Un designer român a câștigat premiul MIT pentru crearea unei măști care detectează particule Covid-19

O mască de față echipată cu un senzor care detectează particulele Covid-19 din împrejurimi, proiectată de un inginer român, a obținut premiul cel mai mare la concursul Media Lab, organizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, cunoscut și ca MIT.

Designerul premiat, Ciprian Burzo, și-a numit creația „mască socială”, o mască minimalistă, transparentă, cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone.

Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii ar putea vedea numărul de agenți patogeni din aerul din jurul lor, colectând date despre utilizatorii din împrejurime și calculând riscul de infecție cu Covid-19.

Designul măștii, care încă este un prototip în curs de dezvoltare, a câștigat un concurs organizat de laboratorul răspunzător de pandemie al MIT, care a cerut inginerilor și proiectanților să vină cu soluții creative care să reinventeze echipamentele de protecție personală (PPE).

„Conectarea măștii la smartphone-ul nostru este o opțiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să știm cine din zona noastră este infectat și să primim notificări pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile care vor apărea cu siguranță în masca viitorului.”

Sursa:  calvertjournal.com

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare