Turist în Moldova: Cioburciu, Ștefan Vodă – bungalow-uri pe Nistru, într-o oază de liniște, natură și istorie

Satul Cioburciu este o destinație binecunoscută călătorilor experimentați – localitatea face parte din mai multe trasee turistice din această parte a țării. În plus, localitatea, care potrivit unor surse este una dintre cele mai vechi din Moldova, se află pe malul râului Nistru în Parcul Național „Nistrul de Jos” și oferă priveliști uimitoare. De câțiva ani, Cioburciu atrage atenția turiștilor datorită pensiunii „Meșter Faur” care își primește oaspeții în case ecologice, construite deasupra apei, din stuf și lozie. 

Unde este și cum ajungi 

Cioburciu se află la circa 110 de kilometri de Chișinău și la circa 10 kilometri de orașul Ștefan-Vodă. Drumul durează aproape două ore cu mașina. Iar dacă mergi cu autobuzul, vei cumpăra de la Gara Centrală un bilet la autobuzul care circulă spre localitate. Există și alte trei-patru curse care tranzitează localitatea. Prețul biletului este de circa 100 de lei.

Ce oferă și cât costă

„Meșter Faur” oferă două case ecologice pe malul Nistrului. Acestea au fost construite de meșterul popular Pavel Țăranu din stuf și lozie, la o înălțime de șase metri deasupra apei. Camerele amenajate în stil tradițional dispun de câte două paturi duble, o terasă în aer liber. Camerele sunt dotate cu frigider. 

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „Meșter Faur”
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „Meșter Faur”

Sunt două terase de luat masa în aer liber. Pe timp răcoros, oaspeților li se propun și plăpumi. În pensiune este o zonă de grătar, unde vizitatorii își pot prepara mâncarea.

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „ Meșter Faur”
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „ Meșter Faur”

De asemenea, cei care vin aici au posibilitatea să trăiască o experiență unică de plimbări pe apa râului Nistru cu caiacul. Oaspeților li se oferă și plimbări cu barca pe râu.

Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „ Meșter Faur”
Sursa foto: Facebook/ Pensiunea „ Meșter Faur”

Prețul de cazare este de 550 de lei/persoană per noapte. În preț este inclus micul dejun. Cei de la pensiune spun că nu prestează alte servicii de alimentație, de aceea oaspeții sunt îndemnați să vină cu produsele lor.

Kayaking-ul costă 200 de lei pentru o persoană. Pensiunea oferă caiace de două persoane și echipamentul de protecție necesar. 

Plimbarea cu barca pe Nistru e gratuită.

Locuri frumoase de văzut 

Dacă te afli la Cioburciu nu rata Râpa lui Albu, un monument al naturii aflat la periferia de sud a satului. Este interesantă prin faptul că nisipurile și prundișurile de aici păstrează fragmente rare de cochilii ale moluștelor de apă dulce de vârstă sarmațiană. În partea inferioară sunt multe oseminte de animale vertebrate de vârstă meoțiană (ceea ce înseamnă de acum cel puțin 8-5,9 milioane de ani). Unele din aceste oseminte au fost transportate și expuse la Muzeul de Geologie „V. Vernadski” din Moscova și la Muzeul paleontologic al Universității din Odesa.

Orașul Ștefan Vodă se află la o distanță de doar 10 km de sat, de aceea cei care ajung la „Meșter Faur” sunt îndemnați să viziteze Muzeul verde din oraș. Aici sunt prezentate 134 de exponate de specii de păsări și animale din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, o arie protejată ce se întinde pe o suprafață de 62000 ha. Colecția a fost formată de taxidermistul Ştefan Tudoreanu.

De asemenea, un alt obiectiv pe care nu-l poți rata este Vinăria „Purcari”, care se află la vreo 20 km de Cioburciu. Se zice că istoria Purcari începe în secolul XVIII, când coloniștii francezi au luat în arendă pământurile de prin părțile locului și se obligau să mențină podgoriile în bună ordine. Poate de aceea un timp îndelungat vinurile de Purcari erau la fel de populare precum vinurile de Bordeaux sau Burgundia. Acestea erau servite la mesele țarului Nicolai al II-lea, ale regelui George al V-lea și ale Reginei Victoria a Marii Britanii. Astăzi este una din cele mai renumite vinării din Moldova.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost 

Cei care au vizitat pensiunea spun că au găsit aici o „oază de liniște în cea mai posibilă apropiere de râul Nistru și avut o experiență minunată la această pensiune.

„Puteți simți atmosfera moldovenească în căsuțele cu acoperiș de stuf și cu decor tradițional. Râul Nistru este la câțiva pași și deschide o priveliște liniștitoare…”,

„Foarte frumos”, „5 stele pentru locația de lângă Nistru”

sunt doar câteva din recenziile vizitatorilor.

Călătorie plăcută spre o nouă destinație!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.