Coșmarul verii: rinita alergică care te ține în casă

„Febra fânului”: ce faci când ești alergic la polenul arborilor sau ierburilor sălbatice

Te simți răcit din primăvară până în toamnă? Îți curge nasul, strănuți des timp de o lună și îți pare că nu-ți mai trece răceala? Fii atent, acestea sunt simptomele rinitei alergice sau ale  „febrei fânului”, așa cum i se mai zice. Noi am discutat cu Marina Savciuc, alergologă în cadrul secției Terapie generală cu alergologie, în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, și președinta Comisia de alergologie subordonată Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/1851180048235063/

Potrivit specialistei, pe lângă simptomele enumerate mai sus, rinita alergică mai provoacă prurit oftalmic și nazal (mâncărimi), lăcrimare atunci când o persoană contactează cu polenul. Cel mai frecvent, oamenii au alergie la polenul ambroziei, salcâmului, mesteacănului, plopului, diferitor ierburi sălbatice ca pelinul, loboda sau chiar la polenul florii-soarelui.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Alergii, rinita alergică este cea mai comună formă de rinită neinfecțioasă, afectând între 10% și 30% dintre toți adulții și până la 40% dintre copii.

„Din păcate, în țara noastră alergia de primăvară – vară sau polinoza, cum i se mai spune, a fost, este și o să fie, pentru că în Republica Moldova natura este bogată și polenizarea este masivă”, spune alergologa Marina Savciuc.

Cauza acestei afecțiuni o constituie polenul arborilor, plantelor sălbatice. Alergologa spune că, la sfârșitul primăverii, oamenii pot avea rinită alergică după înflorirea arborilor precum salcâmul, plopul. „Când înflorește plopul, multe lume crede că are alergie la puful lui, dar nu este așa. Puful de plop este rezultat din înflorire. El irită pur și simplă mucoasa cavității nazale și clar că omul simte deranj.”

Polenul unor plante sălbatice de asemenea poate provoca „febra fânului”. Un exemplu ar fi ambrozia. Marina Casapciuc spune că sezonul de polen al acestor plante durează până în luna octombrie, când cade prima brumă. „Dacă pacientul are alergie pur polenică, deodată se poate simți mult mai bine, peste două-trei zile de la prima brumă, semnele de alergie și toate simptomele de rinită dispar.”

În unele cazuri, simptomele severe pot duce la astm, o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. Academia Americană de Alergie Astmatică și Imunologie estimează că până la 38% dintre persoanele cu rinită alergică pot avea astm bronhic.

Cum se tratează

Alergia poate dura o lună sau mai mult. De asemenea, se poate repeta în fiecare an. Potrivit specialistei, există două etape de tratament. Prima etapă presupune administrarea unor medicamente antialergice (antihistaminice) și preparatelor precum picături de ochi și diferite spary-uri nazale, atunci când are loc perioada de înflorire și polenizare a plantelor care provoacă alergii.

„În perioada de non-înflorire, de iarnă, noi putem să facem test alergologic. Depistăm ce alergen îl afectează pe pacient și putem să începem tratamentul de imuno-terapie specifică respectiv pentru prevenirea simptomelor. Acesta este un tratament care ajută la formarea anticorpilor speciali contra alergiei. Când pacientul, deja în perioada de înflorire, intră în contact cu polenul, el are anticorpii de protecție și nu face în primul an reacții masive de acutizare. Pentru a fi practic perfect sănătos, pacientul trebuie să urmeze tratamentul timp de cinci ani”, povestește doctorul.

În Republica Moldova nu există extracte de alergeni. Acestea pot fi aduse din țările europene. Potrivit expertei, un tratament de acest fel costă aproximativ 170 de euro/lună.

Dacă într-un cuplu, un părinte are rinită alergică, există o probabilitate de 25% ca copilul să se nască cu alergie. Dacă ambii părinți au această afecțiune, există o probabilitate de 50%

Una dintre recomandările alergologilor pentru oamenii care suferă de această afecțiune este plimbarea dimineața și seara, după ploaie, pentru că atunci nivelul polenului în aer este foarte scăzut. „Nu contactați cu alergenul. Trebuie să aveți mască de protecție, ochelari de soare, părul trebuie să fie ascuns sub chipiu. Pacientul cu alergie, după ce vine acasă, trebuie să elimine alergenul, adică trebuie să schimbe hainele, să facă duș, să spele fața binișor, nasul și trebuie să clătească gura.”

Recomandare: fără frigărui, dar stat în casă cu ferestrele închise (chiar și pentru o lună!)

De asemenea, trebuie evitat contactul cu plantele înflorite. „Asta înseamnă că nu se poate de plimbat în parcuri, nu se poate de făcut frigărui în pădure. Pacientul trebuie să stea mai mult în casă cu ferestrele închise, cu aer condiționat”a declarat alergologa Marina Casapciuc.

Potrivit, Biroului Național de Statistică, în anul 2016, s-au efectuat doar 34 400 de vizite la alergologi, în timp ce la medicii de familie s-au efectuat peste 10 milioane de vizite. Nu există date statistice cu privire la câți cetățeni ai Republicii Moldova suferă de rinită alergică.