Țările bogate preiau jumătate din oferta de vaccin COVID-19. Când ar putea ajunge vaccinul în Republica Moldova

Cel de-al doilea val de infecție cu coronavirus străbate acum Europa, iar America continuă să bată recorduri zilnice la noile cazuri de coronavirus. Necesitatea unui vaccin este mai mare ca niciodată.

În timp ce un grup de țări bogate deja au cumpărat aproape o jumătate din ceea ce urmează să producă Pfizer și BioNTech în 2021, Republica Moldova abia a trimis cererea către platforma COVAX pentru vaccinul împotriva COVID-19. Doar 20% din populație va fi vaccinată împotriva COVID-19 și anume câteva categorii de populație cum ar fi lucrătorii medicali, sociali, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și altele, iar dacă vor rămâne vaccinuri, vor fi utilizate pentru alte categorii de populație.

Săraci vs. bogați

La începutul lunii noiembrie, Pfizer și BioNTech, două firme farmaceutice, au anunțat că vaccinul lor experimental anti-COVID-19 are o eficiență de peste 90% în studiile inițiale. 

Dar este un drum lung de parcurs înainte ca vaccinurile să fie disponibile în cantități suficiente pentru a imuniza întreaga lume. Nu este de mirare că țările se străduiesc să asigure aprovizionarea cu vaccin, chiar înainte ca siguranța și eficacitatea lor să fie stabilite, transmite Economist.com

Loading...

Loading…

 

Majoritatea acestor tranzacții, cunoscute sub numele de angajamente de piață în avans (AMC), au fost solicitate de țările bogate. Datele colectate de cercetătorii de la Centrul Global de Inovare în Sănătate a Universității Duke arată că țările cu venituri ridicate reprezintă mai mult de jumătate din toate achizițiile confirmate. Numai America este responsabilă de aproape o șesime din aceste AMC, având pre-comandate mai mult de 1 miliard de doze de la o jumătate de duzină de producători de medicamenteAceasta se ridică la trei vaccinuri de persoană. Canada a achiziționat zece doze pentru fiecare dintre cetățenii săi. Un grup de țări bogate a fost deja de acord să cumpere aproximativ 600 milioane de doze de medicament Pfizer-BioNTechaproape jumătate din cantitatea totală pe care o poate produce până la sfârșitul anului 2021. 

 

„Nu toată lumea va fi atât de norocoasă”

Cercetătorii de la Duke consideră că țările mai sărace vor trebui să se bazeze în principal pe COVAX, o alianță condusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezvolta și distribui un vaccin anti COVID-19. Schema, care se angajează să cumpere doze de 500 de milioane, a promis acces egal tuturor țărilor participante, indiferent de venit. Dar alianța garantează suficiente doze pentru a vaccina o cincime din oamenii lor, transmite Economist.com. 

Unele țări mai bogate și-au luat angajamentul să asigure cu vaccinuri țările mai sărace. Australia, care a decis să cumpere cinci doze pentru fiecare dintre cetățenii săi, va oferi vaccinuri vecinilor din Pacific, cum ar fi Vanuatu și Kiribati. China, care a anunțat că s-a alăturat facilității COVAX pe 9 octombrie, a promis, de asemenea, să împartă vaccinurile cu țările mai sărace cu care are legături strânse, inclusiv Birmania, Cambodgia și Filipine. 

Desigur, toate acestea vor fi irelevante dacă furnizarea de vaccinuri se dovedește insuficientă. Sau dacă oamenii refuză să le ia. În iunie, un grup de cercetători a întrebat 13.000 de persoane din 19 țări dacă vor lua un vaccin sigur și eficient. Mai mult de un sfert dintre respondenți au spus că nu. 

 Când ar putea ajunge vaccinul în Republica Moldova

Pe 7 decembrie, Republica Moldova a prezentat către platforma COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Autoritățile anunță că 20% din populația țării va fi vaccinată în mod gratuit. Și nu oricine, ci lucrătorii medicali; adulții cu vârsta mai mare de 65 ani și comorbidități; persoanele/beneficiarii Centrelor de plasament temporar sau de lungă durată; persoanele cu comorbidități; lucrătorii sociali; lucrătorii din domeniul de educație și cei din cadrul organelor de asigurare a securității. Ulterior, dacă vor mai fi disponibile, vaccinurile vor fi aplicate și altor grupuri de populație.   

Potrivit datelor colectate de cercetătorii de la Centrul Global de Inovare în Sănătate a Universității Duke, Moldova are nevoie de jumătate de milion de vaccinuri pentru a acoperi cele 20% anunțate de autorități. 

COVAX își propune să furnizeze între două miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021 pentru a proteja populațiile cu risc ridicat din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. 

Anterior, președintele în exercițiu Igor Dodon, a declarat că la sfârșitul lunii noiembrie urmează să ajungă 100-150 de mii de doze de vaccin rusesc împotriva noului coronavirus. Șeful statului s-a oferit să fie prima persoană din Moldova care va fi vaccinat cu „Sputnik V”, chiar dacă acesta nu a fost aprobat de OMS. 

Cu toate acestea, se pare că vaccinurile rusești nu au ajuns în Republica Moldova și nici Igor Dodon nu și-a administrat vreo doză din acestea. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.