea cauza scăderea numărului de studenți la specialitățile agrare. 

„Aș invita conducerea statului, a Ministerului Educației de rând cu alți factori de decizie să vină la UASM și să vadă cu ce eforturi facem noi calitate. Dacă nu vom fi auziți, dacă nu va fi înțeleasă semnificația noastră pentru prosperarea socio-economică a statului, dar vom fi blamați pentru reducerea numărului de studenți, nu vom putea realiza nimic pentru această țară, care este agrară”, declară rectorul UASM, Veronica Prisăcaru. 

Și reprezentanții Universității de Stat din Tiraspol, instituție care urmează să fie comasată cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, sunt împotriva acestui proces, despre care spun ei – au aflat din presă. 

„Sperăm ca această hotărâre să nu fie adoptată, până la urmă. Considerăm că intenția este total greșită, fiindcă Universitatea de Stat din Tiraspol este prima instituție de învățământ superior din țară. Credem că, în cele din urmă, guvernarea va da dovadă de respect față de această instituție și va lua o decizie corectă. Tot ce a fost anunțat până acum a fost în pripă, nu s-a discutat cu noi și nu ni se pare normal ca profesorii și colectivul universității să afle aceste lucruri din presă”, declară Valeriu Bordan, prim -prorector pentru activitatea didactică la Universitatea de stat din Tiraspol. 

Reforma mai prevede că Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice, iar Academia de Muzică, Teatru, Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii, așa cum era până în 2017. 

„Pentru noi nu se va schimba absolut nimic, doar vom fi parte din sistemul pentru care pregătim cadre, mai aproape de toate instituțiile de cultură. Este  absolut normal și firesc ca academia să revină în gestiunea ministerului de profil”, afirmă Victoria Melnic, rectorul AMTAP. 

Potrivit reformei, în total, 17 institute de cercetare vor trece în subordinea universităților. Intenția autorităților a stârnit  și nemulțumirea mediului academic, care a acuzat ministerul de netransparență. 

„Instituțiile științifice pot să se dezvolte numai sub egida forului Academiei de Științe a Moldovei. Sunt nedumerit, îndurerat și indignat și de lichidarea Universității Agrare într-o țară agrară, a Universității din Tiraspol, primul institut superior din Moldova dar și a Universității de Educație Fizică și Sport. Proiectul are ca scop de a da o lovitură mortală științei naționale și pregătirii cadrelor în agricultură, pedagogie și cultura fizică”, a spus academicianul Teodor Furdui. 

Autoritățile susțin însă că această reformă este necesară pentru modernizarea universităților, dar și prin prin scăderea constantă a tinerilor care aleg să-și facă studiile în universitățile din țară. Datele statistice demonstrează că în ultimii 10 ani, numărul studenților s-a înjumătățit, de la 103 959 în 2011 la 59 647 în 2021. 

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, dă asigurări că datorită noilor modificări, studenții și cadrele didactice vor avea parte de condiții mai bune.

„Va fi un proces amplu, prin care ne propunem să apropiem cercetarea de predare, astfel încât studenții să beneficieze de experiența cercetătorilor noștri. Vrem să concentrăm aceste resurse în universități mari, să le oferim tinerilor șansa de a învăța acasă dar și mai multe oportunități de activitate pentru cadrele didactice și pentru cercetători”, afirmă Anatolie Topală. 

Autoritățile din educație au anunțat că toate proprietățile universităților absorbite vor trece în gestiunea universităților reformate, iar personalul științifico-didactic și de cercetare va fi implicat integral în procesul de predare sau cercetare.

„Nu lichidăm decât risipa banilor. Instituțiile fiind absorbite de universitățile mai mari nu vor dispărea. Nu ne dorim să pierdem niciun cadru științifico-didactic sau cercetător în cadrul acestei reorganizări. Dimpotrivă, noi ne dorim ca universitățile mari să poată asigura un spectru mai larg de servicii necesare atât pentru studenți, cât și pentru companiile care așteaptă forță de muncă bine pregătită”, mai adaugă ministrul educației și cercetării.  

În anul de studii 2022-2023, admiterea se va face doar în instituțiile reorganizate.

