„Trei luni a plâns mama din cauza asta…” Alexandra Gîrneț și saramura de pește copt, adusă din Manta la Slobozia Mare

Printr-o curte spațioasă trece grăbită Alexandra Gîrneț. Duce la masa din spatele curții un vas cu pește proaspăt spălat, pe care vrea să-l curețe de măruntaie. Este ziua în care femeia o să gătească saramură de pește copt, rețeta moștenită de la părinți și preferată de gineri.  

Familia Gîrneț are trei copii, cu toții demult plecați de acasă și ajunși la Chișinău, București sau în Statele Unite ale Americii. Cei doi soți au rămas acasă cu mama soacră și cățelul alb, nerăbdător să-și primească porția de mângâiere de fiecare dată când Alexandra trece pe la grădină, să culeagă legume proaspete. 

Decizie bună, chiar și după decenii

Alexandra s-a născut în satul Manta. Însă dragostea a adus-o în Slobozia Mare, Cahul. „Trei luni a plâns mama din cauza asta. Eram mezina și voia să rămân cu ei în sat, iar eu am plecat în satul vecin”, râde femeia, amintindu-și de „tragedia” de atunci pentru părinți. Dar nu i-a părut rău pentru decizia pe care a luat-o în urmă cu aproape patru decenii. „Pentru că mi-am găsit un soț bun și harnic, așa cum am visat”, recunoaște ea, iar pe chip i se așterne un zâmbet de încântare și căldură. 

Anii i-au adus de toate: a născut și crescut cei trei copii, a împărțit casa cu mama soacră – o femeie puternică care a rămas văduvă la doar 34 de ani cu 7 copii și o casă nefinisată. 

Ulterior, soții Gîrneț au devenit și tutorii nepotului rămas orfan. Iar periodic, Alexandra mai dădea o mână de ajutor rudelor în etate care rămâneau singure și mai puțin mobile. „Multe făceam atunci și le reușeam parcă pe toate, însă cu anii, puterile s-au mai redus și uneori simt că-mi este mai greu”, spune femeia. 

Schimbarea

Pandemia a prins-o pe Alexandra când era în SUA, la fiica mijlocie. Soțul a rămas singur acasă timp de cinci luni. „A avut grijă de casă, de magazinul nostru mic din centrul satului și în fiecare seară îmi trimitea video și fotografii cu mâncarea pe care o cocea așa cum l-am învățat”, spune ea cu mândrie, recunoscând că nu mai vrea să petreacă atât de mult timp departe de el. „Îmi lipsea. Parcă eram ruptă de ceva”, adaugă femeia. 

Un singur lucru din viața ei ar fi vrut să-l schimbe. „Mi-ar fi plăcut să fac studii universitare, nu doar cursurile de contabilitate pe care le-am făcut. De fapt, medic mă vedeam. Tata mă voia cusătoreasă, dar eu nu eram cu asta”, râde. De aceea a depus tot efortul ca cei trei copii să fie activi și să se ocupe cu ceea ce le place mai mult. „Dacă trebuia să învețe copilul o poezie pentru matineu, eu îl ajutam să învețe două, dacă era nevoie de tort pentru vreun eveniment de la școală, eu îl făceam. Zeci de torturi am făcut cât erau copii la școală și dirigintele îi întreba pe copii dacă este vreun părinte care vrea să gătească ceva pentru vreo sărbătoare”, râde cu poftă și dor de cei trei copii. 

Acum Alexandra este bunică. Și pentru că dorul de nepoți o macină, de mai multe luni învață online, de acasă, cuvinte în engleză, ca să se poată descurca și singură când are să meargă în vizită la nepoții din State. 

Rețeta saramurei de pește copt

Curățăm 1 kg de pește de măruntaie, dar îi lăsăm solzii. Presărăm un strat de sare pe tava de gătit, înainte de a pune deasupra peștele, pentru a nu-i permite să se lipească. 

Punem tava pe aragaz și lăsăm peștele să se coacă bine pe ambele părți, cât solzii nu devin maronii. Adăugăm pe tavă 0,5 kg de ardei grași și 0,5 kg de roșii. Lăsăm totul să se coacă bine. Curățăm legumele de coajă. 

Tăiem în cubulețe roșiile coapte. Curățăm și tăiem mărunt doi căței de usturoi. Adăugăm roșiile și usturoiul într-o cratiță cu 1 l de apă care deja dă în clocot. Adăugăm sare, piper, busuioc, coriandru și condimente pentru pește, pentru un gust mai intens.  

Ulterior, aranjăm peștele copt și deja curățat de solzii arși într-o cratiță mai mare. Punem peste pește ardeii și turnăm deasupra apa clocotită cu toate condimentele. Lăsăm la foc mic, timp de 20 de minute.

Poftă mare!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.