Turcia și Siria, zguduite de cutremure puternice. Sunt acestea periculoase pentru Moldova?

Sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei au fost zguduite, în dimineața zilei de 6 februarie (ora 04:17), de un cutremur cu magnitudinea de 7,8. Cutremurul puternic a fost urmat de peste alte 40 de replici mai mici. În primele ore ale zilei au fost înregistrate peste 2000 de decese, iar zeci de blocuri s-au prăbușit. Cinci cutremure cu magnitudinea de până la 4,5 grade s-au produs în aceeași dimineață și în România, în zona Vrancea. Au fost acestea resimțite și în Republica Moldova? La această întrebare ne-a răspuns Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

„Cutremurele care s-au produs în Turcia nu au fost resimțite și pe teritoriul Republicii Moldova. Cu toate acestea, specialiștii din seismologie de la noi le-au înregistrat și raportat în buletinele seismice”, menționează specialistul. Potrivit lui, seismele la care este expusă țara noastră, în special zona de sud, sunt cele produse în zona Vrancea, România. „Cele cinci seisme de astăzi produse în zona Vrancea au avut adâncimea focarului de 18 km. Periculoase pentru noi sunt cele care au adâncimea de 90-200 de km”, subliniază Igor Nicoara. 

Data și ora cutremurului nu poate fi prezisă

Pe parcursul zilei, pe internet s-a tot vorbit despre unii cercetători care au prevăzut locul și ziua producerii cutremurului cu câteva zile înainte de acestea. „Lucru imposibil”, susține expertul în seismologie de la noi. Potrivit lui, prognozele cutremurelor de pământ se fac pe termen lung și mediu, de 500, 100 și 50 de ani.

„S-a observat că o dată la 37 de ani, în zona Vrancea se produc seisme puternice care ne-au afectat și pe noi, cum ar fi cele din 1940, 1977, 1986… Asta ne permite să facem careva prognoze, dar niciodată pentru o dată și o oră anumită. Acest lucru este imposibil și la nivel internațional. Încă la începutul secolului XXI, cercetătorii din Japonia, asigurați cu cele mai bune echipamente, spuneau că până la finele acestui secol, oamenii nu o să poată prezice pe termen scurt cutremurele de pământ”, explică seismologul. 

Pe lângă faptul că nu putem prevedea ziua în care s-ar putea produce un cutremur puternic, nu cunoaștem cât de rezistente sunt construcțiile în care locuim sau lucrăm. Asta pentru că, deși se vorbește de zeci de ani despre necesitatea unui control riguros al construcțiilor din țara noastră, totuși, până în prezent, nu avem „pașaportizat” fondul de construcții din Moldova. „Niciodată nu au fost suficienți bani…. Problema e cunoscută. Toți știu că aceasta există, dar nu se intervine… O încercare s-a făcut în perioada 2005-2006, când s-au analizat proiectele de construcții din Chișinău, dar niciodată nu s-a mers în teritoriu, la fiecare clădire în parte, pentru a vedea cum a intervenit ilegal omul în proiectul construcției cu tot felul de anexe”, completează directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Ce faci în caz de cutremur 

În cazul în care simți că se zguduie pereții, se mișcă mobilierul și se cutremură pământul sub picioare, este important să rămâi calm.  

Dacă ești afară, îndepărtează-te de copaci și de construcții. Nu încerca să intri în vreo clădire! 

Iar dacă te afli într-o încăpere, nu încerca să ieși pe scări, să iei ascensorul sau să ieși la balcon. Adăpostește-te sub o masă cu picioare solide sau un toc de ușă. Dacă nu e nimic de acest gen în jur, ghemuiește-te lângă un perete de rezistență și acoperă-ți capul cu ceva solid: geantă sau carte. Stai departe de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Iar dacă te afli într-un automobil, oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte și clădiri. Nu ieși din mașină până nu se termină cutremurul. Dacă ai în jur cabluri căzute, așteaptă intervenția serviciilor de urgență, nu te apropia de ele!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.