Uniunea Avocaților solicită sprijinul Ministerului Justiției în eliminarea lacunelor din Legea cu privire la avocatură

PE SCURT

Uniunea Avocaților din Republica Moldova pledează pentru retragerea proiectului de Lege 1260-XV/2002 cu privire la avocatură şi lansarea etapei de elaborare a unui nou document legal care va elimina lacunele existe.

Declarația a fost făcută astăzi de preşedintele Uniunii Avocaţilor Emanoil Ploşniţa la întrevederea cu ministra Justiţiei, Olesea Stamate.

PE LUNG

„Uniunea Avocaţilor din Republica Moldova nu este o instituţie refugiu pentru categoriile juridice care au imaginea pătată. Este inacceptabil conţinutul articolul 10 din actualul document, care reprezintă o nerespectare faţă de colegii mei care au urmat cu stricteţe regulile legale şi au depus efort studiind pentru a obţine dreptul de practică”, a menționat Emanoil Ploşniţa citat într-un comunicat al uniunii.

Potrivit sursei citate, Olesea Stamate a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va susţine demersul instituţiei avocaţionale de a elabora un nou document ce va reglementa dreptul la exercitarea profesională în calitate de avocat.

Totodată, un alt subiect abordat de Emanoil Ploșnița, a fost „lipsa de echitate socială cu privire la dreptul avocatului la asistenţa socială şi medicală garantată de stat”. Aceasta, în condiţiile în care, avocaţii sunt plătitori de taxe şi impozite cu titlul special şi deloc privilegial. Emanoil Ploşniţa a propus un şir de soluţii care ar putea fi interprinse în acest sens, ţinând cont de faptul că avocaţii achită un impozit de 18%, în loc de 12%, achitat de angajaţii din sector public sau privat.

Tot în cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat şi subiectul ce ţine de remunerarea avocaţilor din cadrul programului asistenţei juridice garantate de stat.

Preşedintele UA a prezentat problemele cu care se confruntă avocaţii la ora actuală. „Regret că, situaţia politică din ţară rămâne a fi un factor de influenţă majoră la soluţionarea problemelor cu care se confruntă avocaţii, cei care reprezintă sistemul de drept din ţară. Nu poţi cere o justiţie corectă şi obiectivă, când unul din pilonii săi nu are bază”, a menționat el.

În contextul celor discutate, ministra Justiţiei Olesea Stamate a dat asigurări că se vor intreprinde demersurile necesare pentru soluţionarea problemelor şi a lacunelor de ordin juridic şi organizatoric cu care se confrunţă avocaţii, mai precizează sursa citată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.