Rezumat din Parlament: Petrol, procuror și declarații de averi

Parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară, având 7 proiecte pe ordinea de zi.

  • Timp de mai bine de două ore deputații au dezbătut proiectul de lege privind modificarea legii procuraturii. Prin modificările propuse, se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat”. În scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, precum și pentru stimularea perfecționării abilităților profesionale și sporirea eficienței activității, Comisia constituită de Consiliul Superior al Procurorilor va evalua performanțele Procurorului General. Această evaluare se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor și nu va putea avea loc mai des decât o dată pe an.
  • Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere pentru a înlătura carențele existente în legislația curentă. Printre prevederile proiectului sunt liberalizarea prețurilor asupra gazului lichefiat, dar și introducerea unui preț plafon pentru benzină și motorină, stabilit de ANRE o dată la două săptămâni. Proiectul de lege vine să corecteze mai multe erori comise de legislatura anterioară, când un proiect de lege propus de deputatul independent Alexandru Oleinic stabilea mai multe măsuri contestate de petroliști și societatea civilă.
  • Deputații au votat în prima lectură un proiect ce schimbă modalitatea de alegere și numire a membrilor CSM și CSP. Astfel, sunt stabilite mai multe măsuri cu privire la condițiile de participare a candidaților, dar și faptul că adunarea poate avea loc și prin teleconferință, online. Totodată, se poate folosi și votul electronic, dacă e vorba de situații extraordinare precum pandemia. Măsurile au fost introduse deoarece Adunarea Generală a Judecătorilor nu s-a putut întruni deja de doi ani.
  • Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legii privind declararea averii și a intereselor personale. Prevederile proiectului propun să fie extins controlul averii și intereselor personale asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului. Dacă persoana supusă controlului se află în concubinaj sau dacă are persoane la întreținere, verificarea se va extinde și asupra averii acestor persoane. Proiectul de lege mai propune creșterea numărului de membri ai Consiliului de Integritate. Astfel, Parlamentul urmează să desemneze doi membri în Consiliu, în loc de unul. De asemenea, și Președintele Republicii Moldova ar urma să desemneze un membru în Consiliul de Integritate. Potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, aprobarea acestor norme legislative sunt printre condițiile Uniunii Europene pentru debursarea celei de-a doua tranșe a asistenței financiare pentru țara noastră.
  • Parlamentul a aprobat Hotărârea privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Comisia va fi constituită din membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități.
  • Deputații au votat un proiect de lege în prima lectură care își propune ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. În prezent, acest lucru are loc printr-un concurs organizat de Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului. Noua versiune a legii prevede că, totodată, această Comisie va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.
  • A fost aprobată cererea de demisie a președintelui plenului Consiliului Concurenței, Marcel Răducan. Tot în același proiect de lege a fost aprobată și demisia unui membru al plenului Consiliului Concurenței, Ala Popescu.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.