Sezonul alergiilor. De ce avem mai mulți alergici și de ce încălzirea globală e de vină

În luna mai dăm startul sezonului alergiilor la polen, cu care milioane de oameni din întreaga lume se vor confrunta până la începutul toamnei. Tot în luna mai state precum SUA și Canada marchează luna conștientizării astmului și alergiilor. Numărul persoanelor alergice este în creștere activă în ultimele decenii. În acest articol îți propun să afli care sunt potențialele cauze ale creșterii numărului de alergici. 

Ce este alergia și cum se manifestă

Nas înfundat, mâncărimi la nivelul ochilor, strănut frecvent și erupții pe piele, acestea sunt cele mai frecvente simptome ale unei reacții alergice. Ele pot fi ușoare, medii sau extrem de grave. Alergia este o reacție exagerată și anormală a corpului nostru la diverși factori: produse alimentare, praf, polen, substanțe chimice, înțepături de insecte, medicamente, etc. Sistemul imunitar identifică un anumit factor drept unul periculos, chiar dacă acesta este de cele mai multe ori absolut inofensiv, și generează o reacție de protecție sau de semnalare. Cea mai periculoasă reacție alergică este șocul anafilactic, ce poate provoca decesul, dacă nu se intervine la timp.

Cauzele apariției alergiei pot fi ereditare, însă aceasta poate apărea și spontan, pe tot parcursul vieții. Copiii sunt mai des afectați de alergii decât adulții. De asemenea, statistica alergiilor diferă în funcție de sex. Studiile arată că dacă până la pubertate băieții manifestă mai des reacții alergice, atunci la maturitate, femeile suferă mult mai des de alergii și pot dezvolta simptome mai grave, în comparație cu bărbații. Cauza ar fi diferența de hormoni, mai exact, prevalența estrogenului la femei. 

Alergiile sunt printre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile din Europa. Astfel, aproximativ 150 de milioane de europeni suferă de un anumit tip de alergie. 

Citește și: Coșmarul verii: rinita alergică care te ține în casă

Cel mai comun tip de alergie

Spectrul de alergii este foarte variat: alergiile alimentare, rinitele alergice, alergiile de contact, alergiile la medicamente și alergiile la insecte. 

Conform statisticilor, cel mai comun tip de alergie este rinita alergică, sau febra fânului. Circa 25% din populația Europei are renită alergică. În Statele Unite 26% dintre adulți și 19% dintre copii suferă de febra fânului. Astăzi, febra fânului afectează peste 400 de milioane de oameni din întreaga lume. Se estimează că numărul persoanelor care suferă de rinitele alergice în întreaga lume ar putea crește cu 100 de milioane până în 2025.

Pe locul doi se numără alergiile și intoleranțele alimentare. La nivel global, se estimează că până la 550 de milioane de oameni suferă de un anumit fel de alergie alimentară. Cel mai frecvent, alergiile alimentare se întâlnesc la copii, iar cel mai mare număr de alergii alimentare sunt înregistrate în primul an de viață. 

Legătura dintre alergie și încălzirea globală 

Numărul alergicilor în întreaga lume crește direct proporțional cu temperatura atmosferică globală și cantitatea de CO2 în aer.  În ultimele 150 de ani, temperatura atmosferică a crescut cu aproximativ un 1°C, iar ultimele două decenii înregistrează cea mai rapidă creștere. 

Drept rezultat, perioada de înflorire a plantelor începe mai devreme și durează mai mult. Sezonul alergiilor este acum cu 10 zile mai lung decât era în 1990, plantele producând cu 21% mai mult polen, care declanșează rinitele alergice. Conform unui studiu publicat în martie anul trecut, până în 2100, cantitatea de polen produsă în timpul sezonului de înflorire ar putea crește cu până la 200%. 

Acești factori afectează și mai mult viața de zi cu zi a persoanelor ce suferă de alergii de sezon. 

Citește și: Avem mai mulți alergici?

Mai mulți copaci, mai mulți alergici 

Acum doi ani, The Guardian, scria că creșterea numărului de persoane care suferă de alergii de sezon, ar putea fi cauzată de prevalența în orașe a copacilor masculi, care produc mai mult polen. Astfel, ecuația este simplă, copaci cu flori masculine care produc mai mult polen, plus un sezon de polenizare mai lung va genera o creștere semnificativă a alergicilor și simptome mai acute.

Copacii masculi sunt adesea favorizați de către planificatorii peisajului urban. Asta fiindcă, spre deosebire de copacii femele, nu produc fructe, semințe sau păstăi, care ar fi o bătaie de cap în plus pentru serviciile de salubrizare. 

Copacii pot fi clasificați conform modalității de înmulțire. Astfel, există arbori monoici (care prezintă atât flori feminine, cât și masculine) și dioici, la care florile masculine se află pe o plantă, iar cele femele pe altă plantă. În mod firesc, toate cele trei forme sunt împărțite uniform în natură, astfel încât cantitatea de polen produs este reglată. Însă, atunci când masculii dioici sunt plantați independent de femelele dioice, polenul produs nu poate fi controlat, căci nu este captat de florile feminine, concentrația lui în aer crescând semnificativ.

Tratament

Pe lângă evitarea contactului cu alergenii și administrarea medicamentelor care ameliorează simptomele, există și o modalitate de tratare a alergiilor. 

Imunoterapia alergen specifică este o metodă de tratarea alergiilor, prin administrarea constantă în doze crescătoare a alergenului. Acest tratament este realizat după o analiză minuțioasă a substanței ce provoacă alergia, pentru a alege tipul cel mai eficient al imunoterapiei. La ora actuală, Imunoterapia alergen specifică este sigura metodă de tratament care se adresează direct cauzei alergiilor, nu doar tratării simptomelor. 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.