Între timp, la universități apar noi specialități 

Paralel cu procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, autoritățile au dat start unui program de modernizare a universităților, prin introducerea a noi specialități. Din această toamnă, studenții din țara noastră vor avea posibilitatea să studieze trei programe de licență noi: Animație, Game Design și New Media. Noile specializări vor fi introduse în programul de studii de la 1 septembrie și sunt disponibile la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Studenții vor avea cursuri și cu specialiști din companii globale (Crunchyroll, Sony) și de la universități internaționale (Centrul de antreprenoriat din cadrul Universității UC Berkeley). 

Game design 

Așadar, cei pasionați de IT și arte vor putea opta pentru cursul Game Design, disponibil la UTM, USM și UPSC „Ion Creangă”. Fiecare instituție de învățământ va pune la dispoziția studenților câte un program bine ajustat la cerințele pieții. La Universitatea Tehnică din Moldova, studenții vor învăța să conceptualizeze și să producă jocuri electronice, din punct de vedere tehnic. Totodată, vor putea să dezvolte ideea unui joc, să deseneze, să animeze și să-l programeze.

„Sunt 180 de credite pe care studenții vor trebui să le obțină în decursul a trei ani.  Nu va fi examen la admitere, din considerentul că este o premieră, dar la primele cursuri studenții vor fi testați, pentru a adapta programa conform nivelului lor de pregătire. În cadrul modulelor, vom încadra atelierele Game Design. Este vorba despre disciplina de bază, la care vom avea foarte mulți invitați din sfera reală, din industria din România și Republica Moldova”, specifică Sergiu Tronciu, decanul facultății de Design.  

La Facultatea Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice „Ion Creangă” tinerii vor studia designul narativ al jocurilor. Mai exact, este vorba despre dezvoltarea personajelor, costumelor, mediului și scenelor în care are loc acțiunea.

„Tinerii pot aplica la acest program online și offline. Vom avea studii atât la buget, cât și la contract. Invităm studenții să vină la această specialitate pentru a schimba împreună viitorul Republicii Moldova”, declară rectorul instituției, Alexandra Barbăneagră. 

Iar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova cei înscriși la studii vor învăța să scrie corect, lucrativ și eficient un cod, pentru a fi aplicabil pe dispozitive. 

„Prin joc se înțelege nu doar jocul distractiv, dar și crearea unei lumi virtuale prin simularea unor situații reale. Realitatea virtuală aduce economii financiare enorme. Programul de învățământ presupune un șir de cursuri divizate pe șase semestre, legate de designul jocurilor, programare, crearea unui scenariu. Vor fi și anumite cursuri de matematică”, afirmă Valeriu Ungureanu, decanul facultății de Matematică și Informatică.      

Realitatea virtuală nu este o premieră pentru studenții universității. Tânărul Vlad Ciolpan, care își face studiile la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, împreună cu echipa sa, a creat un laborator chimic în lumea virtuală. 

„Eu, fiind un iubitor de chimie, am decis să dezvolt acest proiect. În acest laborator, vor fi disponibile diferite reacții chimice, la fel ca și în laboratoarele din școli. Multe experimente sunt periculoase în viața reală sau nu se efectuează din cauza că substanțele necesare sunt prea scumpe, dar cu ajutorul acestui laborator, reacțiile chimice se vor desfășura în siguranță”, specifică Vlad.   

Colegul său, Cătălin Stănescu, lucrează acum la prototipul virtual al unui traseu auto, pentru cei care învață să șofeze. 

 „Am creat în miniatură un oraș bazat pe realitate, elementele căruia au fost importate din Google Maps. Acum lucrez la ajustarea automobilului, deoarece imaginea este rudimentară. Dar sunt mulțumit de rezultat. Va fi o aplicație destinată persoanelor care fac școala auto și care sunt neîncrezute în trafic. Această aplicație îi va ajuta să-și depășească fricile”. 

Potrivit estimărilor, în următorii cinci ani, industria jocurilor la nivel european va avea nevoie de cel puțin 80.000 de specialiști noi în domeniul Game Design, pe lângă cei 80.000 existenți. Doar în Republica Moldova piața duce lipsă de cel puțin 100 de astfel de cadre. 

