Tăierea tradițională a animalelor de către comercianți – trasă pe dreapta

După ce a investit peste jumătate de milion de lei într-un magazin cu condiții conforme pentru vânzarea cărnii, Nicolae Papuc, un antreprenor din Slobozia Mare, Cahul, este nevoit să-și țină afacerea sub lacăt.

Pentru că nu mai este voie să-și sacrifice porcinele în condițiile în care a făcut-o până acum, acesta nu poate să obțină o serie de certificate necesare pentru comercializarea cărnii. Astfel, de mai bine de trei luni, antreprenorul nu-și mai poate derula activitatea, având frigiderele magazinului goale.

Pentru a obține certificatele respective, Nicolae Papuc trebuie să-și sacrifice animalele la un abator specializat, cel mai apropiat fiind situat la aproape 40 de kilometri, în orașul Cahul. Fapt care-l nemulțumește, pentru că presupune cheltuieli care i-ar periclita activitatea economică. De partea antreprenorului este medicul veterinar din localitate, dar și alți comercianți din piața locală.

De cealaltă parte, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Gheorghe Gaberi afirmă că responsabilitatea construcției unui punct de sacrificare revine autorităților locale. Acesta invocă Hotărârea de Guvern nr. 369 din 12.06.2015 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind protecția animalelor în momentul uciderii, dar și prevederile europene la nivelul cărora e nevoie ca R. Moldova să se alinieze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.