Pot fi amendat dacă refuz? Ce fac dacă nu sunt acasă? 10 lucruri de știut despre recensământ

Sursa foto: José Martín Ramírez Carrasco/ Unsplash.com Sursa foto: José Martín Ramírez Carrasco/ Unsplash.com

De pe 8 aprilie până pe 7 iulie în Moldova va avea loc recensământul populației și locuințelor. Timp de trei luni circa patru mii de recenzori, persoane special instruite pentru acest exercițiu, vor colecta informații despre populația și locuințele din țară. Acesta este al treilea recensământ din Republica Moldova: primul a avut loc în 2004, al doilea – în 2014.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre organizarea recensământului, întrebările pe care le poți primi, dar și cum să procedezi în diferite situații.

Dacă ești la primul tău recensământ, trebuie să știi că e un exercițiu simplu: pentru a participa la el nu trebuie să mergi în locuri amenajate special sau să completezi formulare complicate. Recenzorul va veni la tine și îți va adresa mai multe întrebări simple despre tine și locuința în care stai. Răspunsurile tale vor fi înregistrate. 

Ce este un recensământ și de ce acestea sunt organizate?

Recensământul are loc pe întreg teritoriul țării o dată la 10 ani și are drept scop numărarea populației, dar și acumularea unor informații cum ar fi apartenența etnică, religia, nivelul de educație sau de angajare în câmpul muncii. ș.a. 

Statul va folosi aceste date pentru a pregăti politici și programe. Va ști cum să distribuie corect banii din buget pentru rezolvarea problemelor în diferite domenii sau regiuni. 

Ce trebuie să știi despre recensământul din 2024?

Recensământul se va face în premieră pe tablete. Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a donat țării noastre 3000 de tablete electronice, iar din bugetul de stat au fost cumpărate alte 1800 de tablete. Completarea chestionarelor se va face doar prin metoda interviului față în față, prin vizita recenzorului la tine acasă. Toate datele despre tine sau alte persoane vor fi protejate. De exemplu, numărul tău de identificare de stat (IDNP) va fi criptat imediat ce intră în sistemul de pe tabletă. 

Pot fi amendat dacă voi refuza recenzarea?

Da. Participarea la recensământ este obligatorie și este stipulată în Legea cu privire la recensământul populației și locuințelor. Refuzul tău de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate sunt considerate contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1000 și 2500 de lei.

Pot alege să nu răspund la o întrebare?

Da, la trei întrebări. Întrebările privind etnia/naționalitatea, limba și religia sunt opționale. Restul întrebărilor cuprinse în chestionarele de recensământ sunt obligatorii.

Diaspora va fi recenzată?

Da, dar indirect. Biroul Național de Statistică spune că la recensământ se vor colecta date despre toate persoanele care locuiesc în țară, dar și despre cele plecate peste hotare. Datele despre persoanele plecate peste hotare se vor colecta de la membrii familiei rămași în țară, doar că aceștia vor răspunde la un număr mai mic de întrebări.

Poate un alt membru al familiei să răspundă în locul altuia la întrebări?

BNS spune că da. Se permite ca un membru adult să ofere răspunsuri și despre alți membri ai gospodăriei, de ex. soțul despre soție și invers (desigur dacă cunoaște răspunsurile la întrebări). Iar la întrebările privind locuința răspunde un membru din familie. Informațiile despre copii vor fi oferite de către părinți sau de persoanele adulte în grija cărora se află copilul.

Dacă sunt peste hotare: în vizită, la odihnă sau deplasare, ce fac? Voi fi amendat?

Ca și în cazul diasporei, unul din membrii gospodăriei rămas în țară urmează să ofere informații recenzorului. Totodată, pentru a evita posibilitatea de a fi amendat/ă, BNS precizează că în cazul în care te afli peste hotare mai puțin de 12 luni este bine să iei legătura cu oficiul teritorial de statistică din raionul unde locuiești pentru a clarifica modalitatea prin care poți fi recenzat. Lista secțiilor de statistică din raioane o găsești aici.

Ce fac dacă locuiesc la altă adresă decât reședința din buletinul de identitate?

Oricum vei participa la recensământ. Vei răspunde la întrebări la adresa unde locuiești de facto și nu la adresa înscrisă în actul de identitate. 

Cetățenii străini aflați pe teritoriul țării au obligația de a participa la recensământ?

Da, cu condiția că locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de cel puțin 12 luni.

Dacă nu vine recenzorul la mine, dar e ultima săptămână de recensământ, ce fac?

În acest caz Biroul Național de Statistică îndeamnă să fie sesizată instituția sau oficiul teritorial de statistică din raionul unde locuiești pentru a trimite recenzorul în vizită la tine. Lista secțiilor teritoriale de statistică o găsești pe site-ul oficial al BNS la rubrica „contacte”  sau aici.

Pot verifica ce a înregistrat pe tabletă recenzorul?

Da. Ai dreptul să vezi ce a înregistrat recenzorul pe tabletă în baza răspunsurilor pe care le-ai oferit. Dacă crezi că unele răspunsuri nu au fost înscrise corect, le corectați împreună.

Când vom afla rezultatele recensământului?

Inițial vor apărea rezultatele provizorii despre numărul persoanelor recenzate pe sexe, medii și profil teritorial. Acestea ar trebui să fie prezentate până la 31 decembrie 2024. Rezultatele definitive vor fi publicate abia peste doi ani, până la 31 decembrie 2026.

Câteva întrebări la care va trebui să răspunzi

În chestionarul ce vizează populația sunt incluse aproximativ 60 de întrebări. Vei fi întrebat, de exemplu, unde s-au născut părinții tăi, care este limba maternă și cea vorbită de obicei, dacă intenționezi să pleci peste hotare în următoarele 12 luni, pentru o perioadă mai mare de o lună ș.a. Totodată, vor fi și întrebări de astfel fel:

  • Ştiți să scrieți și să citiți? 
  • De ce etnie (naționalitate) vă considerați? 
  • Doriți să declarați o a doua etnie (naționalitate)? 
  • Cărei religii considerați că aparțineți?
  • Săptămâna trecută, ați lucrat cel puțin o oră pentru profit/venit sau ați contribuit fără plată la afacerea familiei?
  • Ați căutat de lucru sau ați încercat să începeți o afacere proprie în ultimele 4 săptămâni?
  • Ați fi putut începe lucrul în următoarele 15 zile, dacă ați (fi) găsit sau vi s-ar fi oferit un loc de muncă? 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.