Animație

Programul va fi disponibil din toamnă la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Aici, studenții vor studia mai mult partea artistică a animației: dezvoltarea personajelor și decorului utilizat în filmele de animație 3D. 

„Suntem pregătiți atât pe dimensiunea laboratoarelor inaugurate în ultimii ani, cât și a cadrelor didactice calificate. Profesorii noștri sunt instruiți și pregătiți pentru a le oferi tinerilor diverse cursuri la aceste programe”, spune Alexandra Barbăneagră. 

Cei care vor studia Animația vor putea activa în calitate de 3D animator, Background artist, Character animator, Layout Artist, Lighting Artist, Modeler, Rendering Artist, Rigging Artist, Storyboard Artist, etc. Salariile în animație variază în funcție de specializare și experiență. Pentru un începător, leafa începe de la 15 000 lei. 

Inițial, autoritățile au anunțat că și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va pune la dispoziția studenților un program nou de animație, însă rectorul instituției, Victoria Melnic a declarat că specialitatea nu va fi introdusă din această toamnă, dar, cel mai probabil, din anii următori. 

Rapoartele internaționale proiectează că dimensiunea pieței globale de animație va atinge aproximativ 642,5 miliarde de dolari până în 2030, în creștere cu 5,2 la sută față de 2021. 

Producție multimedia

Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova propune un nou program de studii pentru următorii trei ani, cu posibilități de extindere și la masterat, din 2023. Aici, tinerii vor învăța să utilizeze noile tehnologii în producțiile TV și film, precum: video, audio, fotografie, grafică, animație, proiecții interactive etc., care vor fi comasate într-un proiect multimedia complex. 

„Ne ajută foarte mult că în incinta USM a fost deschis primul centru de tehnologii digitale- Mediacor, și respectiv dotările, infrastructura și colaborările care sunt deja stabilite cu reprezentanții industriei naționale și internaționale, cu potențialii finanțatori ar putea să ne ajute să dezvoltăm acest program și să-l ridicăm la un nou nivel. Mai mulți profesori de la facultate s-au înscris la cursurile de formare continuă, dar ne punem mari speranțe pe colaborările cu reprezentanții pieței muncii, doar că și ei trebuie să crească și să atingă niște nivele demne de mediul academic, prin titulaturi, prin publicații științifice”, punctează Victoria Bulicanu, decana Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM. 

Programele de studii sunt implementate cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. 

Lectori internaționali și profesori practicieni la noile specializări

Profesorii care vor preda noile specialități au o vastă experiență practică. Constantin Şarcov, fondatorul unei agenții de publicitate din țara noastră, îi va învăța pe studenții de la USM cursul de design grafic. 

„Este o profesie pe care o recomand tuturor, pentru că este un domeniu  fundamental în multe arii ale vieții. Curricula este în proces de definitivare. Vom utiliza experiența noastră din ultimii doi ani de la Artcor, Tekwill,  care s-a axat pe crearea unui program de învățare a bazelor designului, un domeniu fundamental pentru foarte multe joburi”, afirmă Constantin Șarcov. 

Iar Sergiu Pascaru îi va învăța pe studenți de la facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării cursul de tehnologii multimedia. 

„Deocamdată toate cursurile noi vor fi în cadrul aceleași facultăți, dar presupun că din anul următor vor fi și facultăți noi. Eu voi preda ceea la ce mă pricep cel mai bine – la tehnică. Îi voi învăța pe studenți să utilizeze și să mânuiască corect camerele, luminile, sursele de sunet, etc”, punctează Sergiu Pascaru. 

O parte dintre studenți va studia Game Design cu ajutorul lui Vasili Braga, directorul Asociației „COR”. 

La lecțiile mele studenții vor studia arhitectura jocurilor în principiu. Vor învăța să facă o istorie interactivă. Vor trebui să elaboreze cel puțin trei jocuri și vor lucra împreună cu companiile din domeniu. Curriculum a fost elaborat în parteneriat cu universitățile din Finlanda și Suedia, unde Game Design se predă de mult”, specifică Vasili Braga. 

Totodată, universitățile vor invita și numeroși lectori internaționali, care vor instrui studenții la noile programe de licență.  

Foto: Eva Livadari

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.