Superalimente. Avocado – bogat în nutrienți, în dileme etice și ecologice

Avocado a devenit un produs vedetă în lumea gastronomică. Nutriționiștii din întreaga lume laudă beneficiile acestui fruct (da, avocado este fruct), iar promotorii unui stil de viață sănătos promovează diete cu acest superaliment pe conturile lor sociale. Cu toate acestea, în ultimii ani, mai mulți bucătari Michelin au început să renunțe la utilizarea acestui fruct, iar unii ecologiști atenționează că avocado nu este tocmai prietenos naturii. De ce?

„Aurul verde” care cucerește lumea 

Supranumit „aurul verde” al Mexicului, principala țară producătoare și exportatoare a acestui fruct, avocado a devenit în ultimii ani extrem de popular în rândul pasionaților de alimentație sănătoasă. În perioada 2010-2018, producția mondială a acestui fruct a crescut de la 2,87 la 6,4 milioane de tone. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, producția globală de avocado va crește la 12 milioane de tone până în 2030. Mai mult, se așteaptă că acesta să devină cel mai bine vândut fruct tropical până în 2030, depășind ananasul și mango, și că exporturile în întreaga lume vor ajunge la 3,9 milioane de tone.

Experții atribuie acest lucru pasiunii pentru alimentația sănătoasă, dar și nebuniei occidentale pentru „superalimente”, adică alimente bogate în proteine, acizi sănătoși și vitamine. Este fructul favorit al milenialilor: acesta este servit în cafenele și bistrouri, întins pe pâine prăjită, adăugat în salate, sau se vinde ca guacamole mexican. Iar obsesia se datorează unui marketing bine pus la punct și vedetelor și influencerilor, care împărtășesc poze cu preparate cu avocado. Potrivit unor date neoficiale, doar pe Instagram în fiecare zi apar până la 3 milioane de postări despre avocado.

Conform directorului general al Organizației Mondiale pentru Avocado, Xavier Ekigua, nu este greu să vinzi un astfel de produs. Avocado este delicios, hrănitor și un substitut excelent de proteine pentru vegetarieni și vegani. „Oamenii vor să mănânce alimente sănătoase. Mâncarea sănătoasă va deveni un nou lux după pandemie”, a spus el. 

Potrivit acestuia, nu este doar despre mileniali, ci și despre copiii lor. „Generația Z vrea și mâncare sănătoasă. Vom vedea o nouă explozie [a consumului] în următorii șase până la opt ani”, a spus Ekigua

Un studiu din 2019 al Hass Avocado World a constatat că unul din principalii consumatori de avocado sunt SUA, iar piața este încă în dezvoltare, pentru că aproape 50% dintre americani nu consumă avocado, ceea ce înseamnă că această piață – cea mai mare pentru avocado – are potențialul de a-și dubla volumul. Din 2003 până în 2020, volumul pieței de avocado din Statele Unite s-a dublat de patru ori (în 2013 a fost de 304.000 de tone, iar în 2020 a ajuns la 1.231.000 de tone). În aceeași perioadă, Europa și-a multiplicat de patru ori piața de avocado, de la 132.000 de tone, la 667.000 de tone între 2013 și 2020.

Cu toate acestea, cel mai mare „hype” pentru avocado este în China, unde, din 2015 până acum, importurile au crescut cu 250%. Spre deosebire de americani, chinezii iubesc avocado nu pentru caracteristicile lor nutriționale. „Para aligator” (cum este numit avocado în New Orleans) a devenit pentru chinezi unul dintre simbolurile stilului de viață american și un indicator al statutului. Avocado este cumpărat de clasa de mijloc chineză și de cei care doresc să i se alăture.

Află mai mult: Ce sunt produsele ecologice și cum le alegem

Avocado este într-adevăr bun?

Da, avocado este un aliment nutritiv natural, fiind bogat în vitamine (C, E, K și B-6), minerale (magneziu și potasiu), riboflavină, niacină, acid folic, acid pantotenic, luteină, beta-caroten și acizi grași omega-3. Unul din cele mai recente studii de la Universitatea Americană din Pennsylvania arată că consumul unui avocado pe zi poate scădea colesterolul „rău” și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Iar un alt studiu din 2021 al cercetătorilor de la Universitatea Illinois demonstrează că un consumul regulat de avocado scade procentul de grăsime viscerală periculoasă din organism, grăsime care se acumulează în cavitatea abdominală și comprimă organele interne. În plus, persoanele cu o proporție mare de grăsime viscerală sunt mai susceptibile de a suferi de diabet și de alte boli cronice.

În general, nutriționiștii vorbesc despre beneficiile consumului de avocado pentru că:

  • Fructul este plin de grăsimi sănătoase, care te pot ajuta să te menții sătul. Consumul de grăsimi încetinește descompunerea carbohidraților, ceea ce menține nivelul zahărului din sânge stabil.
  • Este bun pentru inimă, pentru că avocado conține sterol vegetal natural numit beta-sitosterol. Consumul regulat de beta-sitosterol și alți steroli vegetali ajută la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.
  • Este excelent pentru vedere. Avocado conține luteină și zeaxantină, două substanțe fitochimice care se concentrează în țesuturile ochilor, unde oferă protecție antioxidantă, ajutând la minimizarea daunelor, inclusiv din cauza radiațiilor UV.
  • Previne osteoporoza. Vitamina K este esențială pentru sănătatea oaselor. O jumătate de avocado oferă aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. 

Cu toate acestea, nutriționiștii atenționează că acest fruct trebuie consumat dozat, deoarece poate provoca și reacții secundare, mai ales în cazul persoanelor cu hipersensibilitate și alergice.

