Un ministru german a vizitat Misiunea Uniunii Europene la frontiera moldo-ucraineana

Gernot Erler, ministru de stat, viceministru german de Externe, a facut marti o vizita la un punct de trecere la granita moldo-ucraineana. El a vizitat la Cuciurgan (partea ucraineana a frontierei) punctele de trece auto si feroviar, precum si oficiul de campanie al Misiunii, unde i s-au oferit informatii despre sarcinile serviciilor vamal si de graniceri ale Ucrainei. In timpul vizitei la punctul de trecere Limanskoe, ministrul a avut posibilitatea de a lua cunostinta de tactica speciala de supraveghere a granitei fluviale, informeaza un comunicat al Misiunii UE.

“Sint surprins de atasamentul si profesionalismul serviciilor vamal si de frontiera, a declarat ministrul german. Am aflat din briefing-urile organizate de granicerii ucraineni si expertii Misiunii despre unele particularitati ale controlului granitei terestre si fluviale in aceasta zona. Am fost bucuros sa aud despre nivelul inalt de cooperare intre Misiune si partenerii ucraineni. Gestionarea eficienta a granitei contribuie la comertul dintre parti si la stabilirea contactelor intre persoane, precum si aduce un plus de securitate in zona. Asigurarea securitatii la frontiera nu este un obiectiv doar al regiunii, ci si al intregii Europe. Anume de aceea, tarile-membre ale UE, inclusiv tara mea, sustine ferm Misiunea. Pe linga sustinerea politica, noi acordam asistenta practica constind in finantarea delegatiilor a 10 specialisti in probleme de frontiera la Misiunea UE”.

La Odesa, ministrul german a avut intrevederi cu reprezentanti ai administratiei regionale, precum si a vizitat sediul principal al Misiunii, unde seful Misiunii, generalul Ferenc Banfi, a sustinut un briefing.

Misiunea Uniunii Europene si-a inceput activitatea de asistenta la frontiera moldo-ucraineana la 30 noiembrie 2005, in urma unui apel comun semnat de catre presedintii Republicii Moldova si Ucrainei. Misiunea este un organ consultativ si tehnic. Scopurile Misiunii constituie armonizarea, impreuna cu Moldova si Ucraina, a standardelor si procedurilor de gestionare a granitei cu normele in vigoare pe teritoriul UE, imbunatatirea cooperarii dintre serviciile vamale si de frontiera si dintre alte organe de drept din cele doua tari. Misiunea este prevazuta pentru doi ani, din ea facind parte 70 de experti din tari-membre ale UE. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.