Turist în Moldova: satul Lunga, Florești și pensiunea ce atrage oaspeți din întreaga țară

Satul Lunga din raionul Florești era cunoscut, în timpul sovieticilor, pentru aerodromul militar din apropiere. Copiii din zonă, când vedeau avioane militare deasupra capului, își întrebau părinții încotro acestea zboară. „La Lunga”, le răspundeau adulții și mai adăugau că acolo avioanele se ascund „sub pământ”. După destrămarea URSS, localitatea a revenit în atenția publicului din cauza fântânilor din care ieşea gaz. Ulterior, acestea au fost blocate și transformate în monumente.

Însă, în 2018, localitatea deschide o nouă filă a popularității datorită pensiunii „La iepurași”, ce se află în apropierea satului. Căsuțele de lemn în stil A-frame, amplasate într-o locație pitorească, atrag oaspeții nu doar din raionul Florești, dar și din întreaga țară.

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași

Unde este și cum ajungi 

Pensiunea se află la o distanță de 130 de kilometri de la Chișinău. Dacă mergi cu mașina, vei ajunge la destinație în circa două ore. Pensiunea se află în extravilanul satului Lunga, într-un câmp cu priveliști uimitoare. Dacă alegi să călătorești cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara Centrală un bilet la ruta care circulă spre Lunga sau la alte trei-patru curse care tranzitează localitatea. Prețul biletului este de circa 115 de lei. Din localitate până la pensiune vei avea de parcurs circa trei kilometri – fie pe jos, fie vei apela la vreun localnic care să te ducă cu mașina până la destinație. O altă  opțiune propusă de cei de la pensiune este să cumperi un bilet până în Florești (prețul biletului este de 130 de lei), iar de acolo să iei un taxi până la pensiune. Aceasta se află la doar 5 km de orașul Florești.

Ce oferă și cât costă

Pensiunea, după cum spun proprietarii, se află într-o zonă special aleasă pentru priveliștea sa pitorească și mult aer curat. Cartea de vizită a pensiunii „La iepurași” sunt cele cinci căsuțe în stil A-frame. 

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași

Acestea sunt construite din lemn natural, după o tehnologie specială și sunt dotate cu toate cele necesare, atât pe timp de vară, cât și iarnă. Căsuțele dispun de: baie; frigider și televizor. Pe teritoriul pensiunii sunt foișoare și zone de grătare. În plus, există o terasă, dar și o piscină pentru adulți și alta pentru copii.

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași

Proprietarii cresc peste 200 de iepuri, de la aceștia a venit și denumirea pensiunii. De aceea, friptura de iepure este specialitatea casei.  

Pe timp răcoros, oaspeții au acces la sauna cu miros de stejar și ciubărul, unde poți face o baie caldă cu plante culese din împrejurimi.

Prețul pentru căsuțe variază în funcție de numărul de persoane care vin să se odihnească. De exemplu, jumătate de căsuță (o cameră) pentru 2-3 persoane costă 1200 lei/zi, în timp ce căsuța cu 2 nivele pentru 8 persoane – costă 2800 lei/zi.

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea La Iepurași

Preţul cazării include și micul dejun, dar și acces la zona de grătar și la piscină (în timpul verii). În plus, cei care iubesc să pescuiască, pot merge la un iaz din apropiere. Cei de la pensiune însă precizează că oaspeții trebuie să vină cu propriul echipament și să facă doar pescuit sportiv – adică peștele prins va fi întors în habitatul său.

Dacă vrei să te folosești sauna, va trebui să plătești suplimentar – 1000 de lei pentru două ore. 

Locuri frumoase de văzut 

Dacă ai ajuns „La iepurași”, atunci nu rata să vizitezi satul Lunga. Această localitate a devenit cunoscută, după ce localnicii au început a scoate din fântâni gaz metan. În perioada sovietică, aici a funcționat un aerodrom militar, iar de-a lungul anilor de funcționare a acestuia, potrivit experților, sute de tone de combustibil de aviație s-au scurs în sol, poluând apele subterane. Între timp, fântânile au fost conservate și transformate în adevărate monumente. Pe una din fântâni a fost instalat un măr imens, iar altele au pe postament imnul şi stema localității.

La vreo 25 de kilometri de Lunga se află satul Țîra, care este o adevărată atracție a raionului Floreşti datorită bășcuțelor din această localitate. Acestea sunt niște construcţii unice săpate în stâncă cu o vechime de peste o sută de ani. În aceste case semi-îngropate în pământ, de-a lungul multor secole, trăiau țăranii moldoveni. În bașcă încăpea tot ce era necesar: o sobă în care se gătea mâncarea, dar și paturi pentru toți membrii familiei. Potrivit unor legende, primele băști din cătun au fost construite acum 500 de ani de către ostașii lui Ștefan cel Mare. În fiecare an aici este organizat Festivalul „La Bășcuțele din Țîra”.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

În majoritatea comentariilor cei care au venit aici să se odihnească spun că au rămas mulțumiți și în mod sigur vor mai reveni.

„Suntem foarte mulțumiți”,

„Un colțișor de rai.  Venim de fiecare dată cu cea mai mare plăcere”, 

„Loc pitoresc.Gazdă primitoare. Priveliște superbă. Bucătărie foarte gustoasă”,

sunt doar câteva din comentariile lăsate de oaspeți pe pagina de Facebook a pensiunii.

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.