Ce sunt produsele ecologice și cum le alegem

PE SCURT

Consumatorii, interesați de produse ecologice autohtone sau de import, trebuie să știe cum să deosebească și să aleagă un produs ecologic autentic de unul care pretinde a fi ecologic. Deși termenii „ecologic”, „biologic” sau „organic” se consideră sinonime conform legislației naționale în vigoare, totuși cumpărătorii nu trebuie să caute pe ambalaje cuvinte de genul „Bio”, „Eco” sau „Natural”, dacă vor un produs într-adevăr ecologic.

Ei trebuie să găsească pe ambalaj sau cutie niște sigle speciale, aprobate fie în Republica Moldova, fie la nivel internațional, care confirmă că producătorul a utilizat metode ecologice pentru a realiza produsele agroalimentare.

PE LUNG

Fermierii autohtoni, care activează în sistem ecologic și care dețin certificatele corespunzătoare, au dreptul să aplice pe ambalajele produselor ecologice marca națională „Agricultura ecologică – Republica Moldova”, aprobată prin lege.

Produsele ecologice, fabricate în Uniunea Europeană, sunt marcate pe ambalaj cu sigla EU Organic Logo, care poate avea 3 aspecte:

Există și alte sigle, utilizate de statele membre UE pentru producția ecologică, însă marcarea cu astfel de sigle este însoțită și de logoul european, care garantează respectarea de către producător a standardelor minime în agricultura ecologică, în conformitate cu legislația UE.

Orice produs ecologic autentic mai trebuie să aibă pe ambalaj, pe lângă marca națională „Agricultura ecologică – Republica Moldova” sau logoul european pentru produse ecologice, și sigla cu denumirea organismului de inspecție și certificare, precum și un cod. Acest cod este atribuit organismului de inspecție și certificare, adică fiecărei companii care verifică fermierii din sistemul ecologic și care le oferă certificate corespunzătoare, iar organismul de certificare, la rândul său, trebuie să fie acreditat.

Prezența pe ambalaj a siglei naționale sau europene pentru produse ecologice, dar și a denumirii și codului organismului de certificare, este principalul indicator pentru consumator că produsul ales este într-adevăr unul ecologic. Utilizarea de către producător doar a cuvintelor „Bio”, „Eco” sau „Natural” pe cutii și ambalaje se face pentru a atrage atenția cumpărătorilor, însă acest fapt nu garantează că produsul este certificat ecologic.

Pentru a reduce confuziile și îndoielile cumpărătorilor, au fost lansate două spoturi de animație, care explică ce este un produs ecologic și de ce produsele „ECO” sunt mai bune.

Spoturile de animație, lansate pe rețelele de socializare, fac parte din campania de informare ce se desfășoară în cadrul proiectului „Dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația neguvernamentală People in Need Moldova.

Consumatorii mai pot verifica, în mod electronic, care sunt producătorii autohtoni ce dețin certificate ecologice pentru produsele lor, accesând site-ul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Agricultura ecologică în Republica Moldova

În 2018, potrivit dsft.md, în țara noastră existau 12 organisme de certificare internaționale și două naționale. Iar din cei 136 de fermieri, care produceau în regim organic, 89 erau certificați de organismele internaționale. De către organismele internaționale sunt certificate pentru producerea BIO 73,4 mii de hectare de terenuri agricole, iar de către organismele naționale – 2.261 hectare.

În total este vorba despre 75,7 mii hectare de terenuri cultivate în regim organic, ceea ce reprezintă 3,9% din suprafețele agricole.

Anul trecut au fost exportate peste 52,1 mii tone de produse moldovenești BIO.  Porumbul, din punct de vederea cantitativ, este cel  mai exportat produs agricol ecologic moldovenesc. Anul trecut au fost livrate în afara țării peste 32 mii de tone de porumb. De asemenea, au fost exportate 2 233 tone de grâu și soia – 1 098 tone.

În 2018 au mai fost exportate exportate 5.275 tone de nuci în coajă și 1.577 tone de miez de nucă BIO. În plus,  au fost exportați peste 350 mii de puieți de lavandă.

Foto: Madein.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.