Posturile Forțelor Mixte de Pacificare inspectate de Comisia Unificată de Control

La ședința Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a reluat subiectul privind aprobarea unui nou mecanism ce ar permite monitorizarea eficientă a Zonei de Securitate în vederea asigurării liberei circulații.

Actualul regulament creează impedimente observatorilor militari în a efectua intervenții prompte de documentare în Zona de Securitate, în cazul apariției unor încălcări.

O decizie privind necesitatea elaborării unui alt document a fost luată de Comisie și consemnată în protocolul semnat încă la 13 ianuarie 2017.

Demersul de rigoare și de această dată a fost blocat de partea transnistreană care a condiționat examinarea subiectului privind mecanismul de monitorizare a Zonei de Securitate de lansarea discuțiilor pe aspecte ce vizează instituțiile penitenciare amplasate în or. Bender aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarilor.

Aceste aspecte sunt inacceptabile pentru partea moldovenească în contextul în care problema invocată a fost rezolvată în anul 2004 cu concursul experților Organizației Mondiale a Sănătății.

În lipsa unui compromis pe subiectele importante din agendă, acestea fiind transferate pentru ședința din 29 noiembrie curent, s-a luat act de raportul Comandamentului Militar Întrunit pe perioada 14 – 20 noiembrie 2018.

În continuare membrii Comisiei s-au deplasat la posturile Forțelor Mixte de Pacificare nr.1, nr.6 și nr.10 situate în sectorul de sud al Zonei de Securitate, cu scopul de a verifica gradul de pregătire pentru executarea serviciului pe timp de iarnă, nefiind constatate abateri de la reglementările stabilite de Comandamentul Militar Întrunit.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare