Recensământ cu scârț. Oamenii din Corjova au rămas în afara “celor care contează”

Oamenii din Corjova, raionul Dubăsari au rămas în afara Recensământului. Aceasta în pofida faptului că în localitate există autorități publice locale subordonate Chișinăului. Locuitorii susțin că nu au fost informați de către reprezentanții Primăriei să se prezinte în satul vecin Cocieri pentru a completa formularele și nici nu au primit înștiințări pentru a se prezenta la altă adresă.

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, susține că în cazul locuitorilor din Corjova, unde în cadrul Recensământului din 2004 au existat mai mult incidente provocate de administrația separatistă din Dubăsari, se aplică o metodă specială, iar locuitorii au fost îndemnați să se adreseze la recenzorii din satul vecin – Cocieri.

Am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu primarul de Corjova, Sergiu Oprea, însă acesta a fost de negăsit. Am reușit să vorbim cu contabilul-șef al Primăriei Corjova, care a menționat că mebrii instituției nu au primit indicații pentru a informa populația, iar  “în Corjova nu pot activa recenzorii pentru că vor fi închiși de către milițienii transnistreni”.

“Satul se subordonează autorităților de la Chișinău. Nu s-a întreprins nimic pentru a informa populația sau pentru a numi recenzori. În 2004 aici a avut loc recensământul și au fost chestionați peste 3700 de locuitori. Înțeleg că în cazul satelor controlate în totalitate de Tiraspol nu se poate de făcut nimic, dar în Corjova se putea de făcut tentative. Sau măcar de informat locuitorii, de la casa la casă, să meargă în Cocieri”, a spus Valeriu Mițul, președintele Asociației Veteranilor din Corjova pentru Moldova.ORG.

Directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole, susține că ignorarea locuitorilor din Corjova este o încălcare a legislației. “Având în vedere faptul că în localitate există autorități locale alese de către populația locală, este o încălcare a legislației. Dacă s-a vrut să se evite incidentele din 2004, era normal ca oamenii să primească înștiințări și să li se comunice adresa unde să se adreseze în satul vecin”, a explicat Ion Manole pentru Moldova.ORG.

Solicitat de Moldova.ORG, serviciul de presă al Biroului Național de Statistică a menționat că localitățile din regiunea transnistreană nu participă la recensământ. “Locuitorii pot veni în localitățile din apropiere, care sunt subordonate auorităților centrale de la Chișinău. Aceștia au fost anunțați prin intermediul surselor media despre acest fapt”, a adăugat sursa.

 foto: Primăria comunei Corjova

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare