Sezonul virozelor. Ce să faci ca să previi îmbolnăvirea

În ultimele săptămâni, tot mai mulți oameni au ajuns la ușa medicilor cu dureri de cap, febră, tuse și nas înfundat. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că numărul virozelor, bronșitelor și pneumoniilor este într-o continuă creștere. Săptămâna trecută, 5363 de oameni cu maladii respiratorii au solicitat ajutorul ambulanței la numărul 112. Cifra este în creștere cu 760 de cazuri față de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate 4604 solicitări. Medicii spun că formele de viroză din ultimele săptămâni sunt mai periculoase.  

Vicedirectoarea Asociației Medical Teritoriale Botanica, Polina Lobodă, spune că „săptămâna trecută au fost înregistrate 1499 de infecții respiratorii virale acute, în creștere cu 44% față de săptămâna anterioară, când au fost raportate 1041. Este o creștere de 142% față de perioada similară a anului 2021. Viroza se manifestă prin strănut, febră, care se menține timp de trei zile, tusă seacă, dureri în gât, o stare de disconfort total. Și rata pneumoniilor a crescut. Într-o săptămână au fost înregistrate 50 de cazuri, cu 31 de îmbolnăviri mai multe decât săptămâna anterioară”. 

Cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul copiilor. „Dacă la mijlocul lunii noiembrie, doar 18% din copiii internați în secția de Pediatrie a spitalului raional Hîncești erau cu infecții ale sistemului respirator, astăzi, această cifră este de 86%”, spune Oxana Vrabie, medică epidemiologă a spitalului raional Hîncești.  

Iată câteva sfaturi de la medici ca să previi îmbolnăvirea: 

  • Evită locurile aglomerate și spațiile închise, fără aerisire 
  • Dacă totuși trebuie să te afli în astfel de spații, de exemplu transportul public, este recomandat să porți mască 
  • Respectă distanță fizică în spațiile publice 
  • Consumă cât mai multe fructe și legume 
  • Vaccinează-te împotriva gripei. Întreabă medicul de familie cum o poți face 
  • Spală-ți mâinile cu apă și săpun și utilizează dezinfectant când e nevoie 
  • Aerisește locuința și locul de muncă, dacă e posibil 
  • Asigură confortul termic și umiditatea optimă în casă 
  • Optează pentru plimbările în aer liber 

 La apariția simptomelor de infecții respiratorii, adresează-te medicului de familie și izolează-te, ca să nu transmiți boala și altor oameni.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.