De ce protestează ecologiștii, iar bucătarii renunță la acest fruct

În ultimul timp, tot mai mulți ecologiști lansează îndemnuri de a renunța la acest produs, făcând referire la impactul asupra mediului. Astfel încă în vara lui 2018 au apărut primele publicații despre faptul că o serie de cafenele și restaurante din Marea Britanie, Canada și SUA renunță la avocado și că vor oferi guacamole din mazăre, fistic sau topinambur. Iar mai mulți bucătari din restaurante cu stele Michelin au calificat avocado drept „diamantele de sânge ale Mexicului”. Asta se întâmplă deoarece în unele zone în care se cultivă acest fruct, fermierii sunt nevoiți să taie păduri întregi de pini pentru a planta copaci de avocado.

Avocado este cultivat în principal în statul Michoacan din Mexic, o regiune a țării cu un relief și o floră variată, cu păduri verzi, munți și lacuri cu apă limpede. Totodată, tot mai multe publicații fac referire la experții locali, care afirmă că, în ultimii 30 de ani, pădurile din Michoacan au pierdut peste 100 de mii de hectare, acestea fiind transformate în plantații de avocado. 

Terenurile pe care au crescut anterior pini și stejari milenari sunt foarte apreciate de fermieri, deoarece sunt situate exact la aceeași înălțime care este favorabilă și pentru arborii de avocado. Mai mult, experții au numărat peste 35 de mii de plantații ilegale de avocado

În plus, aproape jumătate din toate incendiile forestiere care răvășesc această regiune sunt provocate în mod deliberat tocmai pentru a curăța teritoriile pentru plantarea ulterioară a arborilor de avocado, din acest motiv fiind pierdute cel puțin 16.000 de hectare de păduri. 

„Un lucrător dintr-o plantație de avocado câștigă 60 de dolari pe zi, iar salariul minim în Mexic este de 5 dolari pe zi. Asta înseamnă că tot mai multe terenuri sunt date producției de avocado, iar acum este cultivat și în acele zone, care înainte erau zone sălbatice sau împădurite. Acest lucru are un impact asupra biodiversităţii mediului”, spune Honor Eldridge de la organizația de caritate Plant Life. 

Și calitatea apei a scăzut dramatic, deoarece rădăcinile adânci ale coniferelor, precum și ale stejarilor bătrâni, funcționează ca filtre de adâncime care purifică sursele de apă de munte. Dar arborii de avocado nu se pot lăuda cu astfel de proprietăți, rădăcinile lor fiind destul de scurte.

Un alt dezavantaj este amenințarea cu seceta, deoarece cultivarea fructelor necesită cantități uriașe de apă. De exemplu, cultivarea a 500 gr de avocado necesită 330 de litri de apă. Prin comparație, pentru a crește aceeași cantitate de roșii ai nevoie de aproximativ 40 de litri de apă.

O altă problemă la care atrag atenția ecologiștii este transportarea pe distanțe foarte lungi.  Mulți cred că, din cauza schimbărilor climatice, este ilogic să transporți avocado în avioane la distanțe de mii de kilometri când poți găti din produse locale.

Lupta cartelurilor

În Mexic, afacerea cu avocado a devenit mai profitabilă decât comerțul cu marijuana. În ultimii ani, patru carteluri de droguri se luptă pentru împărțirea sferei de influență în vestul Mexicului, piața fiind evaluată la 1,5 miliarde de dolari, potrivit procurorului general al statului. 

Fermierii spun că trebuie să plătească acestor clanuri în funcție de volumul recoltei sau de export, în caz contrar, vor fi lipsiți de posibilitatea de a-și vinde recoltele. Clanurile mai și „pedepsesc” fermierii care decid să lucreze pentru concurenți, în august 2019 fiind ucise 19 persoane din acest motiv. 

Totodată, potrivit fermierilor, mai sunt și grupuri banditești care fură în fiecare zi aproximativ 48 de tone de fructe.

În Moldova devine tot mai popular

Avocado devine tot mai popular și în Republica Moldova. Cel puțin asta arată datele privind importul de avocado în ultimii trei ani. De exemplu, în 2018, în Republica Moldova s-au adus 500 tone de avocado în valoare de 1,2 milioane de dolari. În 2019, importul s-a majorat până la 700 de tone în valoare de 2 milioane dolari, iar în 2020, în țara noastră s-au importat 820 de tone de avocado în valoare de 2,7 milioane dolari. 

Daniela Luca, reprezentantă a comunității vegane din Republica Moldova, care este vegană de mai bine de nouă ani, crede că majorarea exporturilor s-a datorat în mare parte faptului că lumea de la noi a descoperit calitățile gustative ale fructului și apoi, datorită publicității, că e un fruct super sănătos. Întrebată ce crede despre atenționările ecologiștilor legate de consumul excesiv de avocado la nivel mondial, Daniela nu crede că această creștere a consumului la noi are vreun impact la nivel mondial. 

Totodată, ea ține să precizeze că orice produs care nu face parte din industria ecologică dăunează mediului. Potrivit ei, dacă să luăm industria alimentară, cele mai mari daune le aduce industria cărnii, după care vin cerealele, care sunt folosite ca furaj, și abia apoi în top ar putea fi inclusă producerea de avocado sau de ulei de palmier. „Respectiv, dacă vrem să evaluăm impactul, ar trebui să începem din altă parte”, spune Daniela. 

În plus, avocado nu este principalul produs în regimul vegetarienilor, veganilor sau al celor care preferă consumul de mâncare sănătoasă. „Este un produs pe care poți să-l mănânci sau poți să nu-l mănânci. Acesta poate oricând fi înlocuit cu nuci sau semințe, care nu cedează în ceea ce privește calitățile benefice asupra organismului”, mai explica Daniela Luca.  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.